EUROLYGA 2023

Ruošiamasi blogiausiam: ateina valstybių remiamo dopingo era

Po Rio de Žaneiro olimpiadą sudrebinusio Rusijos olimpiečių dopingo skandalo naujasis Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) direktorius skelbia metantis visas pajėgas prieš nesąžiningą sportą. Nujaučiama, kad į neteisėtą veiklą gali būti įsivėlusi ne vien rusų valdžia.

Vladimiras Putinas<br>AFP/Scanpix
Vladimiras Putinas<br>AFP/Scanpix
Marija Šarapova
Marija Šarapova
Daugiau nuotraukų (2)

Laura Ivaškaitė

Oct 16, 2016, 1:32 PM, atnaujinta May 10, 2017, 7:29 PM

Agentūros prezidentas Olivieris Niggli spaudai teigė, kad šis garsiai nuskambėjęs skandalas yra tik pradžia: „Kol kas tai nutiko tik Rusijoje. Bet naivu manyti, kad tai buvo vienintelė valstybė. Mes turime plačiai atverti akis ir užtikrinti, kad mus pasiektų visa reikiama informacija“.

Po skandalo atsigauti sunku

Praėjusias metais antidopingo agentūros paviešinta ataskaita atskleidė šokiruojančią informaciją. Tyrimai parodė, kad Rusijos valdžia jau nuo 2011 metų slepia teigiamus savo sportininkų dopingo testus, o 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse net veikė specialios, mėginius klastojančios laboratorijos. Dar didesnis ažiotažas kilo sužinojus, kad tokį procesą kuravo pati Rusijos sporto ministerija.

2015 metų pabaigoje išaiškėjus šiai nelegaliai veiklai, daugiau nei šimtui Rusijos atletų, tame tarpe ir visai lengvosios atletikos komandai, buvo uždrausta varžytis Rio de Žaineiro olimpinėse žaidynėse. Tai sudavė stiprų smūgi Tarptautiniam olimpiniam komitetui ir visam sporto pasauliui.

Šiuo metu antidopingo agentūra deda visas pastangas siekiant užtikrinti skaidrumą Rusijoje: neseniai WADA atstovai patvirtino, jog vyksta bendradarbiavimas su Tarptautine futbolo federacija (FIFA) siekiant užtikrinti, kad 2018 metų Pasaulio futbolo čempionate Rusijoje būtų varžomasi sąžiningai.

„Kol kas dar sunku tikėtis, kad situacija Rusijoje greit pasikeis į gerąją pusę. Labai svarbu bendradarbiauti sukuriant sistemą, kuri leistų sutvarkyti padėtį bei atkurti šios šalies reputaciją“ – kalbėjo WADA prezidentas.

Tiesa, nedideli pokyčiai jau įvyko – šią savaitę iš pareigų nusprendė pasitraukti Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas. Nors oficialiai teigiama, kad tai jis padarė norėdamas susitelkti į darbą parlamente, galima manyti, jog atsistatydinimas buvo apgalvotas valdžios žingsnis, siekiant atkurti Rusijos sporto prestižą.

Pastaruoju metu WADA sulaukė net Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymo, kuriame numatoma iš profesionalaus sporto varžybų šalinti ir atletus, draudžiamus preparatus naudojusius medicininėms reikmėms.

Tiesa, šis prašymas buvo atmestas. „Nemanau, kad tai būtų reikšminga. Kiekvienas žmogus turi teisę būti gydomas atitinkamai“ – pabrėžė WADA prezidentas O. Niggli.

Karas tęsiasi – kuriamos naujos priemonės

Skandalams sudrebinus sporto pasaulį, Tarptautinis olimpinis komitetas įpareigojo antidopingo agentūrą reguliuoti sportininkų testavimus visame pasaulyje. Pirmieji pokyčiai jau įvykdyti – atnaujinti mėginių talpinimo indeliai, kurie dabar privalo atitikti aukščiausius konfidencialumo reikalavimus.

Taip pat bus įvesta informacijos registravimo naujovė. Organizacija tikisi suteikti atletams „biologinius pasus“ ir taip sumažinti šansus klastoti mėginių rezultatus. Šie pasai žymėtų pradinius sportininkų duomenis, kurie vėliau būtų naudojami palyginimui su naujesniais testavimų rezultatais.

Dideles viltis į šią inovaciją deda visa antidopingo agentūra. Jos vadovas spaudai teigė, jog „tai labai apsunkintų galimą manipuliavimą gautais tyrimų rezultatais. Iš karto būtų galima pastebėti nesutapimus, kurie atkreiptų agentūros stebėtojų dėmesį“.

Kaip teigiamus pavyzdžius O. Niggli nurodė Amerikos beisbolo, ledo ritulio bei amerikietiško futbolo lygas, kuriose veikia didelio efektyvumo WADA kuruojamos antidopingo programos. Šiuo metu agentūra visiškai nebendrauja tik su vienintele NBA lyga.

Marijos Šarapovos nekaltumu abejoja

Pasaulinė antidopingo agentūra taip pat paskelbė pritarianti Tarptautinio sporto arbitražo teismo sprendimui, kuris sutrumpino tenisininkės Marijos Šarapovos draudimą dalyvauti profesionaliose varžybose iki 15 mėnesių. Prieš tai priimtu sprendimu sportininkei tektų be teniso praleisti net dvejus metus.

Viena geriausių pasaulio tenisininkių birželio mėnesį buvo „nuteista“ už neleistino preparato meldoniumo vartojimą, nors į draudžiamų medžiagų sąrašą jis įtrauktas tik šių metų sausį. Tiesa, meldoniumas, mažinantis raumenų įsitempimą bei gerinantis ištvermę esant dideliam fiziniam krūviui, dažnai naudojamas ir medicininėms reikmėms.

„Aš jau 10 metų vartoju vaistą „Mildronat“. Neseniai paaiškėjo, kad jis turi ir kitą pavadinimą – „Meldonium“. Būtent šis preparatas per Australijos atvirą čempionatą aptiktas mano kraujyje. Aš tikrai nežinojau, kad tai draudžiama medžiaga. Man jį nuolat duodavo šeimos gydytojas“ – oficialiame pareiškime nuo kaltinimų gynėsi M. Šarapova.

Komentuodamas šį keistą nutikimą O. Niggli išreiškė nuostabą, kad tokio aukšto lygio sportininkės personalo komandoje įmanomas toks neapsižiūrėjimas, tačiau oficialaus skundo arbitražo sprendimui nepateikė.

Ruošiamasi naujoms problemoms

Tebevykstant teismų procesams ir ieškant atsakingų už įvykusius incidentus WADA ir toliau stiprina savo pajėgas.

Agentūros biudžetas nuo kitų metų didinamas ir sieks net 30 milijonų JAV dolerių. O norint užkirsti kelią didėjančiam pažeidimų skaičiui, neseniai padvigubintas ir kontrolės padalinių skaičius, vyriausiuoju specialistu paskiriant buvusį Interpolo agentą Guenterį Youngerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.