EUROLYGA 2023

Olimpinis ketvirtadienis: galingi europiečiai, saldžios pergalės, perversmas

Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse praūžė dar viena vykių kupina diena.

 Šešiolikmetis N.Porteousas padovanojo Naujajai Zelandijai medalį.<br> AP nuotr.
 Šešiolikmetis N.Porteousas padovanojo Naujajai Zelandijai medalį.<br> AP nuotr.
 M.Gisin laimėjo auksą.<br> AP nuotr.
 M.Gisin laimėjo auksą.<br> AP nuotr.
 Čempionu tapo D.Wise'as.<br> AP nuotr.
 Čempionu tapo D.Wise'as.<br> AP nuotr.
 Medalius iškovojo vengrai.<br> AP nuotr.
 Medalius iškovojo vengrai.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2018, 9:36 PM

Vėl buvo netikėtų rezultatų, džiaugsmo, liūdesio, akiai gražių akimirkų.

Pateikiame jums ketvirtadieninę olimpiados apžvalgą.

Triumfas

Baltarusei Darjai Domračavai, per Sočio olimpines žaidynes iškovojusiai tris aukso medalius, Pjongčango biatlono trasose pakartoti rekordinio rezultato nepavyko. Po motinystės atostogų grįžusi 31-erių D.Domračava asmeninėse rungtyse iškovojo tik vieną sidabro medalį, tačiau su šiomis žaidynėmis atsisveikino skambiai: triumfavo rungtyje, kurioje laimėti tikėjosi mažiausiai, bet pergalė joje buvo saldžiausia – moterų estafetėje.

Permainingose lenktynėse, pučiant labai stipriam vėjui, vos keturios komandos išvengė baudos ratų. Tarp išvengusių papildomų slidinėjimo metrų buvo ir Baltarusijos ketveriukė, kurios biatlonininkės 32-ejų Nadzeja Skardzina, 26-erių Iryna Kryvko ir 22-ejų Dzinara Alimbekava visą laiką mynė ant kulnų lyderėms. Atsilikimas buvo toks nedidelis, kad vienai geriausių pasaulio biatlonininkių D.Domračavai paskutiniajame etape nebuvo labai sudėtinga palikti už nugaros kitus du medalių komplektus laimėjusias Švedijos ir Prancūzijos komandas. 

Amžius

Kalnų slidinėjime nebeliko amžiaus ribų. Prieš kelias dienas Pjongčange greitojo nusileidimo varžybas laimėjęs 35-erių norvegas Akselis Lundas Svindalas tapo vyriausiu olimpinį aukso medalį iškovojusiu kalnų slidininku, o ketvirtadienį slalomo rungtyje olimpiniu čempionu tapo norvego bendraamžis, vos keliomis dienomis už jį jaunesnis švedas Andre Myhreris. 

A.Myhreris dar Vankuverio žaidynėse laimėjo bronzos medalį, bet paskui jo karjeros kreivė pradėjo leistis žemyn. Vis dėlto šią žiemą švedas išgyvena antrą jaunystę, pasaulio taurės slalomo įskaitoje užima trečiąją vietą ir Pjongčange buvo apdovanotas už ištikimybę kalnų slidinėjimui. 

Favoritai

Ketvirtadienį abu šio sezono slalomo lyderiai patys pasitraukė A.Myhreriui iš kelio. Pasaulio taurės bendrojoje ir slalomo įskaitose pirmąją vietą užimantis austras Marcelis Hirscheris suklydo pirmojoje trasoje, o abiejų pasaulio taurės įskaitų antrojoje pozicijoje esantis norvegas Henrikas Kristoffersenas pirmavo po pirmojo nusileidimo, bet vos pradėjęs antrąjį nusileidimą paslydo ant saulėje ištižusio sniego ir finišo taip pat nepasiekė.

