EUROLYGA

Lino Rumšo mirtis juoda dėme gula ant šeimos pečių: tyrėjai užčiuopė dopingo gijas

Lino Rumšo mirties tyrimas gali virsti nauju dopingo skandalu. Pradėję aiškintis mįslingas lietuvio mirties aplinkybes Italijos tyrėjai spėja, kad į dopingo voratinklį gali būti įsipainioję daug jaunų dviratininkų.

„Facebook“ nuotr.
„Facebook“ nuotr.
Tiriant L.Rumšo mirties aplinkybes atliktos kratos ir rasti medikamentai metė šešėlį „Altopack Eppela“ komandai.<br>N.Budrytės nuotr.
Tiriant L.Rumšo mirties aplinkybes atliktos kratos ir rasti medikamentai metė šešėlį „Altopack Eppela“ komandai.<br>N.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Neringa Budrytė Specialiai "Lietuvos rytui", Luka (Italija)

Sep 27, 2017, 10:47 AM

Nedidelis Lukos miestas Toskanoje vėl priverstas prisiminti gegužę mirusio Raimondo Rumšo sūnaus 21-erių Lino mirties istoriją.

Tik dabar visų mylimos ir gerbiamos, daug metų čia gyvenančios lietuvių šeimos reputaciją vėl temdo dopingo šešėlis.

Rumšų šeima dėmesio centre dar kartą atsidūrė praėjus daugiau kaip 4 mėnesiams nuo staigios sūnaus mirties.

Lukos prokuratūra tyrimo detalių beveik neviešina, bet pasirodanti informacija skandalinga – per kratas konfiskuoti didžiuliai kiekiai pavojingų ir draudžiamų vaistų, o tyrimas vis plečiasi.

Kaip paskelbė Italijos dienraštis „La Nazione“, jaunų ir iš pažiūros sveikų sportininkų spintelės buvo prikimštos medikamentų, išrašomų tik išskirtiniais atvejais: vaistų nuo anemijos, kurie skiriami sergantiems vėžiu, vaistų, valančių kepenis, insulino, net amfetamino, švirkštų ir daugybė kitų medikamentų, kurie dvidešimtmečiams sportininkams vargu ar reikalingi.

Įtarimai – visai komandai

Po didinamuoju prokurorų stiklu atsidūrė dešimt „Altopack Eppela“ komandos dviratininkų – L.Rumšo kolegų, kuriems, kaip teigiama, gali būti pareikšti įtarimai vartojus draudžiamas medžiagas ir sukčiavus sporte.

Tyrėjai kol kas ieško, kas išrašė dviratininkams tokius kiekius stiprių vaistų, ir ruošiasi apklausti sportininkus. Taip pat penkis įtariamuosius, tarp kurių L.Rumšo tėvas Raimondas bei komandos „Altopack Eppela“ vadovybė.

Tirdami dopingo versiją tyrėjai aiškinasi ir kitą klausimą – kas ir kokiomis aplinkybėmis išdavė leidimą L.Rumšui profesionaliai sportuoti, jeigu jis, kaip spėjama, galėjo turėjo įgimtą širdies defektą.

Nors medikų laiku neaptiktos ligos versija kol kas neatmesta, Italijos žiniasklaida pabrėžia, kad pagrindinė išlieka dopingas. Jeigu jo vartojimą parodytų ir lietuvio toksikologiniai kraujo tyrimai, neatmetama, kad dabartiniai įtarimai dėl draudžiamų medžiagų laikymo gali būti perkvalifikuoti į kur kas sunkesnius.

Laukė tinkamo momento

Oficialios L.Rumšo mirties priežasties išvados kol kas nepaskelbtos, nes tyrėjai paprašė terminą pratęsti. Tačiau spėjama, kad jos yra ir būtent tai pastūmėjo teisėsaugą ieškoti dopingo.

Šią istoriją sekantis dienraščio „Il Tirreno Lucca“ žurnalistas Luca Tronchetti „Lietuvos rytui“ sakė: „Aš manau, jog toksikologiniai tyrimai yra padaryti, nes būtų logiška manyti, kad būtent kraujo tyrimai ir skrodimas paskatino prokurorus nagrinėti dopingo versiją.

Kratoms atlikti būtinas teismo leidimas, vadinasi, kažkokie duomenys teismui buvo pateikti. Čia turbūt susidėjo viskas: neaiški jauno sportininko mirtis, nes skrodimas neparodė jokių aiškių infarkto ar kitų širdies ligų požymių, taip pat tėvo praeitis ir visiems žinoma situacija dviračių sporte.“

Lukos žurnalistas spėjo, kad siūlo galus tyrėjai užčiuopė iš karto, tačiau neskubėjo laukdami tinkamo momento: „Teisėsaugininkai šiuo atveju dirbo gerai. Gali būti, kad jie iš karto po mirties turėjo įtarimų dėl dopingo, bet laukė, nes po mirties visi tie medikamentai galėjo būti suslėpti. Manau, jie laukė, kol viskas aprims, grįš į savas vėžes, ir atliko kratas tuomet, kai niekas to tikrai nesitikėjo.“

Kratos Rumšų namuose buvo atliktos lyg pagal filmo scenarijų – namai apsupti auštant, o pareigūnai į juos pateko per dar miegojusios dukros kambario langą.

