EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinio rinktinės užduotis – pasiruošti užduoties sprendimui

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė tikisi patekti į Europos čempionatą, tačiau jos akiratyje – ne 2018 metų pirmenybės, kurių atrankos turnyras prasidės šią savaitę. Rankininkai artimiausias rungtynes vertina kaip pasirengimą kitam atrankos ciklui ir kelia sau tikslą žaisti su stipriausiomis Senojo žemyno komandomis 2020 metais.

Rinktinė galvoja apie 2020 metų pirmenybes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinktinė galvoja apie 2020 metų pirmenybes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Nov 1, 2016, 2:20 PM, atnaujinta May 9, 2017, 7:44 PM

Žais su galingais varžovais

Jei nedidelė vilties kibirkštis patekti į 2018 metų Europos čempionatą ruseno, tai ji buvo užpūsta išgirdus atrankos turnyro burtų rezultatus.

Lietuvos rankininkai pateko į vieną grupę su Prancūzijos ir Norvegijos komandomis, kurios yra laikomos aiškiomis favoritėmis kovojant dėl dviejų kelialapių į baigiamąjį turnyrą. Dar viena varžovė – daug silpnesnė Belgijos rinktinė. Tačiau įveikti vien ją neužtenka.

Atrankos turnyras prasidės trečiadienį, o Lietuvos rinktinė pirmąsias rungtynes žais ketvirtadienį labiau krepšiniu nei rankiniu garsėjančiame Po mieste su pasaulio čempione ir Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sidabro medalių laimėtoja Prancūzijos rinktine.

Sekmadienį Vilniuje lietuviai išbandys jėgas su šių metų Europos čempionate ketvirtąją vietą užėmusia Norvegijos komanda.

Paskui atrankos turnyras bus tęsiamas tik 2017 metų pavasarį. Gegužės mėnesį Lietuvos rinktinė dukart žais su Belgijos ekipa, o birželį dar po sykį susitiks su Prancūzijos ir Norvegijos rankininkais.

Europos čempionato atrankos turnyre kovos 28 komandos, suskirstytos į septynias grupes. Iš kiekvienos grupės į baigiamąjį turnyrą pateks po dvi komandas, dar vieną kelialapį gaus geriausia trečiąją vietą užimsianti rinktinė.

Atrankos turnyre žaisti nereikia tik 2018 metų sausį vyksiančio Europos čempionato šeimininkei Kroatijai.

Nesubalansuota komanda

Dauguma į Lietuvos rinktinę pakviestų rankininkų atstovauja užsienio klubams. Tačiau mūsų šalies komanda – nevienalytė. Keli žaidėjai rungtyniauja stipriuose Čempionų lygos klubuose, bet taip pat yra atvykusių iš gana silpnų Austrijos ir Islandijos lygų, Prancūzijos antrosios ir net trečiosios lygos.

Lietuvos rinktinei labai trūksta pajėgesnių kraštinių ir linijos žaidėjų, o beveik visi geriausi šalies rankininkai rungtyniauja antrojoje linijoje. Tai – įžaidėjas Aidenas Malašinskas (Zaporižės „Motor“), kairieji pusiau kraštiniai Jonas Truchanovičius („Montpellier“), Povilas Babarskas (Celės „Pivovarna Laško“) ir Rolandas Bernatonis (Bukarešto CSM).

„Didžiausią pasirinkimą turime kairiojo pusiau kraštinio pozicijoje, kurioje žaidžia J.Truchanovičius, R.Bernatonis, Gerdas Babarskas, Lukas Simėnas. Bandysime juos panaudoti kitose pozicijose ir pritaikyti savo schemose, – kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Artūras Juškėnas. – Žinoma, norėtųsi stipresnių kraštinių, bet tikiuosi, kad pakviesti rankininkai atvyks geros sportinės formos ir parodys viską, ką gali.

Kai kurie jų žaidžia ne pačiame aukščiausiame lygyje, tačiau jau ne kartą įrodė, kad gali gerai rungtyniauti rinktinėje.

