EUROLYGA 2023

Olimpinis trečiadienis: griausmas ant ledo, auksinė olandė ir užgesusios suomių žvaigždės

Vokietija dar labiau sustiprino lyderės pozicijas Pjongčango olimpinių žaidynių medalių lentelėje. Trečiadienį vokiečiai šventė pergales dviviečių rogučių ir šiaurės dvikovės varžybose.

 Jorien ter Mors.<br> Sputnik/AFP/Scanpix nuotr.
 Jorien ter Mors.<br> Sputnik/AFP/Scanpix nuotr.
 Janne Ahonenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Janne Ahonenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Andris Sicis ir Juris Sicis. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Andris Sicis ir Juris Sicis. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos rinktinės vartininkas praleidžia įvartį.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Rusijos rinktinės vartininkas praleidžia įvartį.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Shaunas White'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Shaunas White'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Akito Watabe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Akito Watabe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vėjas siaučia Pjongčange.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Vėjas siaučia Pjongčange.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 5:07 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:48 PM

Dviviečių rogučių lenktynėse aukso medalius iškovojo 30-mečiai Tobiasas Wendlis ir Tobiasas Arltas, šiaurės dvikovės (šuoliai nuo normalaus tramplino ir 10 km slidinėjimo lenktynės) – 29-erių Ericas Frenzelis.

Šie sportininkai kelią ant garbės pakylos pramynė per praėjusias olimpines žaidynes. E.Frenzelis laimėjo bronzos medalį Vankuveryje ir aukso bei sidabro medalius Sočyje, o abu rogutininkai iškovojo po du aukso medalius Sočio olimpinėse žaidynėse.

Po penktosi Pjongčango olimpinių žaidynių dienos Vokietijos sąskaitoje yra 7 aukso, 2 sidabro ir 3 bronzos medaliai.

Sinonimas

Jorien ter Mors pavardė tapo olimpinio aukso sinonimu. Ši olandė per Sočio ir Pjongčango žaidynes startavo trijose greitojo čiuožimo rungtyse ir visus tris kartus užėmė pirmą vietą. Prieš ketverius metus J.Ter Mors laimėjo 1500 m ir komandinių persekiojimo lenktynių čempione, o šiais metais neiškovojo kelialapio į 1500 m varžybas, bet trečiadienį atsigriebė trumpesniame 1000 m nuotolyje, kuriame pasiekė olimpinį rekordą ir pasipuošė dar vienu aukso medaliu.

Per penkias greitojo čiuožimo rungtis Nyderlandų sportininkai jau iškovojo 5 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos medalius. Šios sporto šakos medalių įskaitoje antrą vietą užimanti Japonija laimėjo 2 sidabro ir 1 bronzos apdovanojimą.

Veteranai

Suomija ilgus dešimtmečius buvo viena pirmaujančių šalių šuolių su slidėmis varžybose (suomiai laimėjo net 22 šuolių su slidėmis ir 14 šiaurės dvikovės olimpinių medalių). Tačiau pastaruoju metu suomių treneriai neparengia pasaulinio lygio šuolininkų, todėl Pjongčange šalies garbę gina dar praėjusiame amžiuje pasaulio čempionais tapę veteranai: 40-metis šuolininkas Janne Ahonenas ir 39-erių dvikovininkas Hannu Manninenas. Įdomu, kad ir vienas, ir kitas po du kartus buvo baigę karjerą, bet grįžo į didįjį sportą.

Deja, veteranų žvaigždės jau užgeso. 2002 ir 2006 metų žaidynėse du sidabro medalius laimėjęs J.Ahonenas, kuris per Pjongčango žaidynių atidarymą neįė Suomijos vėliavą, šuolių nuo normalaus tramplino varžybose užėmė tik 40-ą vietą.

2002 metų Solt Leik Sičio žaidynių čempionas H.Manninenas trečiadienį dvikovės varžybas baigė 23-ioje vietoje.

