EUROLYGA 2023

Irklavimo talentui Armandui Kelmeliui treniruotėse žiemą trūksta gražių vaizdų

Irklavimas Lietuvoje išgyvena aukso amžių, o 18-metis kaunietis Armandas Kelmelis prie to irgi prisidėjo. Jaunasis irkluotojas galingais yriais nušluostė nosį savo varžovams pasaulio jaunių iki 19 metų čempionate užimdamas 1-ąją vietą ir debiutavo olimpinėse žaidynėse – Rio de Žaneire užėmė 19-ąją vietą.

Irkluotojas A.Kelmelis Kauno savivaldybės rengtuose Metų sportininko rinkimuose nugalėjo Metų proveržio kategorijoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Irkluotojas A.Kelmelis Kauno savivaldybės rengtuose Metų sportininko rinkimuose nugalėjo Metų proveržio kategorijoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Skridalaitė

Jan 15, 2017, 4:00 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:06 AM

Kai Kaunas pagerbė labiausiai nusipelniusius 2016 metų sportininkus, A.Kelmelis nugalėjo Metų proveržio kategorijoje.

Pasibaigus sezonui sportininkas nepoilsiauja – treniruojasi taip stiprindamas savo organizmą kito sezono pagrindiniams startams – Europos ir pasaulio irklavimo čempionatams. 

Irkluotojas papasakojo, kaip vyksta treniruotės žiemą ir kodėl taip svarbu nuolatos intensyviai rengtis vasaros sezonui.

– Kiek mėnesių Lietuvoje treniruojatės ant vandens?

– Lietuvos klimatas turi daug įtakos mūsų treniruotėms, tad normalu, kad treniruočių ant vandens sezonas visada prasideda ir baigiasi skirtingu laiku. Dažniausiai pradedame kovo ar balandžio mėnesiais (kai ištirpsta ežerų ledas), o baigiame lapkričio, kartais tik gruodžio mėnesį (kai jie užšąla).

– Kokios treniruotės vyksta tuomet, kai orai nėra tinkami treniruotis ant vandens?

– Tuomet treniruotės orientuotos į fizinį pasirengimą. Jį, kaip žinoma, gerina bėgimas, dviračių sportas, treniruotės su svoriais. Tačiau daugiausia laiko žiemą praleidžiame treniruodamiesi imitaciniu irklavimo treniruokliu „Concept-2“.

– Kodėl svarbu ir žiemą intensyviai treniruotis?

– Maksimalių rezultatų nebūtų įmanoma pasiekti treniruojantis tik tuomet, kai palankios orų sąlygos. Irkluotojams palaikyti gerą fizinę formą reikia nuolatos ir net labai intensyviai, taigi žiema nėra išimtis. Žiemą stiprindami savo jėgas rengiamės svarbiausiems startams, o ant vandens tobuliname irklavimo techniką.

– Galbūt ne sezono metu orientuojamasi į tam tikrų asmeninių rodiklių gerinimą?

– Tai labai individualu. Šis metas yra skirtas asmeniniams rodikliams gerinti, todėl vieno negalėčiau išskirti. Kiekvienas sportininkas žino, kokios treniruotės jam svarbiausios. Vieni turi daug jėgos, bet ne ištvermės, kiti – atvirkščiai.

– Kokie didžiausi treniruočių vasarą ir žiemą skirtumai?

– Žiemą visos treniruotės išties labai monotoniškos, dirbame tik salėje. Vasarą viskas pasikeičia, nuolat būname gryname ore, daugiausia laiko praleidžiame irkluodami, aplink – besikeičiantis gražus kraštovaizdis.

– Kokios treniruotės sudėtingesnės?

– Mano manymu, tiek psichologiškai, tiek fiziškai sunkesnės treniruotės būna žiemą.

– Prasidėjus žiemos sezonui varžybos irgi vyksta. Kokios jos?

– Varžybos vyksta ant mano jau minėtų irklavimo treniruoklių „Concept-2“. Kiekvieno iš mūsų tikslas – tam tikras distancijas įveikti kuo greičiau. Man dažniausiai tenka 2 kilometrų distancija.

– Ar šiuo metu rengiatės kokioms nors svarbioms varžyboms?

– Jau nuo žiemos pradžios intensyviai rengiuosi Europos ir pasaulio čempionatams.

– Praėjusį sezoną pasiekėte aukštų rezultatų. Kokie šiuo metu jūsų tikslai?

– Praėjęs sezonas buvo sunkus, bet sėkmingas ir suteikė man daug patirties. Kitas sezonas jau bus visai kitoks – pereinu į jaunimo iki 23 metų amžiaus grupę, todėl norisi pasirodyti kuo geriau.

– Pastaruoju metu išaugo susidomėjimas Kaip manote, ar tai lėmė aukšti sportininkų rezultatai?

– Manau, kad būtent aukšti sportininkų rezultatai ir lėmė visuomenės bei žiniasklaidos susidomėjimą šia sporto šaka. Kitaip tikriausiai niekas nebūtų pasikeitę.

– Ką patartumėte asmenims, kurie nori išbandyti šią sporto šaką?

– Pradedantiesiems šiek tiek lengviau, tad labiausiai palaikau aukštesnio lygio sportininkus. Jiems norėčiau palinkėti labai daug valios, stiprybės ir ištvermės siekiant savo tikslų.

– Kokios savybės būtinos aukšto lygio irkluotojui?

– Pirmiausia drausmė, tačiau daug įtakos turi ir kitos psichologinės savybės – ištvermė, valia. Taip pat nereikėtų pamiršti fizinio pasirengimo – be jo jokių rezultatų nebūtų įmanoma pasiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.