EUROLYGA 2023

Olimpinis ketvirtadienis: grėsmė O.E.Bjorndalenui ir laimingas norvegiškas vardas

 

Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AP nuotr.
Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AP nuotr.
Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ole Einaras Bjorndalenas.
Ole Einaras Bjorndalenas.
Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AP nuotr.
Ole Einaras Bjorndalenas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 15, 2018, 5:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:47 PM

„Vokiečiai“

Dailiojo čiuožimo porų varžybose aukso medalį Vokietijai iškovojo ukrainietė ir prancūzas. 34-erių ukrainietė Aliona Savčenko jau beveik pusantro dešimtmečio atstovauja Vokietijai ir su buvusiu partneriu Robinu Szolkowy penkis kartus tapo pasaulio čempione, keturis kartus – Europos čempione ir iškovojo Vankuverio bei Sočio žaidynių bronzos medalius. R.Szolkowy baigus karjerą, A.Savčenko partneriu tapo šiuo metu 29-erių prancūzas Bruno Massot, kuriam irgi buvo suteikta Vokietijos pilietybė.

Nauja pora per šį olimpinį ciklą laimėjo du Europos pirmenybių sidabro medalius, pasaulio čempionato sidabro ir bronzos medalius, o iki Pjongčango žaidynių spėjo taip gerai pajusti vienas kitą, kad ketvirtadienį vos ne tobulai atliko laisvąją programą ir įkopę į aukščiausią olimpinę viršūnę.

Beje, po trumposios programos antrąją vietą užėmė rusai Jevgenija Tarasova ir Vladimiras Morozovas, kuriuos treniruoja buvęs A.Savčenko partneris R.Szolkowy. Tačiau jų laisvoji programa buvo prastesnė ir Rusijos olimpiečiai liko be medalių.

Medaliai

Po moterų slidinėjimo 10 km lenktynių laisvuoju stiliumi reikėjo net keturių medalių. Trečiąją vietą pasidalijo vienodą rezultatą pasiekusios norvegė Marit Bjorgen ir suomė Krista Parmakoski. Sidabrą laimėjo švedė Charlotte Kala, kuri Pjongčange jau iškovojo ir 15 km skiatlono aukso medalį, o olimpine čempione tapo norvegė Ragnhild Haga.

Naujoji olimpinė čempionė atsiskleidė labai vėlai. Nors jai jau 27-eri, R.Haga pirmą kartą dalyvauja olimpinėse žaidynėse, nėra laimėjusi nė vieno pasaulio pirmenybių medalio ir šventė vos vieną pergalę pasaulio taurės etapuose (šio sezono pradžioje). Tačiau ketvirtadienį kuklus karjeros aprašymas buvo papildytas pačiu ryškiausiu įrašu.

Vejasi

37-erių Marit Bjorgen iškovojo dvyliktąjį olimpinį medalį ir pagal apdovanojimų skaičių visų laikų lentelėje pavijo kitą Norvegijos slidininką Bjorną Dahlie. Žiemos žaidynėse daugiau medalių yra iškovojęs tik vienas sportininkas – 13 kartų ant garbės pakylos patekęs norvegas biatlonininkas Ole Einaras Bjorndalenas.

Šiuo metu M.Bjorgen kolekcijoje yra šeši aukso, keturi sidabro ir du bronzos medaliai. Norvegė per šias olimpines žaidynes dar turėtų startuoti estafetės ir 30 km lenktynėse, tad ji turi puikią galimybę pavyti (norvegės bus estafetės favoritės) ir neblogą galimybę aplenkti (M.Bjorgen bus viena 30 km lenktynių favoričių) biatlono karaliumi tituluojamą O.E.Bjorndaleną.

Planas

Kalnų slidinėjimo pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje milžinišku skirtumu visas varžoves lenkianti amerikietė Mikaela Shiffrin buvo minima tarp sportininkų, kurie Pjongčango žaidynėse turėtų iškovoti daugiausiai medalių. 22 metų M.Shiffrin, kaip ir jos varžovės ilgai laukusi pirmojo starto, iškart ėmėsi vykdyti apžvalgininkų jai numatytą planą ir ketvirtadienį greičiausiai nusileido slalomo milžino trasa.

