EUROLYGA 2023

„Tour de France“ važiuos vienas iš trijų elito komandoms atstovaujančių Lietuvos dviratininkų

Prie starto linijos – beveik 200

 Ignatas Konovalovas jau ne kartą triumfavo aukšto lygio lenktynėse<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ignatas Konovalovas jau ne kartą triumfavo aukšto lygio lenktynėse<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Arnaud Demare'as laikomas lyderiu<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Arnaud Demare'as laikomas lyderiu<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Heinrichas Haussleris atsigauna po traumos<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Heinrichas Haussleris atsigauna po traumos<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2017, 6:19 PM

Prie starto linijos – beveik 200

„Tour de France“, kaip ir kitose dvejose didžiosiose lenktynėse „Giro d‘Italia“ bei „Vuelta a Espana“, dalyvauja 22 komandos. Per didžiąsias daugiadienes lenktynes kiekvieną ekipą sudaro 9 dviratininkai, tad Diuseldorfe prie starto linijos išsirikiuos 198 sportininkai. 

18 komandų priklauso dviračių sporto aukščiausiajai pakopai „UCI World“. Šios komandos turi teisę ir pareigą dalyvauti visose svarbiausiose lenktynėse. Dar keturioms komandoms organizatoriai skiria vardinius kvietimus. 

„Tour de France“ rengėjai paprastai tris vardinius kvietimus atiduoda Prancūzijos komandoms, vieną – kurios nors kaimyninės valstybės ekipai. Nerašyta taisyklė nebuvo sulaužyta ir šiemet – teisė startuoti „Didžiojoje kilpoje“ suteikta trims žemesnės pakopos Prancūzijos ekipoms ir vienai „UCI World“ nepriklausančiai Belgijos komandai. 

Vilkės Lietuvos čempiono aprangą

„UCI World“ komandoms šį sezoną atstovauja trys Lietuvos dviratininkai: I.Konovalovas (FDJ), Ramūnas Navardauskas („Bahrain-Merida“) ir Gediminas Bagdonas („AG2R La Mondiale“). Tačiau šių metų „Tour de France“ važiuos tik I.Konovalovas.

Jis praėjusį savaitgalį tapo Lietuvos čempionu, todėl dvylika mėnesių vilkės truputį kitokią aprangą nei komandos draugai. 31 metų I.Konovalovo marškinėliai bus papuošti Lietuvos vėliavos spalvomis. 

Garsaus trenerio Valerijaus Konovalovo ir olimpinės prizininkės Laimos Zilporytės sūnus „Tour de France“ startuos antrąjį kartą. I.Konovalovas jau važiavo šiose lenktynėse 2010 metais. Tuomet jis atstovavo „Cervello“ komandai ir galutinėje įskaitoje užėmė 125-ąją vietą. 

Geriausių rezultatų per didžiąsias daugiadienes lenktynes I.Konovalovas pasiekė Italijoje. Lietuvis 2009 metų „Giro d‘Italia“ netgi laimėjo vieną etapą – paskutiniąją dieną Romoje finišavusias atskiro starto lenktynes. 

Tąkart jam plačiai šyptelėjo Fortūna. I.Konovalovas spėjo finišuoti prieš prasidedant lietui, o vėliau startavę dviratininkai turėjo važiuoti šlapiomis Amžinojo miesto gatvėmis, todėl prarado nemažai brangių sekundžių. Tarp labiausiai nukentėjusių dėl lietaus buvo britas Bradley Wigginsas, kuriam sutrukdė ne tik pavojingai sušlapęs grindinys, bet ir prieš jį važiavusio dviratininko griūtis. Šių kliūčių sugaišintas B.Wigginsas užėmė antrąją vietą, o nuo I.Konovalovo atsiliko vos 1 sekunde.

2009 metų „Giro d‘Italia“ galutinėje įskaitoje I.Konovalovas užėmė 85-ąją vietą. Tai – geriausias jo rezultatas didžiosiose lenktynėse. Paskui I.Konovalovas startavo dar trejose „Giro d‘Italia“ ir dvejose „Vuelta a Espana“, tačiau Italijos lenktynėse nebepateko į pirmąjį šimtuką, o Ispanijos keliuose abukart nenuvažiavo iki finišo. 

Komanda turi kelis tikslus

Šių metų „Tour de France“ lenktynėse I.Konovalovo komanda nekelia užduoties kovoti dėl aukštos vietos bendrojoje įskaitoje. 

FDJ lyderis bus 2014 metais bendrojoje įskaitoje trečiąją vietą užėmęs prancūzas Thibaut Pinot. Tačiau jis pavasarį jau važiavo „Giro d‘Italia“, kuriose užėmė ketvirtąją vietą, o kovoti dėl panašių pozicijų dvejose iš eilės didžiosiose lenktynėse yra beveik neįmanoma. Dėl to FDJ per „Tour de France“ net nesukomplektuota taip, kad galėtų padėti Th.Pinot kovoti dėl prizinės vietos.

