EUROLYGA 2023

Naudinga Lietuvai: po kaltinimų – pažadas keisti bokso taisykles

Evaldas Petrauskas ir Eimantas Stanionis Rio de Žaneiro olimpiadoje liko tarsi apvogti. Abu Lietuvos boksininkai po pralaimėtų kovų pirštais badė į teisėjus ir tikino, kad buvo geresni už ringo oponentus.

E.Stanionis po pralaimėjimo teigė, kad teisėjai griauna svajones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Stanionis po pralaimėjimo teigė, kad teisėjai griauna svajones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos boksininkai buvo nepatenkinti teisėjavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos boksininkai buvo nepatenkinti teisėjavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Petrauskas po pralaimėtos dvikovos liejo pyktį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Petrauskas po pralaimėtos dvikovos liejo pyktį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ching-Kuo Wu teigė, kad olimpinio bokso laukia rimtos permainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ching-Kuo Wu teigė, kad olimpinio bokso laukia rimtos permainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Conlanas po pralaimėjimo rusui iškeikė teisėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Conlanas po pralaimėjimo rusui iškeikė teisėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Nikitino reakcija po pergalės prieš M.Conlaną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Nikitino reakcija po pergalės prieš M.Conlaną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterų bokse po truputėlį irgi bus atsisakoma galvos apsaugų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterų bokse po truputėlį irgi bus atsisakoma galvos apsaugų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2016, 6:01 PM, atnaujinta May 14, 2017, 6:40 PM

Teisėjų darbą kritikavo ir dalis kitų boksininkų, o bene garsiausiai nuaidėjo Michaelo Conlano žodžiai bei veiksmai.

Pasaulio čempionas iš Airijos po netikėto pralaimėjimo rusui Vladimirui Nikitinui teisėjams rodė nepadorius gestus ir keikė Tarptautinę bokso mėgėjų asociaciją (AIBA), nes ši nesiėmė jokių veiksmų.

Galiausiai kilęs ažiotažas privertė pasikrutinti ir organizacijos vadovus. Šie peržiūrėjo vaizdo įrašus ir iš Rio olimpiados išmetė dalį teisėjų, tarp kurių – ir E.Petrausko bei E.Stanionio kovoms vadovavę arbitrai.

AIBA žingsnis sulaukė plojimų, bet pykčio neužgesino. M.Conlanas atvirai reikalavo teisybės ir klausė, kas atlygins žalą, nes sportininkų pralaimėjimai taip ir liko įskaityti. Kol airis spjaudėsi pykčiu, kiti prisiminė dar prieš žaidynes britų leidinio „The Guardian“ paviešintą pokalbį su AIBA organizacijoje dirbančiu žmogumi, kurio pavardė nebuvo įvardyta.

Šis atvirai prabilo apie tai, kad bokso pasaulyje yra susidaręs tam tikras teisėjų ir vadovų ratas, kurie prieš pačius svarbiausius turnyrus nusprendžia, kas turėtų laimėti.

Tačiau AIBA prezidentas Ching-Kuo Wu visa tai vadina nesąmonėmis.

„Prašau, pateikite įrodymų. Aš nesigailėsiu korumpuotų žmonių. Nekenčiu manipuliacijų ir korupcijos. Pamatysite, kokiomis bausmėmis kirsiu tiems žmonėms“, – sakė Ch.Kuo Wu.

Jis pabrėžė, kad boksas – subjektyviai vertinamas sportas, todėl nuolat ir kyla diskusijų. Esą ne teisėjai kalti, nors Rio žaidynėse ir teko keletą jų nušalinti.

Bet jau dešimt metų AIBA organizacijai vadovaujantis 69 metų taivanietis neslėpė – nors Rio žaidynių bokso turnyrą laiko puikiai pavykusiu, atsižvelgs į kilusį pasipiktinimą ir įves rimtų pokyčių.

- Keletas klausimus iškėlusių teisėjų sprendimų privertė AIBA reaguoti griežtai. Organizacija išmetė keletą teisėjų ir vadovų. Kaip AIBA priėmė tokį sprendimą?, – „Associated Press“ paklausė Ch.Kuo Wu.

– Tai ne pirmas kartas. Per kiekvieną svarbų turnyrą mes skiriame vertintojus, kurie stebi teisėjų ir kitus oficialius asmenis. Jie prižiūri, kad būtų laikomasi garbingo žaidimo principų. Jeigu jie pastebi, kad tam tikri teisėjai ar žmonės neatitinka lūkesčių arba padaro klaidų, mes greitai juos apklausiame.

Mes visada jiems sakome: „Tai nėra teisinga, todėl ryt būsi nušalintas.“ Nušalinimas įprastai skiriamas trims dienoms. Šįkart juos išsiuntėme namo. Mūsų politika – nulis tolerancijos.

Aš noriu tobulumo. Geriausio darbo.

- Jie atleisti ar dar sugrįš dirbti į AIBA?