Kaimynai

Per praėjusias olimpines žaidynes Latvija iškovojo keturis medalius (2 sidabro ir 2 bronzos). Vieną medalių komplektą dviviečių rogučių varžybose laimėjo broliai Andris ir Juris Šiciai, kurie trečiadienį startavo ir Pjongčange. Deja, pakartoti sidabrinę Vankuverio ir bronzinę Sočio sėkmę broliams nepavyko.

Latvių viltis sužlugdė pirmasis važiavimas, kuriame jie užėmė tik devintą vietą. Antrame važiavime Šicių rogės skriejo greičiau, bet jie pakilo tik į šeštą vietą. Kitas latvių duetas Oskaras Gudramovičius ir Pėteris Kalninis užėmė 14-ą vietą.

Griausmas

Be Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) žaidėjų olimpinis ledo ritulio turnyras yra visiškai nenuspėjamas. Jau pirmą vyrų varžybų dieną griausmingai driokstelėjo Slovėnijos rinktinė, pirmą kartą istorijoje nugalėjusi JAV komandą 3:2 (po pratęsimo). Iki tol amerikiečiai laimėjo visas šešerias tarpusavio rungtynes, tarp jų – rezultatu 5:1 praėjusiose olimpinėse žaidynėse.

Vis dėlto dar griausmingesnė sensacija užfiksuota kitose rungtynėse. Jose Slovakijos ledo ritulininkai tokiu pat rezultatu 3:2, bet be pratęsimo parklupdė olimpinio turnyro favoritais laikytus Rusijos olimpiečius.

Įdomu, kad tiek rusai, tiek amerikiečiai pirmavo 2:0, bet Vidurio Europos komandų charakteris buvo tvirtesnis.

Snieglentės

JAV olimpiečiai Pjongčange laimėjo 4 aukso medalius. Visi keturi tauriausio metalo apdovanojimai amerikiečiams įteikti snieglenčių varžybose.

Trečiadienį eilė atsiimti auksą atėjo 31-erių Shaunui White‘ui, jau trečią kartą laimėjusiam olimpines pusvamzdžio varžybas. Turino ir Vankuverio žaidynių čempionas 2014 metais Sočyje užėmė tik ketvirtą vietą, bet Pjongčange vėl pakilo aukščiausiai.

Prieš ketverius metus JAV snieglentininkai tapo trijų rungčių čempionais, tad šiose olimpinėse žaidynėse jie jau pagerino Sočio rezultatą. O priešaky – dar šešios snieglenčių sporto rungtys.

Japonai

Skaičiuojant visus medalius, Japonija dalijasi penktą vietą su JAV. Tačiau japonai Pjongčange dar neiškovojo nė vieno aukso medalio ir susižėrė tik krūvelę sidabro (4) ir bronzos (3) apdovanojimų.

Trečiadienį arti didžiojo tikslo buvo net keturi Japonijos sportininkai. Tačiau Akito Watabe (šiaurės dvikovė), Ayumu Hirano (snieglentės) ir Nao Kodaira (greitasis čiuožimas) laimėjo sidabro medalius, Miho Takagi (greitasis čiuožimas) – bronzos medalį.

Vėjas

Sočio olimpinės žaidynės buvo ypatingos tuo, kad per jas nereikėjo dėl prasto oro nukelti nė vienos kalnų slidinėjimo rungties varžybų (pirmą kartą šiame amžiuje). Pjongčange vėjas kalnų slidininkams startuoti jau sutrukdė tris kartus, o moterys, trečiadienį turėjusios šliuožti slalomo trasa, olimpinių varžybų dar net nepradėjo.

Per praėjusias Azijoje vykusias žiemos žaidynes (1998 metais Japonijos mieste Nagane) į kitą dieną irgi buvo nukeltos trijų kalnų slidinėjimo rungčių varžybos. Tačiau Pjongčangas dar gali pakoreguoti nemalonų rekordą, nes šių metų olimpinės žaidynės net neįpusėjo.

Trečiadienį vėjas sutrukdė ir kitos sporto šakos atstovėms. Į kitą dieną teko nukelti moterų biatlono asmenines lenktynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.