Tačiau Th.Pinot tikrai kovos dėl pergalių pavieniuose kalnų etapuose, o galbūt – ir dėl pergalės geriausio kalnų dviratininko įskaitoje. 

FDJ taip pat tikrai kovos dėl pergalių sprinto etapuose. Juose labai daug laukiama iš Arnaud Demare‘o, kuris praėjusį savaitgalį antrą kartą tapo Prancūzijos čempionu, tačiau dar nėra laimėjęs nė vieno „Tour de France“ etapo. A.Demare‘as veikiausiai tikisi šiais metais ne tik laimėti bent vieną etapą, bet ir kovoti dėl pirmosios vietos geriausio sprinterio įskaitoje ir į Paryžių atvažiuoti vilkėdamas žalius marškinėlius. 

Pagrindinė I.Konovalovo užduotis bus talkinti A.Demare‘ui. Lietuvis bus nedidelėje FDJ dviratininkų grupelėje, kuri padės prancūzų sprinteriui įsibėgėti prieš finišo tiesiąją. 

Kamuoja sveikatos problemos

R.Navardauskas pavasarį turėjo dalyvauti „Giro d‘Italia“, bet dėl žarnyno ligos buvo priverstas padaryti pertrauką ir „Bahrain-Merida“ prieš pat lenktynių pradžią pakeitė jį kitu dviratininku. 

Bahreino komandai Italijos daugiadienės lenktynės susiklostė nesėkmingai. „Bahrain-Merida“ tikėjosi, kad jos lyderis italas Vincenzo Nibali taps jubiliejinių šimtųjų „Giro d‘Italia“ nugalėtoju, bet pagrindinis varžybų favoritas užėmė tik trečiąją vietą.

Po gegužės mėnesį patirtos nesėkmės buvo spėliojama, kad V.Nibali bandys laimę ir Prancūzijoje, bet Italijos dviračių sporto superžvaigždė paspaudė stabdį, ir „Bahrain-Merida“ į antrąsias sezono didžiąsias lenktynes delegavo stebėtinai silpną devynetą, kuriam bus sudėtinga laimėti bent vieną etapą. 

„Bahrain-Merida“ sudėtyje nėra ir R.Navardausko, jau dalyvavusio penkeriose „Tour de France“ ir laimėjusio du etapus (2011 ir 2014 m.). 

Lietuvio kandidatūra gal ir būtų nagrinėjama, bet praėjusią savaitę „Bahrain-Merida“ paskelbė, kad jis bent mėnesį privalės ilsėtis dėl širdies aritmijos. 

Sveikatos problemos sustabdė ir kitus „Bahrain-Merida“ lyderius. Australas Heinrichas Haussleris dar tik atsigauna po kelio traumos, baltarusis Kanstancinas Sivcovas prieš porą savaičių per lenktynes pateko į griūtį, per kurią jam lūžo šlaunikaulis.

Netinka komandos planui

G.Bagdonas yra dukart važiavęs „Vuelta a Espana“ lenktynėse, bet Prancūzijos ir Italijos keliais per didžiąsias lenktynes niekada neriedėjo. 
Šiais metais jis neturėjo beveik jokių galimybių patekti į „Tour de France“ lenktynėms registruojamą AG2R devynetą. Ši komanda puoselėja ambicijų bendrojoje įskaitoje, kurioje kovoti dėl prizinės vietos gali pernai vicečempionu tapęs prancūzas Romainas Bardet. Dėl to ekipą sudaro dviratininkai, galintys padėti lyderiui kalnuose, o G.Bagdonas ir kiti sprinto ar lygumų specialistai lieka namuose.

Dviračių sporto specialistai R.Bardet galimybes šių metų „Tour de France“ vertina labai skirtingai. Kai kurie jį mini tarp trijų ar keturių didžiųjų favoritų, kiti priešstartiniame reitinge prancūzui skiria vietą tik pirmojo dešimtuko apačioje. Pats R.Bardet tvirtina, jog jo tikslas – laimėti vieną ar kelis kalnų etapus, bet šie žodžiai veikiausiai tėra apgaulingas manevras. AG2R sukomplektuota taip, kad visos pajėgos būtų skirtos kovoti dėl aukščiausių vietų bendrojoje įskaitoje.

Kas bus favoritai? 
Pernai „Tour de France“ nugalėtoju tapo britas Chrisas Froome‘as („Sky“). Antrąją vietą užėmė R.Bardet, trečiąją – kolumbietis Nairo Quintana („Movistar“). 

Triskart „Didžiosios kilpos“ čempionas (2013, 2015 ir 2016 m.) Ch.Froomas šiais metais vėl vadinamas pagrindiniu favoritu. Specialistų manymu, jam sutrukdyti gali australas Richie Porte‘as (BMC), N.Quintana ar ispanas Alberto Contadoras („Trek-Segafredo“), tarp galinčių nustebinti minimi R.Bardet, italas Fabio Aru („Astana“), danas Jakobas Fuglsangas („Astana“), ispanas Alejandro Valverde („Movistar“), kolumbietis Estebanas Chavesas („Orica-Scott“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo