EUROLYGA 2023

Parolimpiniai medaliai duoda naudos: įvyko pasitarimas dėl neįgaliųjų sporto strategijos

[[ge:lrytas:lrytas:607593]]

M.Bilius parolimpiadoje skynė auksą.<br>R.Navicko/„RGB Pictures“ nuotr.
M.Bilius parolimpiadoje skynė auksą.<br>R.Navicko/„RGB Pictures“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2016, 11:26 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:32 AM

„Parolimpinės žaidynės Rio mums parodė, kad didžiosios sportinės žmonių su negalia pergalės mūsų sporto aistruoliams suteikia tikrai daug džiaugsmo ir emocijų. Ir jei mes dažnai girdime apie problemas, su kuriomis rengdamiesi svarbiausiems startams susiduria geriausi mūsų sportininkai, tai, patikėkite manimi, žmonių su negalia sportinis kelias yra dar gerokai sunkesnis. Todėl ir ėmėmės iniciatyvos sukviesti prie vieno stalo visus tuos, kurie vienaip ar kitaip susiję su neįgaliųjų sportu. Norime iš pirmų lūpų išgirsti svarbiausias problemas ir padėti žmonėms su negalia jas išspręsti. Tam, kad skambių pergalių ateityje būtų dar daugiau”, – sako Edis Urbanavičius, Kūno kultūros ir sporto departamento prie LRV generalinis direktorius.

Anot jo, susitikime buvo paliesti įvairūs klausimai – nuo būtinybės parengti neįgaliųjų sporto strategiją ir stiprinti neįgaliųjų sporto organizacijas iki neįgaliųjų sporto finansavimo sistemos trūkumų.

„Reikia pripažinti, kad pačios neįgaliųjų sporto organizacijos Lietuvoje kol kas nėra stiprios. Reta kuri iš jų turi aiškią ilgalaikę veiklos strategiją. Džiaugiuosi, kad mums pavyko sutarti, kad šios organizacijos, su mūsų pagalba, pradės rengti tokius dokumentus, o visi kartu mes imsimės ir bendros neįgaliųjų sporto strategijos”, – aiškina E. Urbanavičius.

Susitikimo dalyviai taip pat sutarė, kad neįgaliųjų sporto organizacijos iki šių metų lapkričio mėnesio vidurio Kūno kultūros ir sporto departamentui pateiks siūlymus dėl neįgaliųjų sporto finansavimo modelio pokyčių. Kol kas neįgaliųjų sportas yra finansuojamas KKSD ir Neįgaliųjų reikalų departamento lėšomis. Visgi susitikimo dalyviai pritarė minčiai, kad ilgainiui neįgaliųjų kūno kultūros ir sporto programų ir projektų finansavimo valstybės biudžeto lėšomis šaltinis turėtų likti vienas – Kūno kultūros ir sporto departamentui skirti asignavimai: valstybės biudžeto lėšos neįgaliųjų sporto plėtojimo programoms finansuoti ir Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas – neįgalių kūno kultūros projektams įgyvendinti . Neįgaliųjų sportui kasmet galėtų būti skiriama ne mažiau nei 10 procentų fondo lėšų, o neįgaliųjų sporto organizacijų atstovas turi būti deleguotas į fondo tarybą.

Susitikimo metu taip pat buvo planuojama svarstyti neįgaliųjų sportininkų skatinimo ir premijų už pergales klausimą. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų pageidavimu šio klausimo svarstymas buvo atidėtas.

Susitikime dalyvavo KKSD, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Vyriausybės kanceliarijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, taip pat Lietuvos aklųjų sporto federacijos, Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto, Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos, Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto, Lietuvos parolimpinio komiteto vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.