EUROLYGA 2023

Sezono suvestinė. Kaip Europos turnyruose žaidė Lietuvos rankininkai

 

 A.Malašinskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Malašinskas.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 2:59 PM

Nors paskutinis sezono akordas nebuvo skambus, keli užsienio klubai, kuriems atstovauja Lietuvos rankininkai, neturėtų būti nusivylę šio sezono rezultatais Europos turnyruose. 

„Montpellier“ su Jonu Truchanovičiumi po šešerių metų pertraukos pateko į Čempionų lygos ketvirtfinalį, Zvartemėrio „Hurry Up“ su Vaidu Trainavičiumi ir Tomu Bernatavičiumi pirmą kartą nukeliavo iki Iššūkio taurės pusfinalio, o Gintaro Savukyno treniruojamas Ryhimiakio „Cocks“ pirmą kartą žaidė EHF taurės grupių etape. 

Tiesa, kai kurių kitų lietuvių komandos tikslų tarptautinėje arenoje nepasiekė. 

Įsižiebė nauja žvaigždė

Po Europą pasklidusių tėvynainių žaidimą atidžiai stebintiems Lietuvos rankinio aistruoliams daugiausiai džiugių akimirkų padovanojo Jonas Truchanovičius. Jis pernai iš kuklaus Austrijos lygos Leobeno „Union“ klubo perėjo į labiausiai tituluotą Prancūzijos komandą „Montpellier“ ir joje iškart tapo vienu svarbiausių žaidėjų. 

Čempionų lygoje J.Truchanovičius per 16 rungtynių įmetė 45 įvarčius ir buvo trečias pagal rezultatyvumą „Montpellier“ rankininkas. Maža to, komandai ginantis lietuviui buvo skiriamos dar svarbesnės užduotis negu puolime. 

J.Truchanovičius labiausiai pasižymėjo per atkrintamųjų varžybų pirmojo etapo pirmąsias rungtynes su Zaporižės „Motor“. 23-ejų metų „Montpellier“ kairysis pusiau kraštinis į Ukrainos klubo vartus įmetė 8 įvarčius ir buvo išrinktas į Čempionų lygos geriausių turo žaidėjų septynetą. 

Lietuvio triūsas nenuėjo perniek – jo komanda pirmą kartą nuo 2011 metų pateko į Čempionų lygos ketvirtfinalį. „Montpellier“ iš pradžių laimėjo silpnesniosios pakopos C grupės turnyrą, atkrintamosiose varžybose įveikė „Motor“ bei praėjusį sezoną čempionu tapusį Kielcų „Vive“, ir tik praėjusį savaitgalį ketvirtfinalyje nepralaužė pernai Čempionų lygos finale žaidusio Vespremo „Telekom“ klubo gynybos.

Iki aštuntfinalio trūko nedaug

Čempionų lygoje praėjusio sezono rezultato nepakartojo Zaporižės „Motor“ su Aidenu Malašinsku. Pernai stipriausias Ukrainos klubas pasiekė aštuntfinalį, o šiais metais buvo sustabdytas truputį anksčiau. 

„Motor“ silpnesniosios pakopos D grupėje užėmė antrąją vietą ir pirmajame atkrintamųjų varžybų etape susirėmė su „Montpellier“. Skirtumas tarp šių ekipų buvo labai nedidelis, bet Monpeljė rankininkai dviem įvarčiais pranoko varžovus iš Zaporižės („Motor“ pirmąsias rungtynes namie pralaimėjo 34:36, o mačas Prancūzijoje baigėsi lygiosiomis 29:29).

„Motor“ puolimo smegenys A.Malašinskas per Čempionų lygos sezoną žaidė 12 rungtynių ir įmetė 38 įvarčius. 