Jei olimpinė čempionė buvo lengvai nuspėjama, tai kova dėl antrosios vietos baigėsi netikėtai. Slalomo milžino sidabro medalį iškovojo 25-erių norvegė Ragnhild Mowinckel, kuri nėra laimėjusi nė vieno pasaulio pirmenybių medalio ir tik du kartus užėmė prizines vietas pasaulio taurės etapuose.

Bendravardės

Ragnhild vardas buvo paplitęs Norvegijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą. Tuomet savo pirmagimei šį vardą davė Karalius Olavas V, o valstybės vadovo pavyzdys įkvėpė ir jo pavaldinius. XX amžiaus viduryje šį iš skandinavų mitologijos kilusį vardą norvegai primiršo, bet po Pjongčango žaidynių jo populiarumas turėtų vėl šauti į viršų. Ketvirtadienį Norvegijos vėliavą labai aukštai pakėlė dvi Ragnhild vardą turinčios moterys: slidininkė Haga ir kalnų slidininkė Mowinckel.

Iki šių žaidynių per šimtametę Norvegijos olimpinę istoriją medalius buvo laimėjusios tik dvi praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje gimusios Ragnhild – rankininkė Aamodt ir futbolininkė Gulbrandsen.

Šūviai

Norvegas Johannesas Thingnesas Bo šią žiemą laimėjo daugiausiai biatlono pasaulio taurės etapų, bet Pjongčange per dvejas pirmąsias lenktynes šaudė klaikiai (pataikė tik 20 iš 30 šūvių) ir smarkiai atsiliko nuo prizininkų. Ketvirtadienį per asmenines lenktynes 24-erių norvegas šautuvą vėl laikė nelabai tvirtai (tikslo nepasiekė 2 iš 20 šūvių), bet šliuožė kaip pašėlęs ir aplenkė net tuos varžovus, kurie pataikė į visus 20 taikinių. Už nuostabų greitį J.Th.Bo buvo apdovanotas pirmuoju karjeroje olimpiniu aukso medaliu.

Abu kiti prizininkai šaudė idealiai. Antrąją vietą iškovojęs Slovėnijai atstovaujantis kroatas Jakovas Fakas ir trečiąją vietą užėmęs austras Dominikas Landertingeris šaudykloje nesuklydo nė karto.

Švedai

Švedai Pjongčange štampuoja biatlono sensacijas. Pirmadienį visus nustebino vyrų persekiojimo lenktynėse sidabro medalį laimėjęs 20-metis Sebastianas Samuellsonas, kuris nė viename pasaulio taurės etape nėra patekęs į geriausiųjų dešimtuką. Ketvirtadienį dar geresnį rezultatą pasiekė ir asmeninėse lenktynėse olimpine čempione tapo 22-ejų Hanna Oberg, kurios geriausias rezultatas pasaulio taurės lenktynėse yra septintoji vieta. Pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje H.Oberg užima kuklią 58-ąją vietą (S.Samuelssonas vyrų įskaitoje yra 50-as).

H.Oberg ketvirtadienį pataikė į visus taikinius ir pasinaudojo tuo, kad labiau tituluotos varžovės – Vankuverio bei Sočio žaidynių čempionė Slovakijai atstovaujanti rusė Anastasija Kuzmina ir Pjongčange du aukso medalius jau laimėjusi vokietė Laura Dalmeier – šaudykloje neišvengė klaidų. A.Kuzmina ir L.Dahlmeier asmeninėse lenktynėse užėmė kitas dvi prizines vietas.

Laukimas

Švedijos biatlonininkų pavyzdys rodo, kad pasaulio taurės rezultatai per olimpines žaidynes gali nieko nereikšti. Tuo tarpu kalnų slidinėjimo greitojo nusileidimo varžybose medalius išsidalino tie sportininkai, kurie šią žiemą aiškiai pirmauja pasaulio taurės greitųjų rungčių įskaitose: auksą laimėjo norvegas Akselis Lundas Svindalas, sidabrą – kitas norvegas Kjetilis Jansrudas, bronzą – šveicaras Beatas Feuzas.

