EUROLYGA 2023

Tarp neeilinių sportininkų pasiekimų – trenerių išbandymai ir prakaitas

Labai įprastas reiškinys, kai pelnę apdovanojimus ir atsidūrę aukštumose, sportininkai sulaukia  milžiniško dėmesio. 

 Geriausiu metų treneriu pretenduoja tapti irkluotojų ir disko metiko treneris<br> Lrytas.lt montažas
 Geriausiu metų treneriu pretenduoja tapti irkluotojų ir disko metiko treneris<br> Lrytas.lt montažas
 Vaclovas Kidykas su Andriumi Gudžiumi<br> A.Pliadžio nuotr.
 Vaclovas Kidykas su Andriumi Gudžiumi<br> A.Pliadžio nuotr.
 M.Masilionis<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 M.Masilionis<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 H.Žustautas tapo geriausiu metų kanojininku<br> D.Umbraso nuotr.
 H.Žustautas tapo geriausiu metų kanojininku<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Tomas Zmitrevičius

Dec 14, 2017, 10:59 AM

Jie giriami už ryžtą, užsispyrimą, liejamą prakaitą ir pasiaukojimą dėl pergalių. Tačiau už pačių sportininkų sunkaus darbo slypi ir kita nė kiek ne mažesnė detalė. Pasiekimuose vyrauja ir išskirtinis trenerių indėlis.

Bemiegės naktys, naudingi patarimai prieš startus, paguoda pralaimėjus, pagyros iškovojus pergalę. Tai yra tik dalis to, ką treneriai duoda savo auklėtiniams žygiuose link išsvajotų tikslų. 

Gerų trenerių patarimų sportininkams netrūko ir šiais metais, o tai įrodo ir rezultatai – į Lietuvą iš įvairių sporto šakų tarptautinių varžybų pargabenti medaliai.

LTeam“ ir portalas lrytas.lt rengia kasmetinius „LTeam“ apdovanojimus. Juose yra ir metų trenerio nominacija, o į apdovanojimą pretenduoja trys skirtingų sporto šakų specialistai.

Su Andriui Gudžiui aukso medalį planetos pirmenybėse padėjusiu iškovoti Vaclovu Kidyku varžosi puikius rezultatus šiais metais demonstravusių irkluotojų treneris Mykolas Masilionis bei kanojininką Henriką Žustautą ugdantis treneris Kazimieras Rėksnys. 

Praėjusiais metais geriausiu treneriu išrinktas M.Masilionis, o kas tokiu taps šiais metais galite nulemti ir jūs!

Mykolas Masilionis (Lietuvos irklavimo rinktinės treneris)

Geras treneris – puikūs ir rezultatai. M.Masilioniui šiais metais pasidžiaugti kuo tikrai buvo, kadangi jo auklėtiniai – keturvietė vyrų įgula nepralaimėjo nė vienerių varžybų, o prie to jaunas trakiškis prisidėjo labai daug.

Tai tikras darboholikas, apie savo darbą ir irklavimą galvojantis 24 valandas per parą. Vien ką pasako faktas, kad trenerio žmonai gimdant pirmąjį vaiką jis buvo kitoje Atlanto pusėje – pasaulio čempionate JAV.

„Sezonas buvo banguotas, įvairus. Pirmieji metai po olimpiados – eksperimentiniai, bet turime medalių todėl džiaugiamės. Irkluotojai atliko labai sunkų darbą. Kai kurie dirbo daugiau nei reikia. Visi patobulėjo. Svarbiausia – tinkamai dirbo ir iškovojo atitinkamas vietas“, – prabėgusius metus apibūdino M.Masilionis.

Trenerio teigimu, ilgos kelionės buvo varginančios, bet jos nėra naujiena, todėl ir pristaikyti nebuvo itin sunku. 

„Kiekviena kelionė vargina, pavyzdžiui į JAV ji truko daugiau nei parą. Tai yra iššūkis prie visų treniruočių. Tačiau visi atlaikė, nes buvo pasiruošę, kadangi jau nebe pirmus metus profesionalai sportuoja“, – pabrėžė jis. 

Nors Irkluotojų treneris yra nominuotas jau nebe pirmus metus, anot M.Masilionio kiekvieną kartą toks įvertinimas jam būna išskirtinai malonus.