Iškratyti ir komandos vadovų namai bei dviračių parduotuvė.

R.Rumšą ir į skandalą įklimpusią dviratininkų komandą sieja ne tik jai priklausęs sūnus Linas.

Pats R.Rumšas yra dirbęs „Altopack Eppela“ sporto direktoriumi, o Rumšų šeima itin artimai bendrauja su komandą valdančia Franceschi šeima, turinčia ne vieną dviračių parduotuvę Lukoje.

Luca Franceschi, taip pat esantis įtariamųjų sąraše, po L.Rumšo mirties neslėpė didelio sielvarto ir tikino besijaučiantis lyg praradęs sūnų.

Kodėl neatsikratė vaistų?

Lukos dviratininkų asociacijos prezidentas Gianfranco Battaglia sakė, kad ši vienos šeimos valdoma dviratininkų komanda yra viena seniausių mieste, o šeima tarp dviratininkų gerai žinoma, todėl į viešumą iškilę skandalingi įtarimai visus nustebino.

„Mes skaitėme, kad rasti tikrai didžiuliai kiekiai įvairių medžiagų. Tai itin nemaloni žinia visos Italijos dviračių sportui, o ypač mūsų miesto. Bet mes, neturėdami galutinių tyrimo išvadų, negalime nieko imtis. Kai jas gausime, tuomet ir spręsime, ką daryti.

Man tik kyla klausimas, kodėl jie per tiek laiko negalėjo tų medžiagų atsikratyti, kodėl jas taip ilgai laikė namuose? Teisėsauga tas kratas turbūt specialiai padarė, kai niekas to nebelaukė. Daug ko rado ir dviratininkų spintelėse, visus juos turės apklausti. Matyt, taip sparčiai tiriama norint padaryti spaudimą, kad kas nors prabiltų“, – spėliojo italas.

Dopingą vartoja dėl kumpio?

Italijos žiniasklaida rašo, kad kol kas įtariamieji nelinkę bendradarbiauti su teisėsauga. Pasak žurnalistų, dviratininkų kasta šiais klausimais ypač uždara ir vieninga.

„Ne paslaptis, kad Italijoje visur dviračių sporte naudojamos draudžiamos medžiagos. Ne tik profesionalų, bet ir mėgėjų komandose, kokia yra „Altopack Eppela“.

Net visiški mėgėjai per varžybas, kad laimėtų kokį juokingą prizą, tarkim, kumpį, naudoja dopingo efektą sukeliančias medžiagas. Dėl to niekas nenori kalbėti, nes dengia vieni kitus. Tai ypač uždaras ratas“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lukos žurnalistas L.Tronchetti.

Toliau kaltina medikus

Rumšų šeima po kilusio skandalo su žiniasklaida bendrauti nebenori. Edita Rumšienė yra sakiusi, kad pas juos nieko nerasta, nors įtarimai jos vyrui R.Rumšui pareikšti.

Anksčiau jis tvirtino, esą visas tyrimas sufabrikuotas siekiant pridengti medikų kaltę.

„Ateis laikas, ir viską išsakysiu, kas buvo konkrečiai. Viskas nuskambėjo tik dėl Raimondo praeities. Kiek jaunų sportininkų mirė vien šiais metais aplink mus Toskanoje, ir niekas tokio šurmulio nekėlė, o dabar kažkas sau reklamą daro ir trina rankomis, kad svarbiausias dėmesys nuo ligoninės atsakomybės nuimtas. Niekam nerūpi, kodėl Liną išleido neatlikę būtiniausių tyrimų“, – pyko E.Rumšienė.

Medikus kaltinantys Rumšai spalio 1-ąją buvo suplanavę surengti varžybas jų sūnaus Lino taurei laimėti ir pradėjo rinkti paramos lėšas joms organizuoti.

Lukos dviratininkų asociacijos prezidentas sakė leidimą varžyboms išdavęs dar tuomet, kai dopingo skandalas nebuvo iškilęs į viešumą. Esą pasirodžius įtarimams varžybas derėtų atšaukti, kol nepaaiškės tiesa.

Už draudžiamų preparatų vartojimą, laikymą ar platinimą Italijoje gresia baudžiamoji atsakomybė – kalėjimas nuo 3 mėnesių iki 3 metų.

Tačiau pripažįstama, kad tokiais atvejais reali laisvės atėmimo bausmė skiriama retai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.