Abu norvegai praėjusiose žaidynėse jau buvo iškovoję po kelis olimpinius medalius, tarp jų – aukso, o 31-erių B.Feuzo karjerą buvo sustabdžiusios dvi labai sunkios traumos, patirtos prieš Vankuverio ir Sočio žaidynes. Tiesa, jis startavo praėjusiose žaidynėse, bet Sočyje dar nebuvo atgavęs geros sportinės formos ir pirmuoju olimpiniu apdovanojimu džiaugėsi tik Pjongčange.

35-erių A.L.Svindalas po Sočio žaidynių irgi buvo patyręs dvi sunkias traumas, bet nepaisydamas solidaus amžiau rado jėgų pratęsti sportininko karjerą ir ketvirtadienį tapo vyriausiu visų laikų kalnų slidininku, iškovojusiu olimpinį aukso medalį.

Rogutės

Olimpines kovas pirmieji baigė rogučių sporto atstovai. Paskutinieji šios sporto šakos medaliai buvo įteikti ketvirtadienį po estafetės lenktynių, kurias laimėjo neabejotina favoritė Vokietijos komanda.

Vokiečiai iškovojo lygiai pusę rogučių sporto medalių (6 iš 12) ir tapo trijų rungčių čempionais. Natalie Geisenberger (moterų vienvietės) ir Tobiasas Wendlis bei Tobiasas Arltas (vyrų dvivietės) iškovojo po du aukso medalius. Ir vienviečių čempionė, ir dviviečių čempionai pakartojo Sočio rezultatą – prieš ketverius metus jie irgi laimėjo po du aukso medalius.

Pjongčange vokiečiams susižerti visą auksą sutrukdė vyrų vienviečių rogučių varžybose netikėtai triumfavęs austras Davidas Gleirscheris.

„Olandas“

Nyderlandų greitojo čiuožimo mokyklos pranašumas prieš likusį pasaulį dar kartą buvo patvirtintas per vyrų 10000 m lenktynes. Tiesa, pagerbiant čempioną buvo keliama ne Nyderlandų, o Kanados vėliava, nes varžybas laimėjo nuo 2014 metų Kanadai atstovaujantis 31-erių olandas Tedas Janas Bloemanas.

Nyderlandai irgi papildė medalių kolekciją. Antrąją vietą Pjongčange užėmė Sočio olimpinių žaidynių čempionas Jorritas Bergsma.

Nyderlandų sportininkai per šešias greitojo čiuožimo rungtis jau laimėjo 5 aukso, 3 sidabro ir 2 bronzos medalius.

Krosas

Kaip greitojo čiuožimo takeliuose aukso atsargas pildė olandai, taip snieglenčių arenose pirmosiomis Pjongčango žaidynių dienomis čempionais tapo tik amerikiečiai. Vis dėlto ketvirtadienį nutrūko abi serijos – JAV snieglentininkus į šoną nustūmė kroso varžybas laimėjęs 30-metis Pierre‘as Vaultier.

P.Vaultier olimpinėje snieglenčių kroso trasoje buvo greičiausias ir prieš ketverius metus Sočyje.

Medaliai

Pjongčango žaidynių medalių įskaitoje pirmosios vietos niekam neužleidžia Vokietija. Vokiečiai jau iškovojo 9 aukso, 2 sidabro ir 4 bronzos medalius.

Po labai sėkmingo ketvirtadienio į antrąją vietą pakilo, o pagal visų medalių skaičių vokiečius aplenkė Norvegija, kurios sąskaitoje yra 6 aukso, 7 sidabro ir 4 bronzos medaliai.

Bent po vieną aukso medalį iškovojo dešimt šalių: Vokietija (9), Norvegija (6), Nyderlandai, JAV (po 5), Kanada (4), Švedija, Prancūzija (po 3), Austrija (2), Italija ir Korėja (po 1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.