Iki aštuntfinalio labai nedaug trūko ir Celės „Pivovarna Laško“ klubui, kurio aprangą vilki Povilas Babarskas. Celės rankininkai stipresniosios pakopos B grupėje užėmė septintąją vietą. „Pivovarna Laško“ surinko tiek pat taškų, kiek į atkrintamąsias varžybas patekęs Zagrebo PPD klubas, bet liko žemiau net ne dėl įvarčių skirtumo, o dėl to, kad tarpusavio rungtynėse įmetė mažiau įvarčių žaisdamas svečiuose („Pivovarna Laško“ namie įveikė PPD klubą 30:28, o išvykoje pralaimėjo 21:23).

P.Babarskas daugiausiai žaidė komandai ginantis ir per 14 rungtynių įmetė 8 įvarčius). 

Kas laukia kitą sezoną? 

Keli Lietuvos rankininkai galės žaisti Čempionų lygoje kitą sezoną, paaiškės vėliau. Europoje dar nesibaigė nacionaliniai čempionatai, kuriuose komandos kovoja dėl kelialapių į tarptautinius turnyrus, o ir žaidėjų darbovietės iki rudens gali pasikeisti. 

Tiesa, nemažai geriausių Lietuvos rankininkų turi galiojančias sutartis ir žino, kuriuose klubuose rungtyniaus po vasaros atostogų.

Šiuo metu galima neabejoti tik dėl to, jog kitą sezoną Čempionų lygoje vėl žais A.Malašinskas. „Motor“ aritmetiškai dar gali netapti Ukrainos čempionu, bet varžovai yra per silpni, kad toks fantastinis scenarijus būtų įgyvendintas.

Monpeljė komanda tikrai neiškovos vienintelio Prancūzijai skirto kelialapio į Čempionų lygą. Tačiau tikėtina, kad EHF vėl skirs Prancūzijos klubams du vardinius kvietimus, o į vieną iš jų pretenduos „Montpellier“. 

P.Babarskas į Čempionų lygą rudenį nebegrįš. Jis vasarą atsisveikins su „Pivovarna Laško“ ir kitą sezoną žais „Bregenz“ klube, kuris šį pavasarį net nepateko į Austrijos lygos pusfinalį. 

Užtat kovą dėl nacionalinių pirmenybių aukso medalių ir kelialapių į Čempionų lygą tęsia kiti du lietuviai. Arūnas Vaškevičius su Vinterturo „Pfadi“ pateko į Šveicarijos lygos finalą, Rolandas Bernatonis su Bukarešto CSM – į Rumunijos lygos pusfinalį. Nei „Pfadi“, nei CSM per lemiamas rungtynes nebus favoritai, bet jų varžovai nėra neįveikiami.


Rudenį Čempionų lygos atrankos turnyre vėl turėtų žaisti Suomijos rankinio lyderis Ryhimiakio „Cocks“, į kurį pereis Giedrius Morkūnas. Gintaro Savukyno treniruojamo „Cocks“ gretas sustiprins ne vien G.Morkūnas, bet kalbėti apie šio klubo galimybes ko gero dar anksti. 

Suomijos čempionų šuolis

Šį sezoną buvęs Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas jau padėjo atvežti stiprių varžovų į Ryhimiakį. Lietuvio treniruojama „Cocks“ komanda praėjusių metų rudenį pirmą kartą dalyvavo Čempionų lygos atrankos turnyre, o jame patyrusi nesėkmę, gavo teisę pereiti į EHF taurės varžybas. Jų atrankos trečiajame etape „Cocks“ gana netikėtai tėškė antausį Pulavų „Azoty“ ekipai (Lenkija) ir pirmą kartą pateko į grupių etapą. 

Grupių etape Suomijos ir Baltijos lygų čempionai neiškovojo nė taško, bet net trejas rungtynes po atkaklios kovos pralaimėjo vieno arba dviejų įvarčių skirtumu. Komandai, kurios geriausias europinis rezultatas iki tol buvo patekimas į Iššūkio taurės ketvirtfinalį, vien žaidimas EHF taurės grupių etape buvo lyg svajonės išsipildymas. 

Atsitrenkė į atrankos barjerus

Keturios komandos, kuriose žaidžia (arba žaidė) Lietuvos rankininkai iš EHF taurės turnyro iškrito anksčiau – atrankos etapuose. 