– Pirmiau įvertinsime visą organizavimo ir teisėjavimo sistemą. Per pastaruosius dešimt metų nuolat kažką keitėme. Mes toliau tobulėjame ir keičiame taisykles. Norime, kad jos būtų tobulos.

Nėra jokio būdo įsibrauti į sistemą ir manipuliuoti ar sukčiauti. Matėme, kad didžioji varžybų dalis vyko sklandžiai. Kai kurie žmonės tai įvertins. Netgi pralaimėjusių šalių federacijų vadovai ar sporto ministrai susės su manimi ir sakys: „Nors ir pralaimėjome, manau, kad teisėjavimas buvo labai geras.“

Iš 273 kovų viena ar dvi sulaukė skundų.

Tačiau mes niekada nieko neslepiame. Iškart ėmėmės veiksmų. Tokia mūsų politika. Jeigu yra nekompetencijų, mes jas įveiksime nušalindami žmones. O po to tu gali sugrįžti.

- Sunkiasvorių ruso Jevgenijaus Tiščenkos pergalė kovoje dėl aukso prieš kazachą Vasilijus Levitą sulaukė daug kritikos. Buvo kalbama, kad teisėjai palaikė J.Tiščenką. Tą vakarą buvote susitikime su Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentu Thomu Bachu. Ką manote apie tą dvikovą?

– Kai sėdėjome ir žiūrėjome, nejutau, kad kažkas būtų blogai. Nieko blogo. Bet kitą dieną, staiga, tai tapo labai kontroversiška problema. Mane tai labai nustebino. Aš ir Th.Bachas sėdėjome, žiūrėjome ir netgi plojome nugalėtojui, nes mūsų mintyse – sportas yra sportas.

Labai svarbu gerbti teisėjų sprendimą. Jeigu visada norėsime keisti rezultatus, tai kam mums teisėjai?

Jie yra aukštos kvalifikacijos, įveikė visą egzaminų procesą.

Aš nemačiau nieko, kas leistų galvoti, kad sprendimai buvo tyčiniai. Turime penkis teisėjus. Kompiuteris atsitiktiniu būdu pasirinko trijų iš jų rezultatus. Tuos rezultatus parodėme. Manau, kad viskas buvo gerai.

Tačiau tai daugeliui žmonių kėlė klausimų, todėl paprašėme teisėjų vertinimo komisijos vadovo, drausmės komisijos vadovo ir vertintojo peržiūrėti vaizdo įrašą ir išsiaiškinti, ar ten įvyko kažkas aiškiai neteisingo.

Peržiūrėję įrašą jie sutarė, kad viskas gerai. Tą vaizdo įrašą galime pateikti olimpiadai, parodyti jį viešai.

Neturime, ką slėpti. Tik noriu pabrėžti: tai sportas, kuriame priimami subjektyvūs vertinimai.

- Kitas sprendimas, sulaukęs daugybės kritikos – airių pasaulio čempiono iš Airijos Michaelo Conlano pralaimėjimas rusui Vladimirui Nikitinui. Ką manote apie tą kovą ir M.Conlano kritiką AIBA organizacijai?

– J.Tiščenka niekada nieko nesakė. V.Levitas niekada nieko nesakė. Jie sutiko su rezultatais, o M.Conlanas iškart parodė vidurinįjį pirštą teisėjams. IOC sakė, kad tai – visiškai nepriimtina. Negalima žeminti žmonių. Juk jie – teisėjai.

Jis pats save įstūmė į sudėtingą poziciją. Laukia daug drausmės komisijos sprendimų. Turėtum rodyti tinkamą elgesį. Jeigu nesi patenkintas rezultatais, negali viešai žeminti teisėjų. Jo veiksmai patraukė daugybės žmonių, kurie dabar nori jį nubausti, dėmesį. Į šį atvejį žiūrės drausmės komisija.

Mes turime galimybę peržiūrėti įrašus. Mes iškart norėjome peržiūrėti jo dvikovą, kurioje savo elgesiu boksininkas pritraukė dėmesio. Teisėjai neturėjo jokių nusistatymų.

Kodėl tu manai, kad jie nekenčia tavo šalies? Kodėl teisėjai turėtų labiau palaikyti tą, o ne kitą šalį?

Nėra jokių priežasčių.

Kadangi nutiko tokie dalykai, norime visiškai peržiūrėti savo sistemą ir patobulinti ją.

Galbūt penki teisėjai skirs dvikovos taškus ir viską bus galima atvirai pamatyti. Daugiau jokių kompiuterio pasirinkimų. Jau pasiūliau šiuos pokyčius mūsų teisėjų vertinimo komisijai.

Dabar žiūrime į penkis teisėjus ir kompiuteris parenka tris rezultatus. Tuos tris ir parodo. Galbūt ateityje parodysime viską. Bus skaidru.

- Nuo sportininkų iki trenerių, žiniasklaidos ar tų pačių sirgalių – visi kalba, kad olimpiniame bokse įžvelgia korupciją. Ar tikite, kad AIBA organizacijoje vis dar yra korupcijos?