Rinktinėje visuomet būdavo aiškus pagrindinis vartininkas, bet dabar padėtis pasikeitė. Turime kelis lygiaverčius vartininkus“.

Prieš atrankos turnyro pradžią nemažai nerimo kėlė pagrindinių žaidėjų sveikata. Du šiuo metu geriausi Lietuvos rankininkai A.Malašinskas ir J.Truchanovičius praleido pastarąsias klubų rungtynes dėl traumų.

Vis dėlto treneris A.Juškėnas neprarado optimizmo: „Komanda yra atjaunėjusi ir išalkusi pergalių. Tai galėtų tapti mūsų stipriąja vieta. Dauguma rankininkų yra žaidę kartu, todėl neturėtų kilti problemų dėl tarpusavio ryšių. Aišku, laiko pasiruošti visuomet trūksta“.

Tiesa, laiko pasiruošti trūksta visiems. Prancūzijoje praėjusį savaitgalį vyko lygos taurės rungtynės, tad šios šalies rankininkai prieš pirmąją atrankos turnyro dvikovą su lietuviais rinktinėje treniravosi dar trumpiau.

Sidabrinis Rio spindesys

„Ekspertams“ (taip tėvynėje vadinama Prancūzijos vyrų rankinio rinktinė) daug treniruotis prieš šią savaitę vyksiančias rungtynes su lietuviais ir belgais tikriausiai net nėra prasmės. Tai – skirtingo lygio komandos.

Prancūzijos rinktinė 2015 metais penktą kartą tapo pasaulio čempione, o Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse iškovojo sidabro medalius. Olimpiniame finale prancūzai pralaimėjo danams 26:28.

Beje, Rio de Žaneire olimpinius sidabro medalius iškovojo ir Prancūzijos moterys. Bet jei moterų rinktinei šis rezultatas buvo milžiniškas laimėjimas (prancūzės iki tol nė sykio nebuvo olimpinės prizininkės), tai „ekspertai“ nusileido žemyn – jie 2008 ir 2012 metų olimpinėse žaidynėse buvo pirmi.

Prancūzai prasčiau žaidė tik 2016 metų Europos pirmenybėse, kuriose užėmė penktąją vietą. Sausio mėnesį Lenkijoje vykusiame turnyre Prancūzijos rankininkai iš kovos dėl medalių pasitraukė pralaimėję Norvegijos komandai. Šios ekipos antrojo etapo grupės paskutiniajame ture tarpusavio dvikovoje susigrūmė dėl bilieto į pusfinalį, ir norvegai pranoko favoritus 29:24.

Pralaimėjo lemiamus mačus

Nors Norvegijos rinktinė metų pradžioje nuliūdino pasaulio čempionus, Europos pirmenybių medalių taip pat neiškovojo. Pergalė prieš prancūzus skandinavams buvo paskutinė. Paskui Norvegijos rankininkai pralaimėjo pusfinalio (Vokietijai po pratęsimo 33:34) bei mažojo finalo (Kroatijai 24:31) rungtynes ir liko ketvirti.

Kroatijos rinktinė dar kartą nuskriaudė norvegus balandžio mėnesį vykusiame Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankos turnyre. Jame du olimpinius kelialapius iškovojo Danijos ir Kroatijos rinktinės, o Norvegijos komanda liko trečia. Lemiamose rungtynėse norvegai pralaimėjo kroatams 21:27.

Beje, Norvegijos vyrų rinktinė dar nė karto nėra laimėjusi Europos ir pasaulio pirmenybių bei olimpinių žaidynių medalių.

Kelią skynėsi nuo apačios

Belgijos rinktinė Europos rankinyje yra tarp atsiliekančių. Belgai iki šiol nė karto nežaidė nei Europos, nei pasaulio čempionate, o 2018 metų žemyno pirmenybių atrankos turnyrą turėjo pradėti pirmajame etape, kuriame žaidė tik devynios silpniausios komandos.