Favoritų nesėkmėmis pasinaudojo ne tik A.Myhreris, bet ir olimpinį sidabro medalį iškovojęs šveicaras Ramonas Zenhausernas bei bronzos medalį laimėjęs austras Michaelis Mattas. Nei R.Zenhausernas, nei M.Mattas iki šių metų nebuvo iškovoję apdovanojimų nei olimpinėse žaidynėse, nei pasaulio pirmenybėse ir laimėjo tik po vieną pasaulio taurės etapą.

Šveicarai

Šveicarijos kalnų slidininkai per Pjongčango žaidynes savo sirgalius nudžiugino keliais medaliais, bet per pusantros savaitės Alpių šalies atstovams niekaip nepavyko iškovoti aukso. Vis dėlto didžioji diena išaušo ir ketvirtadienį 24-erių Michelle Gisin įkopė į aukščiausią olimpinę viršūnę. Ji tapo kalnų slidinėjimo dvikovės varžybų nugalėtoja. 

Pirmąjį karjeroje olimpinį medalį iškovojusi M.Gisin aplenkė labai stiprias varžoves. Antrąją vietą užėmė pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje pirmaujanti amerikietė Mikaela Shiffrin, trečiąją – pasaulio taurės dvikovės lyderė šveicarė Wendy Holdener. 

Favoritė-1

Prieš Pjongčango žaidynes 22-ejų amerikietė Mikaela Shiffrin buvo minima tarp sportininkų, kurie šiais metais galėjo susižerti visą krūvą olimpinių medalių. M.Shiffrin jau beveik užsitikrino pirmąją vietą kalnų slidinėjimo pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje ir visą žiemą rodė gerus rezultatus tiek slalomo, tiek greitosiose rungtyse.

Kita vertus, nemažai apžvalgininkų pažymėjo, kad pasaulio kalnų slidinėjimo lyderei trūksta psichologinio tvirtumo, o Pjongčango žaidynės patvirtino skeptikų abejones. M.Shiffrin laimėjo tik su medalius: slalomo milžino auksą ir dvikovės sidabrą. Tiesa, amerikietei ko gero sutrukdė ir nepalankios oro sąlygos. Kadangi dėl stipraus vėjo šeimininkai nukėlė pirmuosius startus ir suspaudė tvarkaraštį, M.Shiffrin nedalyvavo greitųjų rungčių varžybose. 

Favoritė-2

Pernai pasaulio biatlono čempionate penkis aukso ir vieną sidabro medalį iškovojusi vokietė Laura Dahlmeier taip pat buvo minima tarp pretendenčių iš Pjongčango išsivežti itin gausią apdovanojimų kolekciją. Per ketverias asmenines rungtis 24-erių vokietė vykdė planą: iškovojo du aukso ir vieną bronzos medalį. Tačiau estafetėse ją nuvyle komandos draugai. 

Mišrios estafetės ketvirtajame etape viltis sužlugdė sukti baudos ratą turėjęs Arndas Peifferis (ilgai pirmavę vokiečiai nukrito į ketvirtąją vietą), o moterų estafetėje į bausmės zoną buvo nusiųstos ir Franziska Preuss, ir Denise Herrmann, ir Franizska Hildebrandt. Paskutiniajame etape šliuožusi L.Dahlmeier sugebėjo pakelti komandą tik į aštuntąją vietą.

Čempionai

Jei senosiose žiemos sporto šakose jėgų santykis vertinamas pagal pasaulio taurės rezultatus, tai dailiojo slidinėjimo ar snieglenčių sporto varžybose svarbiausias rodiklis – pasiekimai JAV kalnų kurorte Aspene kasmet rengiamose žiemos X žaidynėse (ekstremalių sporto šakų žaidynėse). 

Šiais metais tarp X žaidynių čempionų buvo ir amerikietis Davidas Wise‘as (dailiojo slidinėjimo pusvamzdžio rungtis) bei austrė Anna Gasser (snieglenčių šuolių rungtis). Šiedu sportininkai puikią formą atsivežė ir į Pjongčangą, kur tapo olimpinių varžybų nugalėtojais. Beje, D.Wise‘as olimpiniame pusvamzdyje buvo geriausias ir prieš ketverius metus per Sočio žaidynes.

