EUROLYGA 2023

Prieš varžybas Irane garsios šachmatininkės pakėlė triukšmą

2017 metų pasaulio moterų šachmatų čempionatas bus surengtas Irane, o jo dalyvės turės laikytis šios nedemokratinės šalies reikalavimų viešose vietose būti tik prisidengus plaukus. Ar tai reiškia, kad prie šachmatų stalų ir europietės tarpusavyje varžysis apsimūturiavusios skaromis?

V.Čmilytei-Nielsen gali tekti žaisti apsigobus skara.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytei-Nielsen gali tekti žaisti apsigobus skara.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen pasaulio reitinge yra penkta.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen pasaulio reitinge yra penkta.<br>T.Bauro nuotr.
Irano sportininkės privalo dėvėti hidžabus, o moterims galioja draudimas lankytis stadionuose.<br>AFP-Scanpix nuotr.
Irano sportininkės privalo dėvėti hidžabus, o moterims galioja draudimas lankytis stadionuose.<br>AFP-Scanpix nuotr.
Irano sportininkės privalo dėvėti hidžabus, o moterims galioja draudimas lankytis stadionuose.<br>AFP-Scanpix nuotr.
Irano sportininkės privalo dėvėti hidžabus, o moterims galioja draudimas lankytis stadionuose.<br>AFP-Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 2, 2016, 9:50 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:53 PM

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE), kuriai vadovauja priešaringai vertinamas buvęs Rusijos autonominės respublikos Kalmukijos prezidentas Kirsanas Iliumžinovas, įstūmė geriausias pasaulio žaidėjas į keblią padėtį.

Piktinasi ir geriausia Lietuvos šachmatininkė

Jei niekas nepasikeis, savo plaukus ir grožį Irane teks slėpti ir geriausiai Lietuvos šachmatininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Po sėkmingo pasirodymo šių metų šachmatų olimpiadoje Baku lietuvė pasaulio reitinge pakilo į 5-ąją vietą – aukščiausią per visą karjerą, todėl pagrįstai bus laikoma viena favoričių.

„Sportininkės, atstovaujančios savo šaliai tarptautinėse varžybose, neturėtų būti verčiamos dėvėti religinius simbolius, tokius kaip hidžabas. Tačiau po tik ką priimto FIDE sprendimo organizuoti 2017 metų pasaulio moterų čempionatą Irane, įvairių šalių šachmatų lyderės susiduria su dilema – atsisakyti prestižiškiausių varžybų ir šanso tapti pasaulio čempione arba dėvėti skarą ir kūno silueto neišryškančius drabužius visų varžybų metu... Nepaisant kritikos, atrodo, kad FIDE nemato reikalo atšaukti savo sprendimo“, – sekmadienį savo feisbuko paskyroje parašė V.Čmilytė-Nielsen.

Ir užkūrė karštą diskusiją, kurioje ir pati dalyvavo.

„Vienintelė problema, kad sportininkės, iškovojusios teisę žaisti pasaulio čempionate, nepriklausomai nuo pažiūrų privalo rengtis pagal Irane priimtas griežtas taisykles. 2000-aisiais metais buvau Irane, stebėjau vyrų pasaulio čempionato finalą ir, žinoma, dėvėjau skarą, tačiau vykti ten buvo mano pasirinkimas. Šiuo atveju, sportininkės yra verčiamos dalyvauti varžybose Irane“, – teigė šachmatininkė.

FIDE pasirinko Iraną todėl, kad tiesiog nebuvo kitų kandidatų.

„Moterų čempionatams lėšų rasti tradiciškai sunkiau nei vyrų. FIDE vadovaujantis Kirsanas Iliumžinovas turi tam tikrų reputacijos problemų, tai apsunkina rėmėjų paieškas demokratinėse šalyse“, – paaiškino V.Čmilytė-Nielsen.

JAV čempionė atsisako vykti

Galima tik spėlioti, kiek šachmatininkių nenorės paklusti islamo reikalavimams, bet viena pavardė jau aiški.

JAV čempionė, gruzinų kilmės 22 metų Nazi Paikidzė-Barnes CNN pareiškė, kad kitų metų vasarį nevyks į Iraną dalyvauti pasaulio čempionate.

Buvusi Panamerikos čempionė 25 metų ekvadorietė Carla Heredia, nors ir nepatekusi tarp 64 dalyvių, paragino kitas žaidėjas protestuoti prieš hidžabų taisyklę.

„Irane jau vyko moterų turnyrai, ir juose moterys buvo verčiamos dėvėti hidžabus. Nemanome, kad šis turnyras bus kitoks, tokie yra šios šalies įstatymai, – CNN teigė N.Paikidzė-Barnes. – Jei čempionato vieta nebus pakeista, aš nedalyvausiu.

Esu labai nustebusi. Gauti privilegiją atstovauti JAV ir negalėti to padaryti dėl religinių, seksualinių ir religinių motyvų yra didelis nusivylimas.“

„Tai ne 64 žaidėjų klausimas, tai visų moterų teisių klausimas. Sporte neturi būti tokios diskriminacijos“, – teigė C.Heredia, šiuo metu gyvenanti Teksase.

Islamo reikalavimai – griežti

Pagal Irane galiojančius islamo reikalavimus moteris viešose vietose privalo pridengti savo galvą skara.

FIDE moterų komisijos vadovė, buvusi garsi Vengrijos šachmatininkė Susan Polger pareiškė, kad kol kas nebuvo gauta jokių skundų. Jei tokių bus, komisija spręs „profesionaliai ir diplomatiškai“.

Pati S.Polger pripažino, kad niekada nėra žaidusi šachmatų partijos apsigobusi su skara.

Vengrės teigimu, Iranui pateikus savo kandidatūrą, nė viena iš 150 šalių nepareiškė prieštaravimo, netgi ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo