EUROLYGA 2023

Nukritę iš dangaus. Aviakatastrofos, kuriose žuvo sportininkai

Per aviakatastrofą Kolumbijoje antradienį žuvo Brazilijos futbolo klubo “Chapecoense“ žaidėjai ir treneriai.

Lėktuvo „Jak-42D“, kuriuo skrido Jaroslavlio „Lokomotiv“ komandos ledo ritulininkai, nuolaužos.
Lėktuvo „Jak-42D“, kuriuo skrido Jaroslavlio „Lokomotiv“ komandos ledo ritulininkai, nuolaužos.
Kolumbijoje sudužusio lėktuvo, kuriuo skrido ir brazilų futbolininkai, nuolaužos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kolumbijoje sudužusio lėktuvo, kuriuo skrido ir brazilų futbolininkai, nuolaužos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lėktuvas „Avro RJ85“, sudužęs Kolumbijoje.<br>„Reuters“ archyvo nuotr.
Lėktuvas „Avro RJ85“, sudužęs Kolumbijoje.<br>„Reuters“ archyvo nuotr.
„Fiat G.212CP“ sudužo, užkliuvęs už Superga bazilikos tvoros.
„Fiat G.212CP“ sudužo, užkliuvęs už Superga bazilikos tvoros.
„Manchester United“ komanda, kuri1958 m. vasaro 6 d. pateko į aviakatastrofą.
„Manchester United“ komanda, kuri1958 m. vasaro 6 d. pateko į aviakatastrofą.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 3:38 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:39 PM

Lapkričio 28-ąją 22 val. 15 min. vietos laiku, artėdamas prie Kolumbijos miesto Medeljino oro uosto, iš radarų ekranų dingo lėktuvas, kuriuo skrido 72 keleiviai ir 9 ekipažo nariai. Netrukus paaiškėjo, kad lėktuvas patyrė katastrofą. Preliminariais duomenimis, tragedija galėjo įvykti dėl kuro trūkumo.

Orlaiviu ne kitų keleivių skrido ir Brazilijos Šapeko miesto futbolo klubo „Chapecoense“ komanda, turėjusi trečiadienį Medeljine žaisti Pietų Amerikos taurės turnyro finale su Kolumbijos „Atletico Nacional“.

Tai antras pagal lygį Pietų Amerikos futbolo turnyras po „Copa Libertadores“. Varžybų „Copa Sudamericana“ nugalėtojas gauna teisę kitą sezoną žaisti „Copa Libertadores“. “Chapecoense“ taip pat žaidžia Brazilijos aukščiausiojoje lygoje, kur dabar užima devintąją vietą po 37 sužaistų mačų.

Pietų Amerikos futbolo konfederacija (CONMEBOL) oficialiai atšaukė Pietų Amerikos taurės turnyro finalą, kuriame turėjo žaisti „Chapecoense“ ir “Atletico Nacional“ komandos.

Sporto istorijoje, deja, yra ne viena aviakatastrofa, kuriose žuvo garsūs sportininkai ir visos komandos. Primename kelias jų.

1949 m. gegužės 4-oji. „Torino“ futbolo komandos žūtis

Artėdamas prie Turino miesto, 1949 m. gegužės 4-ąją trimotoris lėktuvas “Fiat G.212CP“, esant tirštam rūkui, kairiuoju sparnu užkliudė ant kalvos pastatytos Superga bazilikos tvorą ir rėžėsi į žemę.

Lėktuvu skrido „Torino“ komandos futbolininkai, kurie grįžo į Turiną iš Lisabonos po rungtynių su vietos „Benfica“. Visi keleiviai žuvo. Tačiau vienas “Torino“ futbolininkas vis dėlto liko gyvas. Tai – Lauro Toma, kuris neskrido į Lisaboną dėl traumos.

„Torino“ komanda tuo metu buvo stipriausia Italijoje – nuo 1946 iki 1949 m. ji buvo Italijos čempionė.

Iki 1949 m. čempionato pabaigos buvo likę keturi turai. Per visas šias rungtynes už „Torino“ žaidė jaunimo komandos futbolininkai. Varžovai, pagerbdami žuvusiuosius, taip pat leisdavo į aikštę to paties amžiaus futbolininkus. Galiausiai “Torino“ ir jos žuvę žaidėjai vėl tapo šalies čempionais.

1950 m. sausio 5-oji. KOP ledo ritulio komandos žūtis

Leisdamasis sudėtingomis meteorologinėmis sąlygomis, 1950 m. sausio 5-ąją Sverdlovsko (SSRS) „Kolcovo“ oro uoste katastrofą patyrė karinis transporto lėktuvas „Li-2“. Visi 19 juo skridusių žmonių žuvo. Tarp jų buvo 11 Karinių oro pajėgų (KOP) ledo ritulio komandos žaidėjų, gydytojas ir masažuotojas. Komanda skrido į SSRS čempionato varžybas su komanda „Dzeržinec“.

