EUROLYGA 2023

Patriotizmas išblėso: visi rusų rogutininkai išsižadėjo Rusijos ir panoro į Pjongčangą

Skambūs žodžiai apie patriotizmą, mylimą nacionalinę vėliavą ir protestą prieš Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nutartį dėl Rusijos rinktinės diskvalifikacijos iš Pjogčango žiemos žaidynių – paprasta bravūra. Tiesa paprasta: rusų sportininkai žūtbūt nori startuoti ir pasirodyti žaidynėse ir kalbos apie patriotizmą paliekamos tik politikams ir naivuoliams. Šeštadienį visa Rusijos rogutininkų rinktinė vienbalsiai nubalsavo, kad vyks į Pjongčangą ir dalyvaus kaip neutralūs sportininkai.

 Visa Rusijos rogučių rinktinė balsavo už vykimą į Pjongčango olimpiadą.<br> AFP nuotr.
 Visa Rusijos rogučių rinktinė balsavo už vykimą į Pjongčango olimpiadą.<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2017, 12:46 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:18 PM

Rusijos rogutininkų federacijos prezidentė Natalija Gart pranešė, kad per Kanadoje vykstantį pasaulio rogučių taurės varžybų etapą visa Rusijos rinktinė susirinko į susirinkimą ir balsavo, ar reikia vykti į vasarį prasidėsiančias Pjongčango žiemos žaidynes, žinant, kad kaip Rusijos atstovai jie negalės startuoti.

„Visi iki vieno balsavome, kad reikia važiuoti į Pietų Korėja, – agentūrai TASS pranešė federacijos prezidentė. – Taip, mums bus labai sunku ir apmaudu pasirodyti be Rusijos vėliavos, bet mes ten važiuosime“.

Praėjusį antradienį Tarptautinio olimpinio komiteto priimtas sprendimas dėl draudimo Rusijai dalyvauti 2018-ųjų Pjongčango olimpinėse žaidynėse sulaukė daug nuomonių. Daugelis pasaulio sporto bendruomenės narių tokį sprendimą palaikė tinkamu ir džiaugėsi, kad į dopingo pinkles valstybiniu mąstu patekusi Rusija privalės atsakyti už savo elgesį.

IOC uždraudė Rusijai startuoti žiemos olimpiadoje, tačiau paliko šansą joje dalyvauti pavieniams ir dopingo skandalais nesusitepusiems atletams.

Jie olimpiadoje pasirodyti galėtų tik po olimpine vėliava. Sportininkams laimėjus aukso medalį būtų grojamas olimpinis himnas, o kitus apdovanojimus, būtų keliama olimpinė vėliava.  Be to, atletai negalės vilkėti aprangų su savo šalies nacionalinėmis spalvomis.

Nors atskiriems sportininkams ir bus leidžiama dalyvauti Pjongčango žaidynėse, šie dar privalės įveikti ir specialios komisijos patikrą.

Rusijos žiniasklaida po tokio sprendimo mirgėjo nuo politikų, sportininkų ir kitų žinomų asmenų pasisakymų, o pagrindinis klausimas buvo vienas ir tas pats – ar verta jų sportininkams, kurie gaus leidimą dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse, vykti į Pietų Korėją?

„Toks sprendimas yra pažeminimas mūsų šaliai. Ir dabar būtina priimti rimtą sprendimą. Mano manymu, geriausias variantas šioje situacijoje yra pilnas atsisakymas dalyvauti olimpiadoje “, – pabrėžė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Igoris Lebedevas.

Pyktį liejo ir Rusijos sportininkai. Legendinė lengvaatletė Jelena Isinbajeva teigė, kad be Rusijos olimpinės žaidynės bus nenusisekusios: „Kas likę iš olimpinių principų? Olimpinės dvasios? Be Rusijos, tai nevykėlių olimpiada!“

„Mes nesame našlaičiai, mes turime motiną Rusiją. Ji mus užaugino, ji į mus investavo. Kaip galima į žaidynes vykti ne po jos vėliava?“, – klausė pasaulio čempionas, Rusijos bobslėjininkas Aleksejus Vojevoda.

„Rusijoje jų nesupras. Mūsų atletai vis tiek negalės gerai pasirodyti dėl šių atakų. Niekas nedrįs dalyvauti po neutralia vėliava. Šalis jų nepriims kaip herojų“, – svarstė olimpinė čempionė, biatlonininkė Anfisa Rezcova.

Tačiau jau pirmieji „parsidavėliai“ jau atsirado, o savo poziciją dėl važiavimo į Pjogčangą rogutininkai motyvavo eiliniu populistiniu sakiniu: „Važiuojame į olimpiadą įrodinėti rusų sporto jėgą“.

Kaip teigė N.Gart, bus padaryta viskas, kad sportininkai neturėtų jokių finansinių problemų pasirengti kovoms ir nuvyktų aukštai pakelta galva.

Apie tai, kad rusų sportininkams nebus draudžiama važiuoti į Pjongčangą pasakė trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Žinoma, mes jokių blokadų ar boikotų neskelbsime ir netrukdysime tiems savo sportininkams vykti į žaidynes Pjongčange, kurie išreikš norą varžytis 2018 metų olimpiadoje“, – pasakė Rusijos prezidentas.

Šnekėdamas apie draudimą pasirodyti žaidynėse, V.Putinas tikino, kad dar galvos, kaip reaguoti į IOC veiksmus.

„Reikia labai atsakingai susipažinti su tais sprendimais, su sprendimais ant popieriaus ir žinoti jų detales. Aš kalbu kaip šalies vadovas, tačiau sprendimą dėl dalyvavimo žaidynėse turi priimti Rusijos olimpinis komitetas ir jo susirinkimas“, – pasakė Rusijos prezidentas.

Tačiau jis aiškiai davė suprasti, kad sankcijos Rusijos sportininkams buvo skirtos ne dėl dopingo vartojimo ar valstybinio požiūrio į draudžiamus sporte preparatus, o tik dėl politinių motyvų.

„Visa tai yra surežisuota ir yra viskas diktuojama tik politiniais motyvais. Mes tai matome ir aš neturiu jokių minčių, kad yra kitaip. Mes, Rusija, labai greitai užmirštame skriaudas. Prisimenate Sočį? Visi sakė, kad Sočyje bus viskas blogai, Rusija nepasirengusi, ji nesugebės surengti žaidynių. Buvo viskas labai gerai... Ir tuomet iškart prasidėjo kita linija: čia blogai su dopingu, ten negerai su testais, atsirado meldonijus“, – sakė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.