EUROLYGA 2023

Pjongčango žvaigždės. Kas spindės slidinėjimo varžybose?

Norvegija yra aiški lyderė pagal olimpinių žaidynių slidinėjimo varžybose iškovotų medalių skaičių. Tiėktina, kad per Pjongčango žaidynes Norvegijos persvara prieš kitas šalis dar padidės, nes pagrindiniai šių olimpinių žaidynių favoritai irgi yra Norvegijos sportininkai, pirmiausiai – pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje pirmaujantys Johannesas Høsflotas Klæbo ir Heidi Weng.

Martinas Johnsrudas Sundby <br> AFP nuotr.
Martinas Johnsrudas Sundby <br> AFP nuotr.
Dario Cologna <br> AFP nuotr.
Dario Cologna <br> AFP nuotr.
Heidi Weng  <br> AFP nuotr.
Heidi Weng  <br> AFP nuotr.
Maiken Caspersen Falla <br> AFP nuotr.
Maiken Caspersen Falla <br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-10 09:21

O jie – anaiptol ne vienintelės skandinavų viltys olimpinėse slidinėjimo trasose, kuriose bus išdalinti 12 medalių komplektų (po 6 – vyrams ir moterims).

Johannesas Hosflotas Klaebo

Slidinėjimo trasose sąlygas dažniausiai diktuoja Norvegijos sportininkai. Praėjusio dešimtmečio pabaigoje ir šio dešimtmečio pradžioje varžovai retai pavydavo Petterį Northugą, po Sočio olimpinių žaidynių šios sporto šakos lyderiu tapo triskart pasaulio taurę iškovojęs Martinas Johnsrudas Sundby, o praėjusį sezoną įsižiebė J.H.Klæbo žvaigždė.

Lyg kometa į elitą įsiveržęs trondheimietis iš pradžių pradėjo dominuoti sprinto lenktynėse (jau pernai iškovojo mažąją pasaulio taurę sprinto įskaitoje), o šią žiemą žymiai pagerino rezultatus ir ilgesniuose nuotoliuose. Nors šiuo metu pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje pirmaujantis 21-erių J.H.Klæbo daugumą pergalių iškovojo sprinto varžybose, jis jau yra laimėjės ir 15 km, ir net 30 km lenktynes.

Slidinėjimo apžvalgininkai nemano, kad Pjongčango žaidynėse sprinto favoritui J.H.Klæbo pavyks pasiekti gerų rezultatų ir ilguose nuotoliuose, tačiau Norvegijos rinktinės treneris Toras Arne Hetlandas galvoja kitaip: „Ilgų nuotolių trasos Korėjoje sukurtos lyg specialiai Johannesui. Ilgos tiesės ir greiti posūkiai jam labai tinka. Kai kuriose trasos dalyse bus sunku, bet esame optimistai“.

Dario Cologna

Jei J.H.Klæbo šiais metais debiutuoja olimpinėse žaidynėse, tai šveicaras D.Cologna yra labiausiai tituluotas olimpinių slidinėjimo varžybų dalyvis. Jis keturis kartus iškovojo pasaulio taurę (pastarąjį kartą – 2015 m.), o Vankuverio ir Sočio žaidynėse iškovojo tris aukso medalius.

Du praėjusius sezonus D.Cologna tūnojo šešėlyje ir nelaimėjo nė vieno pasaulio taurės etapo, bet artėjant Pjongčango kovoms vėl įsibėgėjo. 31-erių šveicaras šią žiemą laimėjo tris pasaulio taurės etapus, ketvirtąjį kartą tapo daugiadienių „Tour de Ski“ lenktynių nugalėtoju ir pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje užima antrąją vietą.

Per olimpinių žaidynių atidarymą Šveicarijos vėliavą nešęs D.Cologna bus 15 km ir 30 km lenktynių favoritas. Pats slidininkas tvirtina esąs pasirengęs Pjongčango iššūkiams: „Jaučiuosi puikiai. Pasiekiau labai gerą sportinę formą, o olimpinė trasa ir oro sąlygos man tinka“.

Martinas Johnsrudas Sundby

Per praėjusius ketverius metus M.J.Sundby triskart iškovojo pasaulio taurę ir dukart tapo „Tour de Ski“ čempionu, tačiau jo kolekcijoje nėra nė vieno olimpinio aukso medalio ir nė vieno asmeninėse rungtyse iškovoto pasaulio pirmenybių aukso medalio (jis dukart tapo estafetės pasaulio čempionu).

Tiesa, M.J.Sundby olimpinėse žaidynėse yra laimėjęs vieną sidabro (Vankuveryje) ir vieną bronzos (Sočyje) medalį, bet jo ambicijos kur kas didesnės. Pjongčango žaidynės 33-ejų norvegui ko gero yra paskutinė galimybė tapti olimpiniu čempionu, o didžiausios jo viltys siejamos su ilgiausiomis 50 km lenktynėmis ir estafete.