Antrajame atrankos etape pasitraukė Hafnarfjordziro „Haukar“ (Islandija) su vartininku Giedriumi Morkūnu (2 įvarčiai per 4 rungtynes), Bukarešto CSM su Rolandu Bernatoniu (4 įvarčiai per 2 rungtynes) ir Hardo „Alpla“ (Austrija) su Daugirdu Diliu (0 įvarčių per 1 rungtynes), trečiajame – Vinterturo „Pfadi“ su vartininku Arūnu Vaškevičiumi (6 rungtynės). 

„Pfadi“ suklupo žaisdamas su labai stipriu varžovu – Giopingeno „Frisch Auf“ (Vokietija). „Haukar“ ir „Alpla“ irgi pralaimėjo komandoms, kurios buvo laikomos gana aiškiomis favoritėmis. 

Tuo tarpu CSM neabejotinai tikėjosi nužygiuoti toliau. Tačiau sezono pradžioje ši Rumunijos sostinės komanda žaidė nelauktai prastai ir EHF taurės antrajame atrankos etape nusileido „Zamet“ klubui (Kroatija). CSM ir „Zamet“ per dvejas rungtynes įmetė po tiek pat įvarčių, bet „Zamet“ pateko į kitą etapą, nes rezultatyviau žaidė išvykoje. 

Ilga kelionė su liūdna pabaiga

Savo aistruolius ilgai džiugino Zvartemėrio „Hurry Up“ rankininkai, tarp kurių yra Vaidas Trainavičius (24 įvarčiai per 8 rungtynes) ir Tomas Bernatavičius (11 įvarčių per 5 rungtynes). Nedidelio Nyderlandų miestelio klubas pirmą kartą nukeliavo iki Iššūkio taurės pusfinalio. 


„Hurry Up“ per vieną sezoną iškovojo daugiau pergalių negu per visus praėjusius žygius į Europą. Iki šio sezono Zvartemėrio klubas tris kartus dalyvavo žemyno turnyruose, bet visada iškrisdavo jau po dvikovos su pirmuoju varžovu. 

Šįkart viskas susiklostė daug geriau. „Hurry Up“ įveikė Turkijos, dvi Slovakijos komandas ir tik atsidūręs prie finalo slenksčio pripažino Lisabonos „Sporting“ pranašumą. Tiesa, akistata su Portugalijos sostinės ekipa paliko labai karčius prisiminimus. Kelionei į pietus pinigų sunkiai sukrapštęs ir be abiejų traumuotų lietuvių žaidęs „Hurry Up“ atsakomąsias pusfinalio rungtynes pralaimėjo net 14:37. 


Trumpa „Dragūno“ odisėja

Vienintelis Europos turnyruose dalyvavęs Lietuvos vyrų klubas Klaipėdos „Dragūnas“ europinį sezoną baigė labai greitai. Lietuvos vicečempionai jau pirmajame etape dukart pralaimėjo Sankt Galeno „St.Otmar“ klubui iš Šveicarijos. Klaipėdiečiai iš pradžių nusileido namie 28:35, o paskui ir išvykoje 24:28.


Klaipėdos komandos trenerį Artūrą Juškėną ir sirgalius galėjo nudžiuginti nebent tai, kad rezultatyviausiai per tarptautines rungtynes žaidė jauni rankininkai. 20-metis Karolis Bliuvas įmetė 8 įvarčius, jo bendraamžiai Lukas Juškėnas ir Lukas Simėnas bei 21 metų Lukas Jurys – po 7 įvarčius. 

„Dragūnas“ pirmajam varžovui abejas rungtynes pralaimėjo trečius metus iš eilės. Tiesa, užpernai ir pernai, kai klaipėdiečius nuliūdino „Bregenz“ iš Austrijos ir Pylvos „Serviti“ iš Estijos, mūsų šalies komanda kovojo stipresniame EHF taurės turnyre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.