EUROLYGA 2023

Pasižadėjote šiais metais sportuoti? Treneris jums turi svarbių patarimų

Vienas populiariausių pažadų Naujųjų metų naktį – pradėti sportuoti ir sveikai gyventi. Daugelis šį pažadą duoda sau, bet tai ir telieka pažadais. Nors iki sporto salės ir nueinama, čia dažnai neužsibūnama. Kaip pasiekti savo užsibrėžtus tikslus ir likti motyvuotam?

P.Ratkevičius.
P.Ratkevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2017, 12:38 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:07 AM

„Pati sporto salė nėra toks įdomus dalykas, jeigu į ją ateini vienas, bandai ieškoti visų atsakymų pats. Jeigu tau padeda specialistas, jei turi sporto programą, tinkamą mitybos planą, tai tampa žymiai įdomiau.

Rezultatas stipriai pagreitėja, o pirminis rezultatas duoda didžiausią motyvaciją“, – mano asmeninis treneris Paulius Ratkevičius.

Jis pats dirba sostinės sporto klube ir pastebi, kad naujųjų metų pradžioje labai padaugėja žmonių, atvykstančių gerinti savo išvaizdos.

Dažniausiai žmonės skuba numesti nereikalingo svorio, kuris pradeda trukdyti pilnaverčiam gyvenimui. Vieni kreipiasi pagalbos į trenerius, kiti bando vadovautis internete rasta informacija.

„Viską galima rasti internete, kuriame yra daug klaidingos informacijos ir daug geros. Jeigu pradedi nuo nulio viską aiškintis, būna sunku ją atskirti, tad galima padaryti klaidų.

Rezultatas dėl to gali užtrukti, galima patirti traumų“, – perspėja jis.

Kodėl žmonės, pasportavę vos kelias savaites ar mėnesius, meta sportą?

„Pagrindinė priežastis yra rezultato nebuvimas. Daugelis tikisi greito rezultato, pamato kažkieno prieš ir po nuotraukas, kas kiek pasiekė per du mėnesius. Tada galvojama, kad gali ir jie. Nepamatę apčiuopiamų rezultatų per tris savaites, nusivilia ir meta.

Toliau eina motyvacijos trūkumas sportuojant. Pati sporto salė, jeigu treneris nesudomins ir nepadės, nėra tokia įdomi kaip tenisas ar kitas žaidimas, kur žaidi su varžovu ir laikas prabėga daug greičiau.

Trečias dalykas – traumos. Žmonės pasirenka sudėtingus veiksmus, pasitempia kažką, negali eiti į salę savaitę, tada prasčiau ir valgo, jeigu ir bandė maitintis geriau. Yra taisyklė, kad iškritus iš ritmo yra žymiai sunkiau grįžti.

Yra daug rizikų, geriausia eiti pramintu keliu ir kreiptis į profesionalus, kuris padėtų tikslo siekti kryptingai“, – mano P.Ratkevičius.

Skaudžiausia, žinoma, yra patirti traumą, tik atėjus į sporto salę.

„Nepatarčiau griebti didelių svorių, nesvarbu koks pratimas. Pritūpimai, mirties trauka yra pavojingi. Atliekant taisyklingai tai begalo geras pratimas, bet padarius klaidų, galima patirti rimtą traumą.

Svarbu sportuojančiojo stažas, jei esi pradedantis, programą sudaro tik pratimai, kuriuose nėra galimybės susižaloti. Tai nemažiau efektyvūs, bet daug mažiau sudėtingi pratimai“, – išskiria treneris.

Puikus būdas išlaikyti motyvaciją – nuolat save stebėti. Jeigu nesikreipiate į trenerį, stebėti reikėtų kūno apimtis, bet nebūtinai jomis aklai pasikliauti.

Svorio stebėjimas, apimčių stebėjimas yra svarbi motyvacijos dalis. Svoris gali nekisti, bet apimtys keičiasi.

Stebint save prieš veidrodį nebūsi labai tikslus, nes jeigu nesi patyręs, nematysi raumenų disproporcijos ir kitų dalykų“, – teigai P.Ratkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.