EUROLYGA 2023

Visi Lietuvos sporto komandų pavadinimai: nuo šmaikščių iki absurdiškų

Lietuvoje yra nemažai sporto klubų, kurie pavadinimų nekeičia jau kelis dešimtmečius. Tačiau peržvelgus Lietuvos lygose žaidžiančių komandų sąrašus galima pamatyti ne vieną gremėzdiškumu stebinantį pavadinimą.

Peržvelgus Lietuvos lygose žaidžiančių komandų sąrašus galima pamatyti ne vieną gremėzdiškumu stebinantį pavadinimą.
Peržvelgus Lietuvos lygose žaidžiančių komandų sąrašus galima pamatyti ne vieną gremėzdiškumu stebinantį pavadinimą.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 25, 2016, 11:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:53 PM

Pavyzdžiui, vyrų rankinio „HC Grifas-R.Sargūno sporto gimnazija-KKSC“ iš Panevėžio, vyrų tinklinio „Elga-Master Idea-SM Dubysa“ iš Šiaulių, vyrų stalo teniso „NLV Projektai-STA Topsas“ iš Kauno arba moterų žolės riedulio „Žuvėdra-Tauras-Archyvų sistemos“ iš Vilniaus.

Netrūksta ir priešingų pavyzdžių. Tikriausiai niekas nepasakys, kad vaizduotės trūksta žmonėms, sugalvojusiems pavadinimus „Beržyno žiogelis“, „Pelkių velniai“ arba „Ledžinga“.

Ką slepia raidžių rinkiniai?

Ilgus pavadinimus dažniausiai kuria mažiau populiarių sporto šakų klubai. Jei Lietuvos krepšinio lygoje ar futbolo A lygoje nėra nė vieno sudėtinį pavadinimą turinčio klubo, tai rankinio, tinklinio ar žolės riedulio klubams, atiduodantiems duoklę pagrindiniams rėmėjams, dažnai neužtenka net ir dviejų ar trijų žodžių, o prie pagrindinio pavadinimo ir rėmėjo pavadinimo dar pridedamos galvosūkiu tampantys raižių rinkiniai.

Mažesniuose miestuose dauguma klubų priklauso savivaldybėms. O savivaldybėse sporto reikalus tvarko Kūno kultūros ir sporto centrai (KKSC). Dėl to raidės KKSC pridėtos prie daugelio sporto klubų pavadinimų.

Dažnai kartojasi dar viena abreviatūra – SM. Šios raidės yra sporto mokyklos trumpinys. Kelių Vilniaus komandų pavadinime pridėtas „Tauro“ sporto mokyklos, Šiaulių – „Dubysos“ sporto mokyklos pavadinimas.

Kelios Utenos komandos vadinamos DSC (Daugiafunkcinis sporto centras), Alytaus – SRC (Sporto ir rekreacijos centras), Radviliškio – ŠSPC (Švietimo ir sporto paslaugų centras).

Nemažai Lietuvos komandų atstovauja aukštosioms mokykloms, kurios irgi prisistato sutrumpintais pavadinimais: LSU – Lietuvos sporto universitetas, KTU – Kauno technologijos universitetas, ASU – Aleksandro Stulginskio universitetas, VGTU – Vilniaus Gedimino technikos universitetas, LEU – Lietuvos edukologijos universitetas, MRU – Mykolo Romerio universitetas, VDU – Vytauto Didžiojo universitetas.

Džiunglės rankinio lygose

Kone labiausiai ilgais pavadinimais Lietuvoje pasižymi rankinio ir tinklinio klubai.

Vyrų rankinio lygoje labiausiai išsiskiria jau minėtas „HC Grifas-R.Sargūno sporto gimnazija-KKSC“ (Panevėžys). Sudėtinius pavadinimus taip pat vartoja „Varsa-Stronglasas“ (Alytus), „Granitas-Karys“ (Kaunas) ir „SM Dubysa-Gubernija“ (Šiauliai), o dar trys klubai prie savo pavadinimo yra pridėję jokios vertingos informacijos nesuteikiančias raides HC (Handball club): „HC Vilnius“, „VHC Šviesa“ (Vilnius) ir „HC Utena“.

Vieno žodžio užtenka tik „Dragūnui“ (Klaipėda) ir „Ūlai“ (Varėna).