„Kiekvienam žmogui yra malonu būti įvertintam. Taip pačiai ir man. Šie rinkimai yra vieni svarbiausių Lietuvoje, todėl asmeniškai labai smagu būti tarp kitų, puikius rezultatus pasiekusių trenerių“, – šypsojosi jis.

Kazimieras Rėksnys (Kanojininko Henriko Žustauto treneris)

Dar jaunių amžiaus grupėje Henriką Žustautą pradėjęs treniruoti K.Rėksnys, vedė kanojininką į svarbiausias karjeros pergales.

Būdamas 21-erių H.Žustautas jau gavo teisę atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse, o Europos žaidynėse iškovojo auksą. 

Ne mažiau puikūs K.Rėksnio auklėtiniui buvo ir šie metai – laimėtas Europos čempionatas, pasaulio taurės varžybų etapai, pasaulio bei Europos jaunimo čempionatų aukso medaliai.

K.Rėksnys su savo auklėtiniais nevengė net ir paekperimentuoti, o rezultatai parodė, kad tai buvo padaryta sėkmingai. 

Varžybose Trakuose H. Žustautas sėdo į dvivietę kartu su Osvaldu Murza ir ten užtikrintai tapo Lietuvos čempionais. 

„Kanojininkai bando įvairius variantus ir šįkart 1000 metrų distancijoje į dvivietę sėdo H. Žustautas ir O. Murza. Jų parodytas laikas – gan geras. Dvivietėse valtyse labai daug lemia tarpusavio supratimas – arba be žodžių supranti vienas kitą ir iškart pasiekiami geri rezultatai, arba gali treniruotis kiek nori, bet rezultatų nebus“, –  apie išbandymus kalbėjo Europos čempiono treneris Kazimieras Rėksnys.

Panašu, kad ir kokius naujus išbandymus atliktų šis specialistas, rezultatai nuo to nepablogėja. Būtent todėl jis ir yra vienas pretendentų tapti geriausiu metų treneriu.

Vaclovas Kidykas (Disko metiko Andriaus Gudžiaus treneris)

„Tiesiog reikia dirbti savo darbą ir tiek arba baigi sporto karjerą“, – taip treneris kalbėjo po to, kai jo auklėtinis A.Gudžius iškovojo pasaulio čempionato auksą.

Laukti ilgai nereikėjo, tačiau tai įvyko. Lietuva turi Virgilijaus Aleknos įpėdinį. Ir už tai stipriai turime būti dėkingi būtent šiam iš Klaipėdos kilusiam treneriui.

V.Kidykas su savo auklėtiniu dirba daugiau nei dešimtmetį ir pagaliau raško sunkaus darbo vaisius.

„Labiausiai mums trūksta bazių, mes neturime nei vieno rimto maniežo. Galvojome, kad po R. Ubarto pergalių kažkas pasikeis, vėliau taip pat mąstėme, kai V. Alekna pasiekė sporto viršūnę. Taip ir nesulaukėme nieko. Galbūt dabar kažkas pasikeis? Juk maniežas reikalingas ne tik sportininkams, juk jis galėtų tapti puikia vieta sportuoti neįgaliesiems ir vaikučiams“, – po A.Gudžiaus pergalių apie treniruočių sąlygas svarstė jo treneris.

Belieka tikėtis, kad visi norai išsipildys, kadangi disko metime žibančių sportininkų Lietuvai nestinga jau ilgą laiką, o dabar šį faktą puikiai pativrtina ir A.Gudžius, kuriam V.Kidykas už atsidavimą šiai sporto šakai negaili pagyrų.

„Andrius turi geležinę valią ir visuomet kruopščiai siekia savo tikslo. Mesdamas diską, jis atiduoda visas fizines ir emocines jėgas tam. Apskritai kalbant, aš labai džiaugiuosi jo pasiekimais, tačiau ne mažiau džiaugiuosi ir dėl to, koks jis yra žmogus gyvenime“, – savo auklėtinį po skambios pergalės apibūdino jis.

Rezultatai šiais metais disko metime buvo puikūs. Ne veltui V.Kidykas atsidurė tarp pretendentų tapti geriausiu metų treneriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.