EUROLYGA 2023

Tobulas kūnas trenerio akimis: „Nebūtina pilvo presu tarkuoti kopūstų“

Informacinių technologijų ir medijų klestėjimo laikotarpis, kuriame žmonės noriai viešina net smulkiausias kasdienybės akimirkas, diktuoja vis daugiau tobulumo sąvokos apibrėžimų skirtingoms gyvenimo sferoms – neišimtis ir sporto pasaulis.

P.Ratkevičius.<br>Simonos Kuzminskaitės nuotr.
P.Ratkevičius.<br>Simonos Kuzminskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 5:28 PM, atnaujinta May 12, 2017, 11:34 PM

Čia apie tobulo kūno sąvoką galima diskutuoti ilgai – vis tiek nebus rastas vienas, konkretus atsakymas, mano asmeninis treneris, prestižinių turnyrų nugalėtojas Paulius Ratkevičius.

Ir tikrai – viename pasaulio gale tobulas kūnas suprantamas vienaip, kitame – jau visiškai kitaip. Tačiau bėgiojantys, svorius kilnojantys ar kitaip aktyviai gyvenantys žmonės dažnai pasvarsto – koks tas tobulas kūnas?

Vienareikšmiško atsakymo čia nėra ir būti negali.

„Nėra būtina turėti tokį pilvo presą, ant kurio tarkuojamas kopūstas, kad atrodytum puikiai. Kitas žmogus turėdamas kažkiek riebalinio sluoksnio atrodys geriau, nei būdamas labai ryškus“, – mano P.Ratkevičius.

- Tobulo kūno etiketė yra klijuojama daugeliui žmonių ir tampa nuvalkiota. Kas jums yra tobulas kūnas – tiek vyro, tiek moters atžvilgiu?, – lrytas.lt paklausė P.Ratkevičiaus.

– Tobulo kūno savoką girdime itin dažnai. Apskritai, visiems vieno tobulo kūno negali būti, nes vienoms moterims patinka stambesni ir aukšti vyrai, kitoms žemesni ir liekni. Tą pati galima pasakyti ir apie vyrus, apibūdinančius tobulos figūros moteris.

Tad kas yra idealu ar tobula – vienareikšmiškai yra individualu. Jei tai būtų modelių atranka – tobula būtų 90-60-90 apimtys. Jei tai būtų kultūrizmo varžybos – tobula būtų raumenų proporcija bei kuo didesnės raumenų apimtys bei ryškumas.

Mano nuomone, kalbant tiek apie merginas, tiek apie vaikinus, tobula kiekvieno išvaizda yra skirtingų kriterijų. Kalbant bendrai, neakcentuojant lyties, galiu pasakyti, kad norint turėti gerą kūno išvaizdą, žmogus privalo sportuoti bei prisižiūrėti mitybą.

Nėra būtina turėti tokį pilvo presą, ant kurio tarkuojamas kopūstas, kad atrodytum puikiai. Kitas žmogus turėdamas kažkiek riebalinio sluoksnio atrodys geriau, nei būdamas labai ryškus.

- Kada pats supratote, kad pasiekėte tokį kūną, kurio ir norėjote?

– Visada norėjau turėti kokybišką raumenyną, būti lankstus, stiprus bei greitas. Man patinka, jog apsirengus neaptempiančius rūbus, neišsiskiriu iš minios. O tokio žodžio, kaip „stop“ nebuvo. Tiesiog supratau, kad man pakanka apimčių ir toliau gerinu tik kiekvieno raumens kokybę. Daugiausia varžybose esu svėręs 73 kg, tad tai tikrai niekuo neišsiskiriantis svoris.

- Tobulo kūno nori visi, tačiau retas tam turi valią. Kodėl taip yra, kodėl žmonės nesugeba pasiekti tikslų?

– Valia yra reikalinga tuomet, kuomet darai nenorimą dalyką tam, kad pasiektum tikslą. Kai visa tai yra didelis malonumas – valgyt bei sportuot teisingai bei nuosekliai – valia tampa visiškai nebereikalinga.

Mano misija yra to mokyti žmones. Vedu asmenines treniruotes, kurių metu parodau klientams, kaip reikia taisyklingai sportuoti. Daugelis pasakys, jog sportuoti salėje bei sveikai ir sočiai maitintis nėra įdomu.

Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad kiekvieną dieną griaunu šį mitą, parodau, kiek džiaugsmo teikia sportas bei sveika mityba ir tam nereikia didelių pastangų – užsispyrimas atsiranda savaime, nes matomas akivaizdus rezultatas.

- Pats turite tobulą kūną. Kokia to kaina – kiek pastangų ir valios tam reikia?

– Jeigu nedalyvauji varžybose, tam nereikia labai didelių pastangų. Prisižiūriu maistą, sportuoju tris, kartais keturis kartus per savaitę, vartoju reikiamus kokybiškus papildus, kurie padeda greičiau atsistatyti po krūvių.

Neriboju savęs per daug – savaitgalį vieną dieną prisivalgau bet kokio maisto. Tai tikrai nėra sudėtinga. Tiesiog tam, kad gerai atrodytum, reikia tai daryti ilgą laiko tarpą.

Jei bent porą metų taisyklingai derindsite mitybą bei fizinę veiklą, pamatysite, kad atrodote tikrai gerai. Tačiau pasiruošimas varžyboms yra visai kitas pasaulis. Tada viskas yra skaičiuojama: gramai, treniruotės, pakartojimai, baltymai, angliavandeniai, riebalai.

Yra labai aiškus planas, kurio privalu laikytis, nes yra diena, kuomet būtina būti geriausioje formoje. Tai tikrai nėra lengva, nes tam reikia skirti labai daug laiko ir pastangų. Tad galiu pasakyti, jog pasiekti 80 procentų savo formos galimybių yra palyginus paprasta, o išspausti 100 procentų – tikrai sunku. Tad atrodyti gerai gali daugelis, tiesiog reikia žinoti, kaip tinkamai sportuoti bei maitintis.

- Niekada nepagalvojote, kad tobulas kūnas reikalauja per daug aukų – atsisakyti skanaus maisto, linksmybių?

– Kaip ir minėjau, jei nesiruošiama varžyboms, galima atrodyti puikiai net per daug savęs nevaržant, jei tiksliai žinai, kaip reikia valgyt ir sportuot. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog tie, kurie gerai atrodo, nieko sau neleidžia.

Dažnai tokią nuomonę pasigauna žmonės, kurie tingi kažką daryti. Tad numoja ranka, nes yra įsitikinę, jog reiktų atsisakyti labai daug dėl geresnių formų. Galiu pasakyti, kad taip tikrai nėra.

Šiais laikais yra ir sveikų skanumynų – batonėlių ir blynų kurie yra sveiki, skanūs ir sotūs, tad galima pasmaguriauti ir negriaužti savęs dėl per daug suvalgytų saldumynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.