EUROLYGA 2023

Auksą medžiosiančios L.Asadauskaitės Rio prisiminimai nežavi

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė leidžiasi į dar vieną aukso medžioklę. 2012 metų olimpinė čempionė bus viena favoričių ir per Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės varžybas.

Laura Asadauskaitė Londono olimpiadoje iškovojo auksą.<br>AFP nuotr.
Laura Asadauskaitė Londono olimpiadoje iškovojo auksą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2016, 12:38 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:50 PM

„Deodoro“ sporto komplekso atvirame baseine L.Asadauskaitė, Ieva Serapinaitė ir Justinas Kinderis grybšnis po grybšnio suko paskutiniuosius pasiruošimo kilometrus.

Vanduo atrodė skaidrus, bet šalia penkiakovininkų nardė vyras su ilgu iešmu. Jis graibstė nuo baseino dugno dumblius, lapus ir spyglius.

Trims Lietuvos penkiakovininkams teks prisitaikyti prie neįprastos aplinkos žaidynėse Brazilijoje ir tikėtis gerų oro sąlygų, nes netikėtumų gali pasitaikyti ne tik kovojant su varžovais.

Lietuvių bus ir daugiau

Šiuolaikinė penkiakovė yra olimpinių žaidynių dalimi nuo 1912 metų, bet pastaruoju metu turėjo kovoti ir keistis, kad liktų olimpinėse programoje.

Penkiakovė nebėra panaši į Barono de Courteno, olimpinių žaidynių išradėjo kareiviems sugalvotą sporto šaką.

Fechtavimo rungtis dabar padalyta į dvi dienas – ketvirtadienį visi penkiakovininkai – po 36 moteris ir vyrus – sukryžiavo špagas tarpusavyje, o atkrintamosios kovos špagomis nukeltos į pagrindinių varžybų dienas – moterims tai bus penktadienis, vyrams – šeštadienis.

Geriausiems pasaulio penkiakovininkams reikės plaukti 200 laisvuoju stiliumi, joti braziliškais žirgais ir baigti varžybas paskutine – sujungta šaudymo lazeriniais pistoletais ir 3,2 km bėgimo rungtimi.

Per tris rungtis surinkti taškai bus paversti į sekundes prieš bėgimo ir šaudymo lenktynes, per kurias reikės kas 800 metrų pataikyti į penkis taikinius. Pirmasis kirtęs finišo liniją laimės auksą.

Su 2004 ir 2008 m. olimpinių žaidynių prizininku Andrejumi Zadnoprovskiu dukrą auginanti buvusi plaukikė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė pasiekė olimpinį rekordą Londone, o šiemet laimėjo Europos pirmenybes Bulgarijoje, įveikusi prancūzę Elodie Clouvel ir vokietę Leną Schoeneborn, kuri šiuo metu pirmauja pasaulio reitinge.

Antrąją poziciją reitinge užimančiai 32 metų lietuvei rimta varžove bus ir pasaulio čempionė iš Vengrijos Sarolta Kovacs, taip pat olimpinių žaidynių prizininkės – britė Samantha Murray ir brazilė Yane Marques.

„Aštuonios-devynios sportininkės turėtų pretenduoti į aukščiausias vietas, – po lietuvių treniruotės Rio baseine sakė A.Zadneprovskis, į žaidynes atvykęs kaip Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės vykdomojo komiteto narys. – Tarp favoričių nereikia pamiršti ir Donatos Rimšaitės.“ 2008 metais Pekine Lietuvai olimpinėse žaidynėse atstovavusi D.Rimšaitė 2011 priėmė Rusijos pilietybę ir vilki šios šalies aprangą.

J.Kinderis – kovingas

Vyrų varžybose čekas Davidas Svoboda gins čempiono titulą, atsigavęs po stresinio pėdos lūžio. J.Kinderio nėra tarp olimpinių favoritų, bet 2013 m. pasaulio čempionas irgi atvyko į Rio de Žaneire susikaupęs ir ambicingas.

„Nuotaika – kovinga, išgąsčio nėra. Tikiuosi, jog taip bus ir per varžybas. Jose mano tikslas pasirodyti kuo geriau. Norėtųsi pagerinti Londono olimpinių žaidynių rezultatą, – sakė 29 metų penkiakovininkas, prieš ketverius metus užėmęs aštuntąją vietą.

Tikisi, jog nelis

Lietuvos penkiakovininkai jau lankėsi Rio de Žaneire kovo mėnesį, kai pasaulio taurės antrojo etapo varžybose patyrė nemalonių potyrių.

L.Asadauskaitė tada finišavo tik trylikta, nes užėjus lietui ėmė strigti lazerinis pistoletas ir elektroniniai taikiniai.

Šiuolaikinės penkiakovės varžybose Rio tik fechtavimo reguliariosios kovos rengiamos uždaroje arenoje.

Plaukimas vyks atvirame baseine, o greta esančiame stadione bus rengiamos atkrintamosios fechtavimo varžybos, jojimas ir šaudymo-bėgimo rungtis.

Šiuolaikinės penkiakovės varžybų teisėju olimpinėse žaidynėse dirbančiam Edvinui Krungolcui užkliuvo, jog stogelių, dengiančius šaudyklą ir vėl nėra.

„Lieka tikėtis, kad nelis,“ – apžiūrinėdamas „Deaodoro“ stadioną sakė Pekino olimpinis vicečempionas. Penktadienį ir šeštadienį lietus Rio de Žaneire neprognozuojamas, tad netikėtumų turėtų būti mažiau.

Bet penkiakovės varžybose pokštus gali iškrėsti ne tik gamta, bet ir žirgai.

Skirtingai nei visą kitą ekipiruotę – plaukimo reikmenis, fechtavimosi špagas, elektrinius pistoletus ir bėgimo aprangą, žirgų į varžybas neatsiveši.

Prancūzijos penkiakiovininkai yra atsigabenę balnus, bet visi penkiakovininkai su burtu keliu jiems atiteksiančiais žirgais susipažins tik per varžybas.

„Tai – braziliški žirgai. Jie yra tikrai gero lygio, žinoma, gali nesutapti sportininko ir žirgo pasirengimas – tada galima išvysti įdomių dalykų,“ – sakė E.Krungolcas.

Vis dėlto, net ir tokioje nenuspėjamoje sporto šakoje, kaip šiuolaikinė penkiakovė, meistriškumas, patirtis ir tradicijos lemia daugiau nei atsitiktinumai.

Lietuva tuo įsitikino per pastarąsias trejas olimpines žaidynes, kuriose A.Zadneprovskis, E.Krungolcas ir L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė laimėjo keturis medalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.