– Žmonės kaltina AIBA korupcija. Prašau, pateikite įrodymų. Aš nesigailėsiu korumpuotų žmonių. Nekenčiu manipuliacijų ir korupcijos. Pamatysite, kokiomis bausmėmis kirsiu tiems žmonėms.

Žmonės sako: „korupcija“. Kokia korupcija? Aš negaunu atylygio. Esu savanoris. Visi žino, kad dirbu tik dėl sporto. Aš neturiu sąskaitos. Žmonės man nori duoti pinigų, bet aš neturiu jokios sąskaitos. Man jų nereikia. Tokie dalykai man nepatinka.

Pinigai tau gali padėti, bet jeigu su jais nesielgsi atsargiai, jie nužudys. Todėl tą pačią dieną, kai tapau AIBA prezidentu, pasakiau: „Man nereikia atlyginimo.“

Dėl to, kad nekenčiu korupcijos įvyko daugybė reformų ir pokyčių. Aš greitai nubausiu visus, kurie įsitraukę į korupciją ar ima pinigus.

Galbūt korupcijos buvo prieš dešimt metų, kai čia veikė senoji administracija, Anwaras Chowdhry, bet tikrai nėra dabar.

Esu labai atsargus, todėl jau pašalinau keturis viceprezidentus, tris generalinius sekretorius ir šešis vykdomojo komiteto narius. Čia nėra tolerancijos. Esi geras draugas, bet jeigu pažeidi taisykles, tavęs aš jau nebepažįstu.

Aš leisiu jums pamatyti, kokias skaudžias bausmes skirsiu blogiems žmonėms.

- Nepaisant dėl keleto kritikuotų sprendimų sukelto negatyvumo, ar AIBA jaučia, kad tobulėja?

– Kiekviena olimpiada yra labai panaši. Juk tai subjektyviai vertinamas sportas. Visi visada turi skirtingą požiūrį. Visada turime daug tų, kurie nemoka pralaimėti. Kai jie pralaimi, be jokios priežasties puola kitus. Jie neturi įrodymų.

Tai yra ir teisinė problema.

Mes kreipiamės dėl visų atvejų, nes kai tu be jokių įrodymų apkaltini organizaciją korupcija – tai labai rimti pareiškimai. Konsultuojamės su teisininkais. Jeigu neturi įrodymų, kodėl sakai, kad organizacija – korumpuota? Vienas turnyras ar gal viena klaida? Kaip tu gali sakyti, kad tai – visos organizacijos korupcija?

Atstovaujame 200 valstybių. AIBA man nepriklauso. Ji priklauso visiems. Jie išrinko mane vadovauti, nes žino, kad galiu patobulinti šį sportą.

- Pirmą kartą istorijoje pasveikinote ir profesionalius boksininkus, nors jie daug sėkmės Rio de Žaneire ir neturėjo. Kokia olimpinio bokso ateitis?

– Manau, kad daugelio profesionalų svajonės – patekti į olimpiadą. Atvėrėme duris ir dabar visi nori atvykti. Mėgėjų bokse yra daug treniruočių, turnyrų patirties. Yra nuostata, kad profesionalas – stipresnis, o mėgėjas – silpnesnis. Esą juos kartu leisti į ringą – pavojinga.

Bet faktai rodo, kad pavojus yra atvirkščias. AIBA jau dabar galvoja apie pokyčius 2020 metų olimpiadai. Manome, kad trijų raundų – per mažai. Galbūt kovas ištęsime iki penkių raundų. Tai iškart pakeis taktikas. Jau dabar galiu pasakyti, kad tai įtraukta į reformas.

Turime naujų idėjų. Penki raundai, trys minutės ir penkių teisėjų taškai, kuriuos visi pamatys. Galbūt nuimsime ir vyrų marškinėlius. Tai 2020 metų olimpiadą paverstų labai įdomia. Manau, kad norės atvykti daug profesionalų.

- Kaip vertinate AIBA sprendimą pirmą kartą per 36 metuss panaikinti galvos apsaugą vyrų kovose? Ar galvojate apie tokį pat žingsnį moterų kovose?

– Jau kalbėjau su mūsų medicinos komisija. Tik vienas smegenų sutrenkimas ir jis – labai menkas. Sportininkas staigiai atsistojo ir tęsė kovą. Jau matote, kodėl kovos be galvos apsaugos – saugesnės. Boksininkai keičia taktiką, jų galva – pakelta. Išnyko nusilenkimai, kad su apsauga atmuštum smūgį.

Moterys stebi vyrus ir jos man sakė: „Prezidente, pašalinkite ir mūsų galvos apsaugas.“ Pažadėjau joms tai.

Norėčiau, kad jau pradėtume bandymus moterų varžybose. Pagal tai surinksime duomenis apie traumas ir pažiūrėsime, ar jos – saugesnės. 2020 metų Tokijo žaidynėse norėčiau matyti penkias moterų svorio kategorijas, kurios kovos be galvos apsaugų.

Ateis daugiau profesionalų. Penkios minutės, penki taškai. Pokyčius jau matome.

Tekstą pagal „Associated Press“ informaciją parengė Martynas Suslavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.