EUROLYGA 2023

Svajonė dūžta – Lietuvos biatlonininkams koją kiša buvęs rinktinės treneris iš Latvijos

„Sunku... Kiekvienas varžybų žiūrėjimas buvo sunkus. Daug nervų kainuoja, kai matai, jog konkurentai pataiko, o saviškiai ne“, – atsiduso biatlonininkas Rokas Suslavičius.

Rokas Suslavičius (dešinėje) kovoti dėl olimpinio kelialapio turėjo ir su buvusiu treneriu latviu Ilmaru Briciu.<br>LBF ir Michael van Balkum nuotr.
Rokas Suslavičius (dešinėje) kovoti dėl olimpinio kelialapio turėjo ir su buvusiu treneriu latviu Ilmaru Briciu.<br>LBF ir Michael van Balkum nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robertas Trakys, specialiai lrytas.lt, Otepė

Mar 9, 2017, 6:19 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:14 AM

Pagrindinės Lietuvos biatlono rinktinės narys žingsniuoja Estijos žiemos sporto bazės Otepėje takais, tačiau mintimis grįžta į Pietų Korėją, iš kurios parskrido antradienį. Simboliška – būtent kitų metų olimpinių žaidynių sostinėje Pjongčange lietuvių viltys deleguoti visą estafetės komandą tapo miglotomis.

Dar pasaulio čempionate su latviais koja kojon Nacijų taurės įskaitoje žengę lietuviai Pjongčange į taupyklę įsidėjo 287 taškus, o kaimynai – 446. Likus keturiems įskaitiniams pasaulio taurės startams mūsiškių padėtis tapo tragiška ir greičiausiai į Pjongčangą vyks ne penki, o tik du Lietuvos biatlonininkai vyrai.

Nacijų taurės įskaitoje būtent latviai užimą 20 poziciją, dar leidžiančią į olimpiadą deleguoti visą estafetės komandą. Lietuviai rikiuojasi 22-i.

„Iki estafečių rungties dar buvo vilties, bet estafetės nužudė. Realiai išgelbėti gali tik stebuklas. Latviai turėjo labai gerą etapą, pagal taškų prasmę – geriausią sezone. Gal nebuvo mūsų startai išskirtinai prasti lyginant su visu sezonu, tiesiog latvių buvo žymiai geresni nei likę, todėl gavosi milžiniškas taškų skirtumas tarp mūsų ir jų“, – paaiškino R.Suslavičius.

Biatlonininkas neslepia – koją lietuviams pakišo dar pernai mūsų komandos stratego pareigas užėmęs latvis Ilmaras Bricis. 46-erių Latvijos komandos veteranas į profesionalų sportą sugrįžo po penkerių metų pertraukos ir demonstruoja solidžius rezultatus.

„Žiūrint į viso sezono startus, tai taip – Ilmaras pakišo mums koją. Jei vietoj jo būtų startavęs ketvirtas latvių numeris Robertas Slotinis, jie tikrai būtų surinkę keliais šimtais taškų mažiau per visą sezoną. Ilmaras buvo kertinis žmogus, kuris užimdavo stabilias vietas 60-uke ar 70-uke, – sakė R.Suslavičius. – Žinojome, kad sugrįžęs jis neatrodys prastai ir balansuos ant persekiojimo ribos. Jis ir baigęs karjerą treniravosi, dalyvavo MTB dviračių maratonuose, palaikė sportinę formą.“

Pietų Korėjoje latviai sužibėjo tiek sprinte, kada Andrejus Rastorgujevas užėmė 15-ąją vietą, I.Bricis – 66-ą, o Daumantas Lūsa – 76-ą, tiek estafečių varžybose, kur finišavo 14-ti. Lietuvos estafetės komanda liko 21-a, o sprinte nė vienam iš mūsiškių prasibrauti į 70-uką nepavyko.

„Iš Korėjos liko slogūs prisiminimai, kadangi ir paties savijauta buvo prasta. Trasa pasirodė itin sudėtinga. Tomas (Kaukėnas – lrytas.lt) šiek tiek lygino ir sakė, kad ji sudėtingesnė nei Sočyje. Tikrai reikės specialiai ruoštis tai trasai, – atskleidė R.Suslavičius. – Reljefas gana sudėtingas, yra daug trumpų pakilimų, daug trasos vietų reikia kentėti ir dirbti. Nėra ilgesnių trasos vietų, kur galėtų būti šioks toks atsigavimas.“

Pjongčangas, kuriame vyks olimpinės žaidynės, pasižymėjo ir specifinėmis oro sąlygomis.

„Dienomis būdavo labai šilta, vanduo, pažliugusi trasa. Vakare, į naktį, buvo nemažas šaltukas ir dažnai vakare pradėdavo snigti. Be to, nuolat keitėsi vėjas. Pavyzdžiui, treniruotėje po pietų nėra vėjo, o vakare per sprinto varžybas merginoms atsiranda vėjas“, – stebėjosi R.Suslavičius.

Pasak biatlonininko, olimpinės simbolikos Pjongčange netrūksta, o olimpiada šioje Azijos šalyje yra itin laukiama.

„Gyvenome žiemos kurorte, kur kalnų slidinėjimo trasos, bet olimpinės simbolikos buvo. Korėjiečiai ruošiasi, laukia. Matėsi, kad olimpinio kaimelio statybos artėja link pabaigos“, – pasakojo biatlonininkas.

26-erių R.Suslavičius dėl olimpinės svajonės aukojosi bene daugiausiai komandoje bei užpildydavo spragas ne tik pasaulio taurės etapuose, bet ir antrose pagal rangą IBU taurės varžybose. Gruodį sportininkas dalyvavo IBU taurės varžybose Italijoje, iš jų automobiliu riedėjo šimtus kilometrų į pasaulio taurės etapą Slovėnijoje, po kurio išvyko į kitą IBU taurės etapą Austrijoje. Panašus „blaškymasis“ sekė ir sausį, kur R.Suslavičius keliavo iš vieno Vokietijos miesto į kitą bei atgal.

Ketvirtadienį IBU taurės varžybų startu Otepėje sportininkas baigė sezoną, nedrąsiai kalba apie ateitį ir net užsimena apie karjeros pabaigą.

„Motyvacijos liko mažai, norisi viską baigti. Pasakiau, kad jei būsiu reikalingas komandai, dar vieną sezoną tikrai padėsiu“, – spontaniškų sprendimų nepriėmė ilgametis „A“ rinktinės narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.