M.J.Sundby gudriai dairosi ir 30 km skiatlono lenktynes: „Jose varžovai nenuleis akių nuo J.H.Klæbo. Bet mūsų komandoje bus keturi labai stiprūs slidininkai, todėl stengsimės pritaikyti taktiką, kuri padėtų laimėti bet kuriam norvegui“.

Heidi Weng

Norvegijos moterų dominavimas slidinėjimo varžybose šį dešimtmetį buvo dar didesnis negu Norvegijos vyrų, o per Sočio olimpines žaidynes norvegės laimėjo net keturių rungčių aukso medalius. Ir nors ilgametė slidininkių rinktinės lyderė Marit Bjørgen (keturiskart pasaulio taurės ir šešių olimpinių aukso medalių laimėtoja) nesusigrąžino idealios sportinės formos po motinystės atostogų, o kita ryškiausia žvaigždė Therese Johaug (dukart pasaulio taurės ir vieno olimpinio aukso medalio laimėtoja) šiuo metu diskvalifikuota dėl draudžiamų medžiagų vartojimo, estafetę iš buvusių lyderių perėmė kita norvegė Heidi Weng. Ji pernai pirmą kartą iškovojo pasaulio taurę, o šią žiemą taip pat yra pasaulio taurės bendrosios įskaitos lyderė.

Sočio žaidynėse vieną bronzos medalį jau iškovojusi H.Weng anksčiau pasižymėdavo ir sprinto, ir ilgose lenktynėse, tačiau šią žiemą jos rezultatai sprinto varžybose žymiai pablogėjo. Užtat rungtyse, kuriose reikia didesnės ištvermės, 26-erių H.Weng tapo dar stipresnė.

Kita vertus, H.Weng tikrai nedominuoja taip, kaip dominavo M.Bjørgen ar Th.Johaug, tad Pjongčango trasose per ilgų nuotolių lenktynes didelių vilčių turės ir švedė Charlotte Kalla, ir amerikietė Jessica Diggins, ir norvegė Ingvild Flugstad Ostberg, ir skambiai trinktelėti durimis svajojanti 37-erių M.Bjørgen.

Maiken Caspersen Falla

Sprinto lenktynėse Norvegijos moterų rinktinė turi kitą kozirį – pasaulio taurės sprinto įskaitoje pirmaujančią M.C.Fallą. Ši slidininkė jau laimėjo Sočio olimpinių žaidynių sprinto lenktynes, o du praėjusius sezonus iškovojo ir mažąją pasaulio taurę, įteikiamą geriausiai sprinterei.

27-erių M.C.Falla nėra iškovojusi nė vienos pergalės pasaulio taurės ilgų nuotolių lenktynėse, tačiau abiejose sprinto rungtyse jos galimybės labai didelės. M.C.Falla turėtų būti ir rimta paspirtis Norvegijos estafetės ketveriukei.

Tačiau kaip ir ilgų nuotolių lenktynėse, pagrindinei favoritei medalių niekas negarantuoja. Kovoti su M.C.Falla pasirengusios ir švedė Stina Nilsson, ir amerikietė Sophie Caldwell, ir kita norvegė Kathrine Rolsted Harsem.

Olimpiniai rekordai

Daugiausiai olimpinių slidinėjimo medalių yra iškovojęs norvegas Bjørn Dæhlie. Jis per trejas olimpines žaidynes (1992, 1994 ir 1998 m.) ant garbės pakylos stovėjo net 12 kartų ir pasipuošė 8 aukso bei 4 sidabro medaliais. Po 10 medalių iškovojo norvegė Marit Bjørgen (6 aukso, 3 sidabro ir 1 bronzos), rusė Raisa Smetanina (4 aukso, 5 sidabro ir 1 bronzos) bei italė Stefania Belmondo (2 aukso, 3 sidabro ir 5 bronzos).

Pagal aukso medalius R.Smetaniną dar lenkia po 5 tauriausio metalo apdovanojimus iškovoję rusės Liubovė Jegorova bei Larisa Lazutina ir norvegas Thomasas Alsgaardas.

Aiški šalių įskaitos lyderė yra Norvegija. Jos slidininkai iškovojo 107 olimpinius medalius (40 aukso, 38 sidabro ir 29 bronzos). 76 medalius laimėjo SSRS slidininkai (28 aukso, 24 sidabro ir 24 bronzos), 72 – švedai (28 aukso, 21 sidabro ir 23 bronzos), 76 – suomiai (20 aukso, 24 sidabro ir 32 bronzos).

Įdomu, kad Norvegijos vyrų indėlis (30 aukso, 26 sidabro ir 15 bronzos) yra dukart didesnis negu moterų (10 aukso, 12 sidabro ir 14 bronzos).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.