Moterų rankinio lygoje iš aštuonių komandų be sudėtinio pavadinimo išsiverčia vos viena – Utenos DSC. Jos varžovės šalies pirmenybėse yra „ACME-Žalgiris“ (Kaunas), „HC Garliava SM-CASCADA“ (Kauno raj.), „LEU Šviesa-Eglė“ (Vilnius), „ALANDEKO-VICHY“ (Vilnius), „Šiaulių sporto gimnazija-SM Dubysa“ (Šiauliai), „Dragūnas-Viesulas“ (Klaipėda) ir „SRC-Margiris“ (Alytus).

Žvelgiant į šiuos pavadinimus galima susidaryti įspūdį, kad rankininkių rėmėjai užsikrėtę didybės manija – net trys pavadinimai kažkodėl rašomi didžiosiomis raidėmis.

Anksčiau moterų rankinio lygoje žaidė dar dvi labai ilgus pavadinimus turėjusios komandos „Eastcon AG-Tauras-Vilniaus kolegija“ (Vilnius) ir „Širšės-Gaja-Etnomedijos intercentras“ (Kaunas), antrojoje vyrų lygoje – „LSU FRK Atletas-Gaja“.

Prieš keletą metų žodis „Gaja“ (sporto mokyklos pavadinimas) buvo pridėtas ir prie kitų Kauno komandų pavadinimų, tačiau jis nubrauktas, kai iš šios sporto mokyklos buvo iškeltos rankinio grupės.

Pavadinimų įvairovė

Tinklinyje ilgiausių pavadinimų reikia stipriausiems klubams, žaidžiantiems Baltijos lygoje. Vyrų Baltijos lygoje Lietuvai atstovauja „Elga-Master Idea-SM Dubysa“ (Šiauliai) ir „Flamingo Volley-SM Tauras“ (Vilnius), moterų – „Achema-KKSC“ (Jonava), „TK Kaunas-ASU“ ir „Alytaus Prekyba-Parama“ (Alytus).

Tuo tarpu tarp dvylikos klubų, rungtyniaujančių Lietuvos vyrų lygoje, sudėtinį pavadinimą turi tik vienas: „Uraganas-SM Tauras“ (Vilnius). Moterų lygoje yra du sudėtiniai pavadinimai: „SM Tauras-Claire-VTC“ (Vilnius) ir „LSU-Dextera“ (Kaunas).

Dauguma kitų tinklinio klubų gavo rėmėjų pavadinimus, bet tarp komandų yra ir „Sūduva“ (Marijampolė), ir „Ąžuolas“ (Vilnius), ir „Druskininkai“, ir „Raseiniai“.

Moterų žolės riedulio lygoje į akis labiausiai krinta „Gintra-Strektė-Universitetas“ (Šiauliai) ir „Žuvėdra-Tauras-Archyvų sistemos“ (Vilnius), vyrų – „Žuvėdra-Tauras-CTLF“ (Vilnius). Keista pagrindinio rėmėjo abreviatūra CTLF reiškia „Concept Lofts“.

Regbio klubų sąraše neįmanoma nepastebėti pavadinimo „Tauras-BrumBrum“. Jonavos regbio klubui „Tauras“ antrąją pavadinimo dalį „Brum Brum“ suteikė rėmėjai – vitamininio gėrimo gamintojai. Daugumos kitų stipriausių Lietuvos regbio komandų pavadinimai – irgi sudėtiniai: „Baltrex-Šiauliai“ (Šiauliai), „Vairas-Kalvis“ (Šiauliai), „Vairas-Citma“ (Šiauliai), „Šiauliai-PRC“ (Šiauliai), „Klevas-PRS“ (Panevėžys), „VRA-Tomosta“ (Vilnius). Yra tik dvi išimtys: „Žalgiris“ (Kaunas) ir „Geležinis vilkas“ (Vilnius).

Raidės VRA – Vilniaus regbio akademijos, PRC – Profesinio rengimo centro sutrumpinimas.

Atspindi sporto šakos ypatumus

Stipriausi pasaulio dviračių sporto klubai neturi istorinių pavadinimų ir reklamuoja pagrindinius rėmėjus. Šiai tradicijai nenusižengė ir praėjusių metų pabaigoje įkurtas Lietuvos profesionalų dviračių sporto klubas, pavadintas „Staki-Baltik vairas“.

Vis dėlto Lietuvoje yra nemažai dviračių sporto klubų, turinčių daug gražesnius ar prasmingesnius pavadinimus: „White Puppy“, „Cannibal Team“, „Sūduva“, „Pajūris“, „Stumbras“, „Greitis“, „Du ratai“ ir t.t.

Lietuvos stalo teniso lygų sąrašuose – taip pat didelė įvairovė. Yra ir rėmėjų pavadinimų, ir vietovardžių, ir tiesiogiai ar netiesiogiai su stalo tenisu susijusių žodžių („Vijurkas“, „Topsas“, „Mažoji raketė“).

Tarp stalo teniso klubų pavadinimų išsiskiria vyrų „NLV Projektai-STA Topsas“ (Kaunas) ir moterų „Novakopa Triumph-adler“ (Kaunas). Beje, NLV – klubą remiančios bendrovės steigėjo inicialai, o raidės STA iššifruojamos labai paprastai – Stalo teniso akademija.

Kitų su raketėmis žaidžiamų žaidimų badmintono ir teniso klubai eina paprasčiausiu keliu. Jų pavadinimus dažniausiai sudaro miesto pavadinimas ir žodžiai „Badmintono klubas“ arba „Teniso klubas“. Tiesa, yra ir išimčių: badmintono – „Volanas“, „Skrajukas“, „Svajonė“, „Setas“, „Smešas“, „Play“, „Žalgiris“, teniso – „Forumas“, „Anykščių kortas“, „Harmonija“, „Veja“, „Asteroidas“, „Ąžuolynas“, „Senas parkas“, „Bim Bam klubas“ bei dar keli.

Nemažai lengvosios atletikos klubų pavadinimų parodo jų specializaciją. Įdomiausi sporto karalienės klubų pavadinimai: „Greitas spurtas“, „Šokliukas“, „Šuolininkas“, „Stajeris“, „Metikas“, „Dinamitas“, „Žvelgaitis“, „Aitvaras“, „Heraklidas“, „Beržyno žiogelis“.

„Gražių pavadinimų“ žaidimas

Ledo ritulio klubams Europoje retai suteikiami rėmėjų pavadinimai. Vakaruose ir Šiaurėje stipri „gražių pavadinimų“ tradicija atkeliavo ir į Lietuvą, o tarp 18 komandų pirmojoje ir antrojoje šalies lygose yra „Tigrai“ (Kaunas), „Geležinis vilkas“ (Vilnius), „Bizonai“ (Kaunas), „Tauras“ (Vilnius), „Lokiai“ (Vilnius), „Vilkai“ (Vilnius), „Feniksas“ (Vilnius), „Monstrai“ (Kaunas). Žemesnėse regioninėse lygose galima pamatyti „Grifus“ (Kretinga), „Riterį“ (Palanga), „Smūgį“ (Mažeikiai“) ir netgi „Pelkių velnius“ (Marijampolė) bei „Ledžingą“ (Gargždai).

Keistas žodis „ledžinga“ iš tikrųjų nėra toks sudėtingas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Šis sudurtinis žodis, sudarytas iš žodžių „ledas“ ir „žengti“, žemaitiškai reiškia „pačiūžą“ arba „pasagą“.

Pirmojoje pakopoje kartu su „Tigrais“ ir „Geležiniu vilku“ žaidžia „Rokiškis“, „Juodupė“, „Hockey Punks“ (Vilnius) ir „Energija“ (Elektrėnai), o vienintelė rėmėjo pavadinimą gavusi ledo ritulio komanda yra antrojoje pakopoje rungtyniaujanti „Oberhaus“ (Vilnius).

Užuominos apie rėmėjus – tabu

Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) draudžia klubams suteikti rėmėjų pavadinimus. Todėl ir Lietuvos A lygoje visų klubų pavadinimai yra paprasti: du „Žalgiriai“ (Vilnius ir Kaunas), „Trakai“, „Sūduva“ (Marijampolė), „Atlantas“ (Klaipėda), „Stumbras“ (Kaunas), „Lietava“ (Jonava), „Utenis“ (Utena). Nemažai klubų pavadinimų nekeičia kelis dešimtmečius – nuo XX amžiaus vidurio. Žemesnėse pakopose reikalavimai švelnesni, todėl I lygoje greta irgi labai senų „Dainavos“ (Alytus), „Nevėžio“ (Kėdainiai), „Bangos“ (Gargždai), „Džiugo“ (Telšiai), „Minijos“ (Kretinga), „Lokomotyvo“ (Radviliškis) pavadinimų šiais metais buvo rėmėjo vardą gavęs „Hegelman Litauen“ (Kaunas).

O moterų A lygoje yra ir sudėtinių pavadinimų: „Gintra-Universitetas“ (Šiauliai), „KKSC EOS-Aušra“ (Jonava), „ŠSG-FA-Akmenė-SC“ (Naujoji Akmenė, Šiauliai).

