EUROLYGA 2023

Lietuvos parolimpiečiai varvina seilę: Latvija už Rio auksą skiria 142 tūkst. eurų

Prieš aštuonerius metus po Pekino parolimpinių žaidynių kilęs šnabždesys apie per menkas premijas, kurios mokamos medalius į Lietuvą vežantiems parolimpiečiams, savaime „numirė“ 2012-siais: tuomet Londono parolimpiadoje mūsiškiai patyrė visišką fiasko – liko be apdovanojimų, tad ir kelti premijų klausimą atrodė juokingai.

M.Bilius Rio parolimpiadoje iškovojo aukso ir sidabro medalius.<br>youtube.com
M.Bilius Rio parolimpiadoje iškovojo aukso ir sidabro medalius.<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 12:25 PM, atnaujinta May 12, 2017, 10:28 AM

Tačiau po Rio de Žaneiro sporto šventės iečių laužymas dėl premijų tapo tikruoju karo lauku – Lietuvoje net užsimota sulyginti parolimpiečių ir olimpinių žaidynių prizininkų finansinį skatinimą.

Kitą vertus, net ir padidinus premijas, Lietuvos parolimpiečiams skirti pinigai yra kur kas mažesni nei kaimyninių šalių paskatos. Greičiausiai, mūsų šalies parolimpiečiai norėtų atsidurti Latvijos kolegų kailyje – jų premijos net aštuoniskart didesnės už lietuvių.

Premijos – už tris pirmas vietas

Šalies Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pirmadienį jau paskelbė, kad valstybinės premijos Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių nugalėtojams ir prizininkams bus padvigubintos, nors privaloma laikytis prieš 16 metų priimtu nutarimu.

Tuo tarpu prezidentė Dalia Grybauskaitė su pasiūlymais žengė dar toliau – pareiškė, kad finansinė valstybės paskata turi būti suvienodinta ir tiek olimpinių žaidynių atstovai, tiek ir parolimpiečiai turėtų turėti vienodas sąlygas į premijas.

Sportininkų premijas už pasiekimus reglamentuoja Vyriausybės patvirtinti dokumentai – pagal 2000-ųjų rugpjūčio 16-osios Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą „Dėl didelio meistriškumo sportininkų ir kitų rinktinės narių skatinimo“ ir jo 2015 metų pakeitimus, piniginėmis premijomis skatinami mūsų šalies olimpiečiai, žaidynėse iškovoję 1-8 vietas.

Pirmąją vietą olimpiadoje laimėjęs mūsų atletas iš valstybės gauna 115,85 tūkst. eurų paskatinimą, antrąją – 57,92 tūkst., trečiąją – 43,44 tūkst. eurų premiją.

Kur kas kuklesnius pinigus pagal Vyriausybės nutarimą „užsidirba“ sportininkai, kurie žaidynėse lieka be apdovanojimų, tačiau užima 4-8 vietas.

Už taip vadinamą „medinį medalį“ – ketvirtąją poziciją mokama 23,17 tūkst eurų, penktąją – 17,38 tūkst., šeštąją – 11,58 tūkst, septintąją – 8,69 tūkst. ir aštuntąją – 5,79 tūkst. eurų premija.

Tuo tarpu premija už auksą parolimpinėse ar kurčiųjų žaidynėse yra nutarta skirti 17,38 tūkst. eurų premiją – kaip už penktąją vietą olimpinėse žaidynėse. Už antrąją vietą parolimpiečiams skiriama paskata – 8690 eurai, už trečiąją – 5790 eurai.

Rio de Žaneire vykusiose parolimpinėse žaidynėse Lietuvos atstovas Mindaugas Bilius rutulio stūmimo rungtyje iškovojo auksą, taip pat jis laimėjo sidabrą disko metimo rungtyje. Aukso medalį Brazilijoje taip pat laimėjo Lietuvos vyrų golbolo rinktinė. 

Iš viso į Rio de Žaneirą vyko 13 mūsų šalies atletų.

Pirmauja Latvija

„Pas mus viskas atvirkščiai nei pas jus. Po Londono olimpinių ir parolimpinių žaidynių buvo suvienodintos premijos – dabar olimpinis ir parolimpinis čempionas gauna 142 tūkst. eurų. Kitą vertus jau kalbama, kad tai nėra teisinga, nes olimpiečiams iškovoti medalį yra kur kas sunkiau nei parolimpiečiams. Neįmanoma lyginti nesulyginamus dalykus. Todėl kalbos apie tai jau siekia ir valdžią – ji svarsto premijų skyrimo niuansus. Bet baimės būti nepopuliariais ir „neteisingais“ neįgaliųjų atžvilgiu kol kas laimi“, – teigė sporto vadybos ekspertas latvis Maris Novikovas.

Kaip ir Lietuvoje, Latvijoje 2000-siais buvo priimtas nutarimas, kuriame medalius žaidynėse laimėjusiems parolimpiečiams buvo „atseikėjama“ tik dvidešimt procentų nuo olimpiečių premijų, po to padidinta ši kvota iki penkiasdešimties procentų.

