EUROLYGA 2023

Rusija išsižada dopingo vartojimo „sąmokslo“, o Vladimiras Putinas yra neliečiamas

[[ge:lrytas:lrytas:696647]]

Vladimiras Putinas<br>AFP nuotr.
Vladimiras Putinas<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2016, 5:18 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:24 PM

„Tai buvo institucijų sąmokslas“, – tikino JAV laikraščiui Rusijos nacionalinės antidopingo agentūros direktorės pareigas einanti Anna Anceliovič Maskvoje.

Tačiau A.Anceliovič ir kiti žurnalisto apklausti pareigūnai toliau neigė, kad šią dopingo schemą „finansavo valstybė“, įtikinėdami, kad aukščiausi valdžios pareigūnai dopingo kampanijoje nedalyvavo.

Vis dėlto vėliau RUSADA pareiškė, kad A. Anceliovič žodžiai buvo iškraipyti. Agentūra paaiškino, kad A. Anceliovič tiesiog citavo antrąją R. McLareno ataskaitą, kurioje buvo kalbama apie institucinį sąmokslą, o tai sudarė įspūdį, kad ji pripažino, jog Rusijoje egzistavo institucinis dopingo vartojimo atvejų dangstymas. Maža to – rusės žodžiais, iš viso teksto buvo traukiamos tik citatos.

„Žinoma, kad žodžiai buvo išimti iš konteksto. Aš per valandą trukusį interviu pasakiau daug ko, ypač, kad nesulaukus sportininkų atsakymų ir federacijoms nepriėmus sprendimo, nėra prasmės iš viso kalbėti apie dabartinę situaciją, kadangi kol kas išklausyta tik viena pusė“, – parašė A.Anceliovič socialiniame tinkle „Facebook“, komentuodama vieno iš tinklo vartotojų komentarų.

„Na o tai, kad mane šokiravo McLareno ataskaita – tai mano žodžiai. Manau, kad mes visi dėl jos buvome šokiruoti... Aš tikrai manau, kad ne RUSADA kompetencijoje daryti tokias išvadas. Mes pripažinome savo problemas RUSADA ir bandome jas spręsti“, – pridūrė ji.

Agentūra paaiškino, kad bendraudama su žurnaliste Rebecca R. Ruiz RUSADA agentūros generalinės direktorės pareigas einanti A.Anceliovič pažymėjo, jog 2016 metų gruodžio 9 dieną paskelbtoje ataskaitoje Richardas McLarenas  atsisakė žodžių „valstybinė dopingo sistema“ ir pavartojo žodžių junginį „institucinis sąmokslas“, tokiu būdu atmesdamas galėjusį būti aukščiausiosios valdžios įsikišimą.

„Deja, Rebecca R. Ruiz, ištraukusi šiuos žodžius iš konteksto, sukūrė įspūdį, kad RUSADA vadovybė pripažįsta institucinės dopingo slėpimo schemos Rusijoje buvimą. Norėtume pabrėžti, kad RUSADA neturi ir negalėjo turėti įgaliojimų nei pripažinti, nei neigti tokį faktą. Tyrimą šioje byloje atlieka Rusijos Tyrimų komitetas“, – pareiškė RUSADA.

„Be to, norėtume pažymėti tvirtą RUSADA įsitikinimą, kad kiekvienas apkaltintas sportininkas turi neatimamą teisę prieštarauti pateikiamiems kaltinimams“, – pažymi RUSADA.

Kiek anksčiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad reikės patikrinti A. Anceliovič pasisakymo „autentiškumą“, ir pridūrė, kad Rusija visuomet neigė įtarimus, esą valstybė kaip nors prisideda prie dopingo vartojimo schemų. 

„Nuo pačios pradžios mes neigėme valstybės, jos vadovų arba valstybės institucijų, tarnybų, ar agentūrų ryšį su galimu sportininkų dopingo vartojimu“, – skalbiama Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė žurnalistams. 

Sporto srityje nuo pat sovietmečio dirbantis, o šiuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino reformuoti antidopingo sistemą paskirtas Vitalijus Smirnovas teigė: „Kaip buvęs sporto ministras, Nacionalinio olimpinio komiteto vadovas, manau, kad padarėme labai daug klaidų“. 

Tačiau, jo nuomone, programišių grupės „Fancy Bears“ paviešinti kelių skirtingų šalių sportininkų medicininiai duomenys parodė, kad Rusijos sportininkai varžosi kitokiomis sąlygomis nei dalies kitų šalių atletai. 

„Rusija niekada neturėjo tokių galimybių, kokias turėjo kitos šalys, – sakė V. Smirnovas. – Rusijoje vyrauja bendra nuomonė, kad mes neturėjome progos.“ 

Nepriklausomas ekspertas Richardas McLarenas šį mėnesį Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA) pateiktoje ataskaitoje nurodė, kad su dopingo programa buvo susiję mažiausiai 1 tūkstantis Rusijos atletų iš 30 sporto šakų, o Rusijos sporto ministerijos pareigūnai skatino juos vartoti dopingą prieš 2014 metų žiemos olimpiadą Sočyje, 2012 metų vasaros olimpiadą Londone ir kitus tarptautinius turnyrus.

Gruodžio 9 dieną, kai buvo paskelbta ši ataskaita, vicepremjeras ir Sporto ministras Vitalijus Mutko naujienų agentūrai TASS sakė, kad R.McLareno kaltinimai dėl „institucijų sąmokslo“ nebuvo įrodyti.

Rusijos sporto ministras V.Mutko taip pat suabejojo „The New York Times“ pranešimu ir pareiškė, kad Maskva nepakeitė savo pozicijos dėl šio skandalo.

„Mūsų pozicija dėl šios situacijos lieka nepasikeitusi“, – sakė sporto funkcionierius naujienų agentūrai TASS ir pridūrė, kad „The New York Times“ greičiausiai „klaidingai suprato“ pareigūnės komentarą.

Iškart po pasirodžiusio straipsnio tas pats V.Mutko suskubo savo valdininkams pateikti reikalavimą, jog jie po kiekvieno užsienio žurnalisto interviu vizuotų savo žodžius.

„Aš pats ne kartą kalbėjausi su žurnalistais ir puikiai suprantu, kad kiekvienas iš jų turi savo užduotį. Tad būtina būti budriems, o po interviu vizuoti viską, kas buvo pasakyta. Kiekvienas žurnalistas turi savo požiūrio kampą, stengdamasis ištraukti vieną ar kitą citatą iš konteksto“, – po skandalingo straipsnio kalbėjo rusų sporto vadovas, kuris yra neoficialiai kaltinamas vadovavus dopingo slėpimo schemoms Sočio žiemos žaidynėse.

Kanadietis teisininkas R.McLarenas savo pirmoje liepos mėnesį paskelbtoje ataskaitoje smulkiai aprašė sudėtingą schemą, pagal kurią buvo klastojami atletų tyrimų duomenys per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes, ir nurodė, jog šioje programoje dalyvavo Rusijos sporto ministerija ir Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.