Dar 2014 metų rudenį ir 2015 metų pavasarį pirmojo atrankos etapo grupėje Belgijos rankininkai pranoko Graikijos ir Kipro komandas, o paskui, 2016 metų pavasarį, atkrintamajame atrankos etape nelauktai įtikinamai nugalėjo Turkijos rinktinę (37:28 išvykoje ir 29:22 namie).

Tik įveikę šiuos barjerus belgai gavo teisę žaisti su Europos rankinyje daug aukščiau vertinamomis Prancūzijos, Norvegijos ir Lietuvos rinktinėmis.

Lietuvių prisiminimai

Įdomu, kad Lietuvos rinktinė neseniai žaidė labai panašioje grupėje. 2014 metų Europos čempionato atrankoje lietuvių varžovai taip pat buvo prancūzai ir norvegai. Mūsų šalies komanda favoritams pralaimėjo visas rungtynes: prancūzams – 18:27 ir 23:25, norvegams – 21:28 ir 29:34.

Dėl trečiosios vietos Lietuvos rankininkai tuomet kovojo su Turkijos rinktine (ta pačia, kurią šįmet įveikė belgai). Išvykoje turkams buvo pralaimėta 26:27, bet namie lietuviai atsirevanšavo didesniu skirtumu 28:23 ir nustūmė varžovus į paskutinę ketvirtąją vietą.

2016 metų Europos čempionato atrankos turnyre, kuris vyko 2014-2015 metų sezone, Lietuvos komanda irgi iškovojo 2 taškus, bet užėmė ketvirtąją vietą. Mūsų šalies rankininkai kartą nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę, kuri grupėje buvo trečia, o du kelialapius į baigiamąjį turnyrą gavo Danijos ir Baltarusijos komandos.

Galvoja apie kitą atranką

2018 metų Europos čempionatas bus paskutinis, kuriame žais 16 komandų. Europos rankinio federacija (EHF), sekdama kitų komandinių žaidimų federacijų pavyzdžiu, nusprendė padidinti baigiamojo turnyro dalyvių skaičių iki 24.

24 komandos pirmą kartą rungtyniaus 2020 metų Europos pirmenybėse, kurios vyks trijose šalyse Švedijoje, Norvegijoje ir Austrijoje.

Suprantama, tai – puiki žinia Lietuvos rankininkams, kuriems šį dešimtmetį iki kelialapio į Europos ar pasaulio pirmenybes dažnai trūkdavo labai nedaug. Lietuviai kelis kartus užėmė trečiąją vietą Europos pirmenybių atrankos turnyro grupėje, taip pat kelis kartus pralaimėjo pasaulio pirmenybių atrankos atkrintamajame etape. Kitaip tariant, likdavo tarp komandų, kurioms neoficialioje rikiuotėje galima skirti apie 20-ąją vietą.

„Stengiamės atjauninti rinktinę, nes jai iškeltas tikslas patekti į 2020 metų Europos čempionatą, kuriame dalyvaus 24 komandos, – sakė Lietuvos rinktinės treneris A.Juškėnas. – Norime, kad dabar suburtas branduolys galėtų žaisti ir kito čempionato atrankos turnyre.

Teko pasikalbėti su keliais vyresnės kartos žaidėjais, paaiškinti jiems, kodėl jau dabar norime juos pakeisti jaunesniais. Vyrai – tikri patriotai, supranta situaciją ir sutiko likti rezerve“.

Atrankos grupės

1-oji grupė: Danija, Vengrija, Nyderlandai, Latvija.

2-oji grupė: Lenkija, Baltarusija, Serbija, Rumunija.

3-oji grupė: Ispanija, Austrija, Bosnija ir Hercegovina, Suomija.

4-oji grupė: Islandija, Makedonija, Čekija, Ukraina.

5-oji grupė: Vokietija, Slovėnija, Portugalija, Šveicarija.

6-oji grupė: Švedija, Rusija, Juodkalnija, Slovakija.

7-oji grupė: Prancūzija, Norvegija, Lietuva, Belgija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras