EUROLYGA 2023

Julija Jefimova galiausiai pravirko: „Manęs niekas nenori treniruoti“

Rio de Žaneiro olimpiadoje skaudžiai kritikos rykštėmis plakta ir dėl dopingo skandalų iš plaukimo elito vejama rusė Julija Jefimova pastaruosius tris mėnesius jautėsi lyg ant balto žirgo. Dukart dėl dopingo pagauta, tačiau vargais negalais kelią į olimpiadą prasiskynusi Rusijos plaukimo pažiba nuo rugsėjo mėnesio tvirtino, kad santykiai su JAV plaukimo mokykla gerėja, tačiau spaudžiant asmeninį trenerį ji be vargo pasiryžusi keltis į Rusiją, ten burti plaukikų komandą ir pradėti rimtai rengtis ateities varžyboms.

Julija Jefimova jau ne tokia pasitikinti savimi, kokia buvo po Rio žaidynių.<br>AFP nuotr.
Julija Jefimova jau ne tokia pasitikinti savimi, kokia buvo po Rio žaidynių.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 2:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:17 PM

Pastaruosius penkerius metus iš Čečėnijos kilusi J.Jefimova treniravosi Los Andžele pas specialistą Davidą Salo. Rusijos žiniasklaidai J.Jefimova aiškino, kad ir be Amerikos pagalbos išsivers – jau ieško, kur įkurti plaukimo centrą, ir liks viena geriausių plaukikių. Bet tiesa kaip yla išlindo iš maišo – plaukikė siekė į Rusiją už didelius pinigus prisivilioti amerikiečius specialistus, bet liko prie skilusios geldos.

„Kaip su amerikiečiais? Gerai. Jie dabar mane net sveikina su medaliais. Pakalbame su Amerikos plaukikais – viskas geriau. Jie tapo visai kitokie – paslaugūs, sveikina su geru rezultatu, šypsosi. Gal dabar jie jau nejaučia jokio valdžios spaudimo, kuris buvo olimpiadoje mano atžvilgiu“, – aiškino 2016-ųjų Rusijos plaukike išrinkta J.Jefimova, Rio olimpiadoje iškovojusi du sidabro medalius.

Nors rusė skundėsi, kad Amerikoje jai jau negali padėti buvęs treneris D.Salo – JAV plaukimo federacija yra griežtai nusistačiusi neleisti savo specialistams treniruoti į dopingo skandalus patekusių užsienio atletų – J.Jefimova tikino, kad didelės problemos surinkti trenerių kolektyvą ir norinčių plaukti ji nemato.

„D.Salo mane tik ir laikė Amerikoje – juk jis ir mano tėtis yra labai geri treneriai. Dabar jis neturi galimybių dirbti su manimi ir situacija vis blogėjo. Tai ką man ten reikėjo veikti? Aš Rusijoje subursiu plaukikų komandas. Daugiau dėmesio skirsiu plaukimui krūtine. Surinksiu norinčias tobulėti merginas ir vaikinus.

Mergaitės bandys mane aplenkti, o aš sieksiu plaukti geriau už vaikinus. Treniruotės vyks ne užsienyje – ieškau bazės Maskvoje, Krasnodare arba Rostove, – aiškino J.Jefimova. – Dar gera vieta yra mūsų Kryme, Eupatorijos mieste. Ten yra du atvirieji baseinai. Dar yra Sočis.“

Tačiau jau gruodį J.Jefimovos tonas pasikeitė – pasitikėjimas dingo ir liko tik priekaištai, liejamos ašaros.

„Amerikiečiai atsisako dirbti su manimi ir komanda – nenori treniruoti. Ir geras sutartis siūlome, ir treneriams lyg įdomu būtų padirbėti, tačiau, kaip suprantu, yra draudimas iš viršaus, iš federacijos“, – guodėsi portalui eurosport.com J.Jefimova.

Rusijos sporto žvaigždė teigė, kad daugiau kaip pusantro mėnesio kalbėjo su vienu JAV plaukimo treneriu, kad šis atvyktų į Rusiją.

„Net sutarėme, į kurį darželį vaikščios jo vaikas, ką veiks žmona. O po to viskas nutrūko. Tuomet neturėjau ką daryti ir kreipiausi į D.Salo, kad rekomenduotų vieną ar kitą specialistą iš JAV. Tačiau jis man atsakė taip: „Brolyčiai, geriau Amerikoje nieko neieškokite – niekas į Rusiją pas jus nevyks“, – verkšleno viena iš dopingo skandalų autorių.

J.Jefimova aiškino, kad nenori nieko sakyti tiesmukai, tačiau aišku, kad JAV plaukimo federacija draudžia treneriams vykti į Rusiją ar treniruoti rusus.

„Dabar galvoju, ką daryti. Daug Amerikoje treniravausi su žinomais specialistais, todėl nenoriu namie eiti pas bet ką. Lieka tik mano tėvelis – su juo treniruosiuosi. Juk jis Amerikoje matė geriausių specialistų darbą, daug ko išmoko“, – pasakojo užsienio žiniasklaidai J.Jefimova.