Paaugliai

Ketvirtadienį į Pjongčango olimpinių žaidynių medalių lentelę buvo įrašytas dar vienos šalies pavadinimas. Pirmąjį, o po kelių valandų ir antrąjį bronzos medalį iškovojo Naujosios Zelandijos sportininkai. Moterų snieglenčių šuolių varžybose trečiąją vietą užėmė 16-metė Zoi Sadowski-Synott, vyrų dailiojo slidinėjimo pusvamzdžio varžybose – irgi 16-metis Nico Porteousas. 

Du paaugliai per kelias valandas patrigubino Naujosios Zelandijos žiemos olimpinių medalių kraitį. Iki šių metų viena piečiausių pasaulio valstybių buvo iškovojusi tik vieną sidabro apdovanojimą, kurį 1992 metais iš Albervilio parsivežė Annelise Coberger, užėmusi antrąją vietą kalnų slidinėjimo slalomo varžybose. 

Europiečiai

Iki Pjongčango olimpinių žaidynių greitojo čiuožimo trumpame take varžybose europiečiai buvo iškovoję vos vieną aukso medalį (neskaičiuojant į Rusijos sąskaitą įrašytų natūralizuoto korėjiečio Viktoro Ano pergalių), kurį dar 1994 metais iš Lilehamerio parsivežė Italijos vyrų estafetės komanda. 

Nors šios žaidynės vyksta trumpojo tako tvirtovėje Korėjoje, europiečiai šeimininkams smarkiai sugadino nuotaiką ir laimėjo net trijų rungčių varžybas. Pirmoji į korėjiečių teritoriją praėjusią savaitę įsiveržė 500 m lenktynes laimėjusi italė Arianna Fontana. O ketvirtadienį, paskutiniąją šios sporto šakos varžybų dieną, šėlo 1000 m nuotolyje triumfavusi olandė Suzanne Schulting ir vyrų estafetėje visus aplenkusi Vengrijos rinktinė. 

Dar vieną aukso medalį ketvirtadienį laimėjo kinas Wu Dajingas. Jis buvo greičiausias 500 m varžybose, kuriose ne tik tapo olimpiniu čempionu, bet ir pasiekė pasaulio rekordą.

Šeimininkai

Ketvirtadienį buvo išdalinti paskutinieji Pjongčango žaidynių greitojo čiuožimo trumpame take varžybų medaliai. Šios sporto šakos šalių įskaitoje pirmąją vietą užėmė Korėja, kurios čiuožėjai aštuoniose rungtyse laimėjo 3 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos medalius. 

Vis dėlto šis rezultatas korėjiečiams buvo didelė nesėkmė, o ir paskutiniąją dieną tribūnose vienas po kito vilnijo nusivylimo atodūsiai. Vyrų estafetės finale korėjiečiai užėmė paskutinę ketvirtąją vietą, o moterų 1000 m lenktynių finale Shim Suk-hee buvo diskvalifikuota, o Choi Min-jeong liko ketvirta. Šiokia tokia paguoda buvo vyrų 500 m lenktynėse laimėti sidabro ir bronzos medaliai, bet ir jie nesuteikė labai daug džiaugsmo, nes auksas iškeliavo į Kiniją.

Vengrai

Turtingas vasaros sporto šakų tradicijas turinti Vengrija ketvirtadienį džiaugėsi pirmuoju istorijoje žiemos olimpinių žaidynių aukso medaliu! Jį iškovojo greitojo čiuožimo trumpame take estafetės lenktynes laimėję Shaoangas Liu, Sandoras Liu, Viktoras Knochas ir Csaba Burjanas. 

Olimpinių čempionų komanda turi ir kiniško kraujo: brolių Liu tėvas yra kinas. Tačiau jų motina – vengrė, o Sandoras ir Shaoangas gimė ir užaugo Budapešte. 

Iki šių metų Vengrija žiemos žaidynėse buvo iškovojusi tik 2 sidabro ir 4 bronzos medalius (visus – dailiojo čiuožimo varžybose). Tačiau visi apdovanojimai buvo laimėti labai seniai: du – prieš Antrąjį pasaulinį karą, trys – pirmaisiais pokario metais ir vienas – 1980 metų Leik Plesido olimpinėse žaidynėse. 

