EUROLYGA 2023

Slovėnai įsiutę: Lietuvos teisėjai Europos rankinio čempionate sukėlė skandalą

Lietuvos teisėjai Mindaugas Gatelis ir Vaidas Mažeika Europos čempionate teisėjauja ne pagal Tarptautinės rankinio federacijos (IHF), bet pagal pačių susikurtas taisykles. Lietuviai per Slovėnijos ir Vokietijos komandų rungtynes lemiamame epizode slovėnų žaidėjui skyrė taisyklėse nenumatytą bausmę, nors stebint vaizdo įrašą net neįmanoma nuspręsti, ar taisyklės apskritai buvo pažeistos.

 Lietuvos teisėjų darbas sukėlė nemenką pasipiktinimą.
 Lietuvos teisėjų darbas sukėlė nemenką pasipiktinimą.
 Lietuvos teisėjų darbas sukėlė nemenką pasipiktinimą.
 Lietuvos teisėjų darbas sukėlė nemenką pasipiktinimą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 2:55 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:25 PM

Jau nuaidėjus finalo sirenai M.Gatelis ir V.Mažeika parodė raudoną kortelę slovėnui Blažui Blagotinšekui ir skyrė baudinį į Slovėnijos rinktinės vartus. Vokietis Tobiasas Reichmannas baudinį įmetė ir savo komandai išgelbėjo bent vieną tašką – rungtynės baigėsi lygiosiomis 25:25.

Slovėnai likus vos kelioms akimirkoms iki sirenos išsiveržė į priekį 25:24, o B.Blagotinšekas buvo nubaustas už tai, kad po įvarčio neva trukdė varžovams išsimesti kamuolį iš aikštės vidurio. Teisėjai sprendimą priėmė peržiūrėję vaizdo įrašą, kurį pirmyn ir atgal sukinėjo daugiau nei 5 minutes.

 

Europos rankinio federacija (EHF) paskelbė vaizdo įrašą, kurį tyrinėjo arbitrai. Tačiau tame įrašė nėra nei laikrodžio, nei garso todėl neįmanoma nustatyti, ar vokiečiams išsimetant kamuolį rungtynių laikas dar nebuvo pasibaigęs.

Net jei laikas nebuvo pasibaigęs, pagal IHF taisykles, už šį pažeidimą rankininkas baudžiamas 2 min. pašalinimu, bet ne raudona kortele ir baudiniu į jo komandos vartus.

„Atstumo nesilaikymas“ gali būti baudžiamas pašalinimu ir 7 m metimu tik tuo atveju, jei per paskutines 30 sekundžių metimo neįmanoma atlikti. Jei kamuolys paliko metančiojo ranką, bet metimą blokavo per arti esantis žaidėjas, paprasta bausmė turi būti skiriama ir per paskutines 30 sekundžių“, – rašoma oficialiose rankinio taisyklėse.

Slovėnai nebuvo pasitraukę tris metrus nuo vokiečio, kuris metė kamuolį iš aikštės vidurio. Bet kamuolys buvo mestas ir net nebuvo blokuotas, tad pirmoji cituoto taisyklių skyriaus dalis negalėjo būti pritaikyta.

Beje, kai likus 10 sek. iki sirenos aikštės viduryje kamuolį išsimetė slovėnai, vokiečiai taip pat nebuvo pasitraukę tris metrus. Tačiau lygiai toks pat taisyklių pažeidimas teisėjams tąkart nerūpėjo.

„Ką mes galime padaryti, jei teisėjai kuria naujas taisykles?“ – po mačo retoriškai paklausė Slovėnijos rinktinės treneris Veselinas Vujovičius.

V.Vujovičius ir jo žaidėjai teisėjams dažnai priekaištavo dar iki lemtingo epizodo. Didžiausią pasipiktinimo audrą sukėlė slovėno Vido Kavtičniko pašalinimas antrojo kėlinio viduryje, kai teisėjams pasivaideno, kad jis pargriovė šalia bėgusį varžovą.

2 min. pašalinimas buvo skirtas ne tik V.Kavtičnikui, bet ir pernelyg emocingai protestavusiam Slovėnijos rinktinės trenerio padėjėjui, už kurį bausmę atlikti turėjo aikštės žaidėjas. Slovėnai tuo metu pirmavo 19:16, bet žaisdami be dviejų rankininkų praleido tris iš eilės įvarčius ir rezultatas tapo lygus.

Beje, iš viso slovėnai buvo pašalinti 9 kartus, vokiečiai – tik 3. Slovėnai metė 4 baudinius, vokiečiai – 9.

Slovėnijos rankinio federacija pirmadienį vakare dėl lemiamo epizodo padavė protestą. Tačiau antradienio popietę EHF pranešė, kad protestas buvo atmestas.

„Tai, kas atsitiko pirmadienį, peržengė visas ribas. Mes netgi rimtai svarstome pasitraukti iš Europos čempionato. Kita vertus, privalome įvertinti visas galimas neigiamas pasekmes“, – tvirtino Slovėnijos rankinio federacijos generalinis sekretorius Goranas Cvijičius.

Lietuvos rankinio teisėjai šį sezoną malkų priskaldė ne pirmą kartą. Spalio viduryje didelis skandalas kilo po klubų EHF taurės rungtynių, kurioms teisėjavo Tomas Barysas ir Povilas Petrušis.

Lietuviai dirbo Sankt Peterburge, kur vietos komanda žaidė su „Hafnarfjordur“ klubu iš Islandijos. Islandai buvo laimėję pirmąsias rungtynes namie 32:27, o per Rusijoje vykusias atsakomąsias rungtynes po dviejų kėlinių tokiu pat rezultatu pirmavo „Sankt Peterburg“.

Pagal varžybų nuostatus iškart po antrojo kėlinio turėjo prasidėti baudinių serija, bet teisėjai ir komisaras suomis Kurtas Rogeris Sjolundas komandoms nurodė žaisti pratęsimą. Per pratęsimą daugiau įvarčių įmetė Hafnarfjordzuro rankininkai, tačiau „Sankt Peterburg“ padavė protestą.

EHF protestą patenkino. Antrųjų rungtynių dviejų kėlinių rezultatas buvo paliktas, bet pratęsimo rezultatas panaikintas, o „Hafnarfjordur“ turėjo dar kartą keliauti į Rusiją vien dėl baudinių serijos. Islandijos komanda baudinius mėtė geriau ir vis tiek pateko į kitą etapą. Per baudinių seriją jau teisėjavo kiti arbitrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.