Per stebuklą išsigelbėjo vienas garsiausių sovietinių ledo ritulininkų Vsevolodas Bobrovas. Puolėjas pavėlavo, nors lėktuvas jo laukė net dvi valandas. Pats V.Bobrovas rašė, kad pirmą kartą jam pakišo koją visada tikslus žadintuvas ir jis pramiegojo.

KOP komandą globojęs SSRS diktatoriaus Stalino sūnus Vasilijus Stalinas surinko naują komandą su V.Bobrovu priešakyje, kuri tris vėlesnius sezonus laimėjo SSRS čempionatą.

1958 m. vasaro 6-oji. Anglų futbolo klubo „Manchester United“ žaidėjų žūtis

Britų aviakompanijos „British European Airways“ lėktuvas „Airspeed AS.57 Ambassador“, skridęs maršrutu Belgradas-Miunchenas-Mančesteris“, 1958 m. vasario 6-ąją sudužo po trečio bandymo pakilti Miuncheno oro uoste.

Iš 44 lėktuve buvusių žmonių 23 žuvo, dar 19 patyrė traumas.

Šiuo lėktuvu iš Belgrado po Europos čempionų taurės rungtynių skrido anglų futbolo komanda „Manchester United“. Katastrofoje žuvo 8 „Man United“ futbolininkai, trys treneriai ir 8 žurnalistai, lydėję komandą. Dar du žaidėjai dėl patirtų traumų baigė sportinę karjerą. Legendinis mančesteriečių treneris Mattas Busby buvo sunkiai sužeistas, tačiau išgyveno ir sugebėjo grįžti į darbą.

1968 m. M.Busby vadovaujama „Manchester United“ laimėjo Europos čempionų taurę. Tarp laimėtojų buvo du futbolininkai, išlikę po katastrofos Miunchene, – Bobby Charltonas ir Billas Foulkesas.

1961 m. vasario 15-oji. JAV dailiojo čiuožimo rinktinės žūtis

Aviakompanijos „Sabena“ lėktuvas „Boeing 707-329“, 1961 m. vasario 15-ąją skridęs iš Niujorko į Briuselį, sudužo leisdamasis Briuselio Zaventemo oro uoste. Žuvo visi jame buvę 72 žmonės, taip pat vienas žmogus žemėje.

Tarp žuvusiųjų buvo JAV dailiojo čiuožimo rinktinės nariai – 34 sportininkai ir treneriai, skridę į pasaulio čempionatą Prahoje.

Dėl gedulo Tarptautinė čiuožėjų sąjunga atšaukė 1961 metų dailiojo čiuožimo čempionatą.

1993 m. balandžio 27-oji. Zambijos futbolo rinktinės žūtis

Karinis lėktuvas „Buffalo DHC-5D (AF-319)“, kuriuo Zambijos futbolo rinktinė skrido į 1994-ųjų pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynes su Senegalo komanda, 1995 m. balandžio 27-ąją nukrito į jūrą netoli Gabono krantų. Žuvo visi 30 juo skridusių žmonių.

Be 18 futbolininkų, žuvo ir Zambijos futbolo federacijos prezidentas Michaelas Mwape, taip pat vyriausiasis treneris Godfray Chitalu. Dar būdamas futbolininkas, jis dalyvavo 1980 m. Maskvos olimpiadoje.

2011 m. rugsėjo 7-oji. Ledo ritulio komandos „Lokomotiv“ žūtis

Aviakompanijos „Jak Service“ lėktuvas „Jak-42D“, skridęs užsakomuoju reisu iš Jaroslavlio (Rusija) į Minską (Baltarusija), 2011 m. rugsėjo 7-ąją nukrito vos pakilęs. Be ekipažo narių, lėktuvu skrido Jaroslavlio “Lokomotiv“ ledo ritulio žaidėjai, treneriai ir techninis personalas. Jie vyko į Kontinentinės ledo ritulio lygos varžybas su Minsko „Dinamo“.

Iš 45 žmonių gyvi išliko du – aviacijos ir radiotechnikos aptarnavimo inžinierius Aleksandras Sizovas ir ledo ritulininkas Aleksandras Galimovas. Dėl A.Galimovo gyvybės medikai kovojo penkias dienas, tačiau rugsėjo 12-ąją jis mirė Maskvos ligoninėje.

Tarp žuvusiųjų – 26 ledo ritulininkai, 4 treneriai, gydytojas, administratorius ir masažuotojai. Tarp jų buvo Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos, Kanados, Švedijos, Vokietijos, Slovakijos piliečių, prestižiškiausių pasaulio ledo ritulio turnyrų nugalėtojų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.