Vokiečiai

Vokietijos sportininkai šiaurės dvikovės varžybose tapo visų trijų rungčių nugalėtojais. Dvejų asmeninių lenktynių aukso medalius iškovojo Johannesas Rydzekas ir Ericas Frenzelis, o ketvirtadienį jiedu kartu su Vinzenzu Geigeriu ir Fabianu Riessle nepaliko jokų šansų varžovams ir estafetėje. Antrąją vietą užėmė Norvegija, trečiąją – Austrija. 

Įdomu, kad nuo 1924 metų iki Pjongčango žaidynių Vokietijos dvikovininkai buvo laimėję vos du šios sporto šakos aukso medalius. Tiesa, trys aukso medaliai, skaičiuojami atskirai, iškeliavo į Vokietijos Demokratinę Respubliką.

Geografija

Kalnų slidinėjimo slalomo varžybose ir slidinėjimo atskiro starto lenktynėse olimpiniai atrankos kriterijai yra labai švelnūs, todėl kelialapius į žaidynes gauna dešimtys olimpinių turistų, kurie net nekiša nosies į pasaulio taurės etapus. 

Ketvirtadienį vyrų slalomo varžybose startavo 104 kalnų slidininkai iš 65 šalių. Dar daugiau dalyvių buvo lengvesnėse vyrų slalomo milžino varžybose (108 sportininkai iš 67 šalių), o gausiausia šių metų olimpinių žaidynių rungtis buvo vyrų slidinėjimo 15 km lenktynės (119 sportininkų iš 62 šalių). 

Slalomo varžybose pirmoji trasa nusijojo lygiai pusę – 52 iš 104 – startavusių, o abi trasas įveikė tik 43 kalnų slidininkai. Paskutiniąją vietą užėmęs Choe Myongas-gwangas nuo čempiono atsiliko 43,82 sekundės. Kitaip tariant, jo rezultatas buvo prastesnis 44,3 procento. 

Perversmas

Kanados viešpatavimas olimpiniuose moterų ledo ritulio turnyruose nutrauktas. Per ketverias praėjusias žaidynes visas rungtynes laimėjusios kanadietės ir Pjongčange pergalingai žygiavo iki pat finalo. Tačiau lemiamose rungtynėse Kanados ledo ritulininkės buvo priverstos pripažinti amžinos varžovės JAV komandos pranašumą. 

Svarbiausio mūšio pagrindinis laikas baigėsi lygiosiomis 2:2, per pratęsimą įvarčio nepelnė nė viena komanda, o baudinių seriją JAV ledo ritulininkės laimėjo 3:2.

JAV rinktinė 1998 metais Nagane laimėjo aukso medalius per pirmąjį olimpinį moterų ledo ritulio turnyrą. Paskui ketveriose iš eilės žaidynėse aukščiausiai kilo Kanados vėliava.

Medaliai

Bent po vieną Pjongčango žaidynių aukso medalį laimėjusių šalių sąrašas ketvirtadienį pailgėjo iki 20. Jame buvo įrašyti Kinijos ir Vengrijos pavadinimai. 

Pirmąją vietą šalių įskaitoje išsaugojo Norvegija (13 aukso, 12 sidabro, 10 bronzos), antrąją – Vokietija (13 aukso, 7 sidabro, 5 bronzos), trečiąją – Kanada (9 aukso, 7 sidabro, 8 bronzos). Į ketvirtąją vietą pakilo JAV (8 aukso, 7 sidabro, 6 bronzos), aplenkusios Nyderlandus (7 aukso, 6 sidabro, 4 bronzos). 

Po 5 aukso medalius iškovojo Švedija, Prancūzija ir Austrija, 4 – Korėja, po 3 – Šveicarija, Japonija ir Italija, 2 – Baltarusija, po 1 – Kinija, Čekija, Slovakija, Didžioji Britanija, Lenkija, Vengrija ir Ukraina. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.