2012-ųjų Londono parolimpinėse žaidynėse medaliais puikavęsi latvių atletai žinojo, kad už auksą šalis juos premijuos 189 tūkst. eurų paskatinimu – atskaičius mokesčius sportininkai gaus 142 tūkst. 282 eurus.

Už sidabrą skiriami 85 tūkst. 373 eurai, o bronzą – 55 tūkst. 890 eurai.

„Buvo tik vienas svarbus kabliukas parolimpiečiams – pas juos galima laimėti ne vieną apdovanojimą, tad Latvijoje iki 2014 metų Sočio žiemos parolimpinių žaidynių medalius iškovojusiems sportininkams mokėjo už vieną apdovanojimą. Jei tu laimėjai bronzą ir sidabrą, tau bus išmokėta premija tik už sidabrą. Tačiau po Sočio parolimpiados ir šis sprendimas po teisininkų išaiškinimo prapuolė – kiek laimėjai medalių, tiek ir premijų“, – pasakojo M.Novikovas, tačiau patikinęs, kad medalio laimėjimas negarantuoja premijos. Ją turi patvirtinti Latvijos vyriausybė.

Vidurkis – 40 tūkstančių

Kitų šalių parolimpiečiai gali džiaugtis kur kas didesnėmis nei Lietuvoje premijomis. Premjerui A.Butkevičiui viešai pažadėjus, aukso medalius laimėję šalies golbolo rinktinės nariai ir lengvaatletis Mindaugas Bilius šįkart gaus po apie 34 tūkst. eurų.

Be to, M.Bilius dar iškovojo ir sidabro apdovanojimą. Iš viso Lietuva parolimpiečių premijoms turės išskirti apie 85 tūkst. eurų.

Tuo tarpu po šių metų Rio de Ženeiro parolimpiadoje startavę ukrainiečiai „prikepė“ net 41 auksą, o valstybė turės surasti 1 mln. 443 tūkst. eurų.

Už parolimpinį auksą ukrainiečiams yra pažadėta premija, kurios dydis yra 35 tūkst. eurų, už sidabrą – 23,2 tūkst. eurų, o už bronzą – 16,1 tūkst. eurų. O iš viso už 117 medalių privalės sportininkams sumokėti daugiau kaip 3 mln. eurų.

Panašios lėšos skiriamos ir Rusijos parolimpiečiams. Nors pastariesiems dėl dopingo skandalų Tarptautinis parolimpinis komitetas uždraudė dalyvaut varžybose Rio, Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu rugsėjo 7-9 dienomis prie Maskvos buvo surengtos „alternatyvios rusiškosios parolimpinės žaidynės“, o pergales iškovoję vietos parolimpiečiai gavo premijas, kurios buvo numatytos Rio.

„Jokių pasikeitimų nėra jau nuo Pekino žaidynių – pas mus premijos suvienodintos ir jas gauna tiek olimpiečiai, tiek ir parolimpiečiai“, – tikino Rusijos sporto žurnalistas Leonas Savary.

Už aukso apdovanojimą olimpiadoje valstybė Rusijos atletui moka 55 tūkst. 539 eurus, sidabrą – 34 tūkst. 712 eurų, o bronzą – 23 tūkst. 604 eurus.

Kaimyninės Baltarusijos parolimpiečiai taip pat skiria nemažas premijas, tačiau jos yra perpus mažesnės už olimpiečių premijas.

Už pirmąją vietą Baltarusijos olimpinis komitetas čempionui yra pasižadėjęs išmokėti 44,8 tūkst. eurų, antrąją – 26,9 tūkst. eurų ir trečiąją – beveik 18 tūkst. eurų finansinę paskatą.

Tuo tapu baltarusių olimpiečiai už medalius gauna atitinkamai 134 tūkst., 67 tūkst. ir 44 tūkst. eurų premijas. Jiems dar priklausys ir Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos stipendijos

Yra ir kuklesni skaičiai 

Tačiau ne visos valstybės skiria premijas savo šalių olimpiečiams už pergales parolimpiadoje. JAV, Didžioji Britanija ar Australija neduoda už medalius parolimpiečiams nė cento, tačiau skiria finansavimą treniruotėms ir varžyboms.

Kukliai savo parolimpiečius skatina ir tokios valstybės kaip Nyderlandai ir Belgia.

Už pirmąją vietą Nyderlandų valdžia skatina sportininką 10,2 tūkst. eurų, už antrąją – 3825 eurais, o trečiąją – 2550 eurais.

Pinigais nesimėto ir Belgijos parolimpinis komitetas, numatęs tokias premijas už medalius:  auksas – 10 tūkst. eurų, sidabras – 7,5 tūkst., bronza – 5 tūkst. eurų.

Septynis medalius Rio parolimpiadoje laimėjęs baltarusis Ihoris Bokij  šiemet „paplonins“ savo valstybės biudžetą 286 tūkst. eurų, tačiau belgai nutarė, kad ne visi apdovanojimai yra verti premijų.

Belgijos parolimpietis tik už pirmąjį medalį gauna visą priklausančią sumą. Antrasis medalis „įkainotas“ tik penkiasdešimčia procentų nuo numatytos sumos, o jau visi kiti medaliai nėra įtraukiami į premijų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.