Pastarojo klubo pavadinimas gali suklaidinti. Nors žodis „Akmenė“ tarsi rodo, kad klubas priklauso Akmenei arba Naujajai Akmenei, iš tikrųjų jis atstovauja dviem miestams: ne tik Naujajai Akmenei, bet iš Šiauliams. O pirmoji abreviatūra ŠSG yra Šiaulių sporto gimnazijos trumpinys.

Žemesnėse lygose – daugiau žodžių

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) pavadinimų nereglamentuoja, tačiau tiek Eurolygoje, tiek Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) nedideli apribojimai yra.

Kelis pastaruosius sezonus nė vienas LKL klubas nevartoja sudėtinio pavadinimo, bet lygoje rungtyniauja dvi komandos, kurių pavadinimus sudaro daugiau nei vienas žodis. Tačiau abiem atvejais šie žodžiai yra neatsiejami: „Lietuvos rytas“ (Vilnius) ir „Pieno žvaigždės“ (Pasvalys).

Kitų aštuonių klubų pavadinimus sudaro vienas žodis: arba istorinis, arba suteiktas rėmėjo. Rėmėjų pavadinimus turi tik keturi iš dešimties klubų: jau minėti „Lietuvos rytas“ ir „Pieno žvaigždės“, be jų – „Lietkabelis“ (Panevėžys) ir „Vytautas“ (Prienai-Birštonas).

Beje, „Vytautas“ tapo pirmąja po ilgos pertraukos komanda, atstovaujančia iškart dviem miestams. Dar praėjusiame amžiuje LKL žaidė trims miestams atstovavęs klubas „Žemaitijos olimpas“ (Plungės, Mažeikių ir Telšių).

Antrojoje Lietuvos krepšinio pakopoje – Nacionalinėje krepšinio lygoje – šiais metais sudėtinių pavadinimų sumažėjo. Jų liko vos du: „Nafta-Uni-Akvaservisas“ (Klaipėda) ir „Sūduva-Mantinga“ (Marijampolė). Rėmėjų duotų pavadinimų taip pat nėra daug, o nemažai komandų vadinamos jų atstovaujamo miesto vardu („Mažeikiai“, „Palanga“, „Telšiai“, „Šilutė“). Truputį kitu keliu nuėjo Jonava, kurios klubas oficialiai vadinamas Jonavos sporto klubu.

Praėjusį sezoną sudėtinių pavadinimų buvo daugiau, bet šiais metais buvę „Petrochema-Dextera“ (Jonava), „Ežerūnas-Karys“ (Molėtai) ir „Perlas-MRU“ (Vilnius) pavadinimus supaprastino.

Dar anksčiau NKL komandų sąraše buvo „JAZZ-Diremta“ (Kaunas), „Radviliškis-Juodeliai“, „Š.Marčiulionio KA-Twomenas“ (Vilnius), „Gargždai-Bremena“, „ABRO-Universitetas“ (Šiauliai), „Puntukas-Dussmann Service“ (Anykščiai) ir kiti.

Regionų krepšinio lygoje (trečiojoje ir ketvirtojoje pakopose) taip pat vyrauja iš vieno žodžio sudaryti pavadinimai, bet yra ir keletas sudėtinių: „Grafų baldai-KA Saulė“ (Kuršėnai), „LEU-Safety Style“ (Vilnius), „Sedula-Aibė“ (Seda), „KK Radviliškis-ŠSPC“ ir dar keli.

Rėmėjų pavadinimai nubyrėjo

Lietuvos moterų krepšinio lygoje sudėtinius pavadinimus turi trys komandos: „Hoptrans-Sirenos“ (Kauno raj.), „Aistės-LSU“ (Kaunas) ir „Šiauliai-Universitetas“. Kiti keturi klubai vadinami vienu žodžiu: „Kibirkštis“ (Vilnius), „Sūduva“ (Marijampolė), „Fortūna“ (Klaipėda) ir „Vilkmergė“ (Ukmergė).

Prieš keletą metų rašant Vilniaus komandos pavadinimą reikėjo kur kas daugiau ženklų. Ji vieną sezoną buvo vadinama „Kibirkštis-Tichė-IKI“, kitą – „Kibirkštis-VIČI-IKI“.

Antrosios moterų lygos margumyne labiausiai neįprasti pavadinimai – didžiosiomis raidėmis rašomas „RKL-GUT.LT“ (Alytus), „SKK Versan-KTU“ (Kaunas) ir „KKSC-Naftėnas“ (Panevėžys). Raidės SKK iššifruojamos Senjorių krepšinio klubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.