EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinio žvaigždžių mūšis – Čempionų lygos atkrintamosiose

Lietuvos rankininkai Aidenas Malašinskas ir Jonas Truchanovičius susitiks siaurame takelyje, vedančiame į Čempionų lygos aštuntfinalį. Komandos, kuriose žaidžia mūsų šalies rinktinės lyderiai – Zaporižės „Motor“ su A.Malašinsku ir „Montpellier“ su J.Truchanovičiumi – šį savaitgalį pradės kovą svarbiausio žemyno turnyro atkrintamųjų varžybų pirmajame etape.

A.Malašinskas (kairėje).<br>G.Šiupario nuotr.
A.Malašinskas (kairėje).<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2017-03-03 21:35, atnaujinta 2017-04-08 16:05

Pirmosios rungtynės įvyks šeštadienį (kovo 4 d.) Charkive („Motor“ svečius priima šiame Ukrainos mieste, nes Zaporižėje nėra tinkamos arenos), atsakomosios – lygiai po savaitės (kovo 11 d.) Monpeljė.

Lietuvišką atspalvį turinčią dvikovą, kaip ir visas kitas Čempionų lygos rungtynes, rodys ehftv.com internetinė televizija.

Patirtis ir jaunystė

A.Malašinskas svarbiausiame žemyno turnyre debiutavo dar 2008 metais, kai vilkėjo Kauno „Granito“ aprangą. Kauniečiai tą sezoną Čempionų lygoje pralaimėjo visas šešerias rungtynes, tačiau Utenos rankinio auklėtinis A.Malašinskas spėjo palikti ryškią žymę – per Kaune vykusias rungtynes su tuometine Prancūzijos vicečempione „Chambery-Savoie“ komanda įmetė net 15 įvarčių. Per visą turnyrą A.Malašinskas varžovų vartininkus nuginklavo 41 kartą.

Paskui A.Malašinskas į Čempionų lygą grįžo 2013-2014 metų sezone, kai atstovavo Logronjo „La Rioja“ ekipai, bet dėl traumos žaidė tik trejas rungtynes, per kurias įmetė 15 įvarčių.

Nuo 2015 metų uteniškis, kuriam balandžio pabaigoje sukaks 31-eri, žaidžia „Motor“ komandoje. Praėjusį sezoną A.Malašinską iš rikiuotės vėl buvo išmušusios traumos, todėl jis Čempionų lygoje žaidė tik aštuonerias rungtynes ir įmetė 38 įvarčius. O Zaporižės komanda nukeliavo iki aštuntfinalio, kuriame nusileido Vengrijos rankinio lyderiui Vespremo klubui.

23-ejų J.Truchanovičius – gerokai jaunesnis, o jo tarptautinė patirtis – gerokai mažesnė. Iki šio sezono iš Šiaulių kilęs 203 cm ūgio aukštaūgis Europos turnyruose žaidė tik atstovaudamas Klaipėdos „Dragūnui“, su kuriuo rungtyniavo žemesnio rango Taurių laimėtojų taurės ir iššūkio taurės varžybose.

Dar pernai J.Truchanovičius žaidė kuklioje Leobeno „Union“ komandoje iš Austrijos, bet padarė staigų karjeros šuolį ir buvo pakviestas į labiausiai tituluotą Prancūzijos klubą „Montpellier“.

Svarbios, bet skirtingos užduotys

Abiem Lietuvos rankininkams jų komandų treneriai skiria vienas svarbiausių užduočių. Įžaidėjas A.Malašinskas yra „Motor“ puolimo smegenys. Zaporižės rankininkams priartėjus prie varžovų vartų visas žaidimas sukasi aplink lietuvį. Jis ir diriguoja komandos draugų veiksmams, ir pats dažnai meta į vartus. Bet labiausiai varžovus į neviltį varo A.Malašinsko apgaulingi judesiai, kuriais į gynybą įkalamas pirmasis pleištas. O besiginančiai komandai pradėjus blaškytis, kamuolys vienaip ar kitaip randa visiškai laisvą „Motor“ žaidėją. Dažniausiai – baltarusį Barysą Puchovskį arba rusą Sergejų Šelmenką, kurie yra rezultatyviausi komandos rankininkai.

A.Malašinskas taip pat dažnai siunčia kamuolį į tinklą. Jis šį sezoną yra ketvirtas pagal rezultatyvumą „Motor“ žaidėjas – per 9 rungtynes įmetė 34 įvarčius.

J.Truchanovičius labiausiai vertinamas dėl patikimo žaidimo kitoje aikštės pusėje – jis yra svarbiausias „Montpellier“ gynybos ramstis. Komandai puolant lietuvis dažnai būna keičiamas, nes toje pačioje kariojo pusiau kraštinio pozicijoje žaidžia kitas labai pavojingas rankininkas Mathieu Grebile‘is (jis yra rezultatyviausias Monpeljė ekipos žaidėjas).

Vis dėlto J.Truchanovičiaus puolimo įgūdžiai taip pat yra labai geri, todėl treneris Patrice‘as Canayer neretai randa vietos aikštėje abiem vienos pozicijos rankininkams. O kad legionierius iš Lietuvos gali praversti ir atakuojant, patvirtina statistika – jis per 10 rungtynių įmetė 29 įvarčius ir yra ketvirtas pagal rezultatyvumą Monpeljė komandoje.

Kas pakartos pernykštį rezultatą?

„Motor“ ir „Montpellier“ siekia pakartoti praėjusio sezono rezultatą. Pernai abi komandos taip pat pateko į atkrintamąsias varžybas, ir abi iš Čempionų lygos pasitraukė aštuntfinalyje.

Zaporižės rankininkai prie metus atkrintamųjų varžybų pirmajame etape nugalėjo Logronjo „La Rioja“ ekipą, o aštuntfinalyje nusileido Vespremo MVM klubui.

Monpeljė komanda praėjusį sezoną rungtyniavo stipresniojoje pakopoje, todėl iškart pateko į aštuntfinalį. Jame „Montpellier“ atsitrenkė į „Flensburg-Handewitt“ barjerą.

Žvelgiant į dar senesnę istoriją, daug didesniais laimėjimais gali pasigirti „Montpellier“. Šis klubas net 14 kartų tapo Prancūzijos čempionu (daugiausiai istorijoje), o 2003 metais laimėjo Čempionų lygos turnyrą.

Tuo tarpu „Motor“ visai neseniai nustūmė ilgametį Ukrainos rankinio lyderį Zaporižės ZTR klubą ir tik 2013 metais pirmą kartą tapo šalies čempionu ir debiutavo Čempionų lygoje. Tiesa, nuo tada „Motor“ iškovojo visus keturis Ukrainos čempiono titulus ir pradėjo artėti prie Europos rankinio elito.

Žaidė silpnesnėse grupėse

Čempionų lygos pirmajame etape „Montpellier“ ir „Motor“ kovojo silpnesniojoje pakopoje. Monpeljė komanda užėmė pirmąją vietą C grupėje (16 taškų per 10 rungtynių), Zaporižės ekipa – antrąją vietą D grupėje (15 taškų).

Šie rezultatai lėmė, kad „Montpellier“ ir „Motor“ turi susitikti atkrintamųjų varžybų pirmajame etape. Kitą šio etapo porą sudaro D grupėje pirmąją vietą užėmęs „Nantes“ (17 taškų) ir C grupėje antrąją vietą užėmęs „La Rioja“ (11 taškų).

Čempionų lygoje startavo 28 komandos, kurios pirmajame etape buvo suskirstytos į dvi pakopas. Stipresniosios pakopos A ir B grupių varžybos dar nesibaigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.