Net ir du dopingo skandalai nesutrukdė Rusijos plaukikei J.Jefimovai gauti prestižinio šalies apdovanojimo. 24-erių plaukikė, kuri pastaruosius ketverius metus buvo lietuvės Rūtos Meilutytės varžovė, gruodžio pradžioje išrinkta 2016-ųjų Rusijos plaukike.

Jai Sankt Peterburge vykusioje Rusijos plaukimo federacijos 25-ą kartą surengtoje pagerbimo ceremonijoje buvo įteiktas prizas ir piniginė premija – 5 tūkstančiai JAV dolerių.

Nuo 2013-ųjų į dopingo skandalus dukart patekusi J.Jefimova tik paskutinę akimirką gavo teisę startuoti šių metų Rio de Žaneiro olimpiadoje, savo diskvalifikaciją apskundusi Sporto arbitražo teismui bei specialiai Olimpinio komiteto komisijai.

„Man norėjosi po startų Rio visiems rodyti vidurinį pirštą“, – jau Rusijos televizijoje po visų startų juokėsi J.Jefimova. Ji Rio olimpiadoje laimėjo du sidabro medalius 100 ir 200 m plaukimo krūtine rungtyse. Po skandalingo sugrįžimo į varžybas ir pasirodymo žaidynėse rusė sulaukė aršios varžovių ir pasaulio sporto bendruomenės kritikos ir ne kartą viešai apsipylė ašaromis.

J.Jefimova 2013 metais atliko 16 mėnesių bausmę už dopingo vartojimą. Šiais metais keturis kartus jos dopingo testas buvo teigiamas – parodė, kad buvo vartojamas meldoniumas.

Daugelis, kurie stebėjo Rio plaukimus, tiesiog griebėsi už galvos ir tikino, kad tai pati didžiausia gėda visam plaukimui – leisti startuoti dopingo skandalų autorei J.Jefimovai. Kelios rusės konkurentės per žaidynes netylėjo.

„Sukčiai yra sukčiai“, – sakė airė Fiona Doyle, kuri suklupo 200 metrų krūtine pusfinalyje, nes pritrūko vienos vietos, kurią užėmė J.Jefimova.

„Kuo turėtume dabar tikėti? Organizatoriai visame Rio kaimelyje buvo išdėlioję ženklus, kad sportas – švarus. Bet taip nėra“, – kalbėjo ji.

Ir per Rio žaidynes, ir po jų J.Jefimovai teko daug kartų atsakyti į klausimus, ar ji yra apgavikė ir sporte jai vieta.

– Daugelis amerikiečių mano, kad esate melagė.

– Esu sakiusi ir dabar pasikartosiu. Mane domina tik dviejų amerikiečių nuomonės: Davido Salo ir Johno Ubančičiaus (abu J.Jefimovos treneriai, – red.). Kiti man nerūpi.

– Kaip jums pavyksta išlikti ramiai, kai tenka atsakyti į tuos pačius klausimus?

– Aš rami tik išoriškai. Viduje viskas verda. Man visada nepatinka neteisybė, tačiau kontroliuoju save, mokausi valdyti emocijas. Tad ką lieka daryti? Tik atsakyti į tuos pačius klausimus.

– Manote, teisinga, kad jums leista startuoti olimpiadoje?

– Aš vėl ir vėl sulaukiu to paties klausimo. Taip, aš esu padariusi klaidą, bet tokių atvejų pasaulyje yra labai daug. Amerikoje – taip pat. Ta istorija – visiškai mano kaltė. Aš buvau nubausta. O likus mažiau nei savaitei iki olimpiados laimėjai Sporto arbitražo teisme (CAS). Bent jau man daugiau klausimų nekyla.

– Olimpinė čempionė Lilly King sakė, kad visi sportininkai, praeityje sučiupti dėl dopingo, neturėtų dalyvauti olimpiadoje. Manote, tai teisinga?

– Ką ji tada mano apie Michaelą Phelpsą? (J.Jefimova turėjo mintyje faktą, kad 22 olimpinius aukso medalius iškovojęs M.Phelpsas praeityje buvo pričiuptas vartojantis marihuaną, o tai laikoma dopingu. M.Phelpsas taip pat 2014 metais buvo sugautas prie vairo išgėręs, – Red.).

– O kokia jūsų nuomonė?

– Kalbu už save. Aš visada buvau prieš dopingą. Niekada nesu jo vartojusi sąmoningai. Bet yra daug atvejų, kai tu iš nežinojimo ar dėl kvailumo patenki į bėdą. Tėvai duoda piliulę ar tiesiog nukeliauji į ligoninę. Viskas. Visko gali nutikti. Paprastas pavyzdys: kai vairuojate automobilį ir pažeidžiate taisykles, jums išrašo baudą, tačiau neatima teisių iki gyvenimo pabaigos ar neįkalina. Žmogus visada turėtų gauti antrą šansą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.