EUROLYGA 2023

Olimpinis penktadienis: švedų biatlono staigmenos ir vokiečių žygdarbis ant ledo

Jeigu Švedijos biatlonininkai Pjongčango žaidynėse nebūtų iškovoję nė vieno medalio, tėvynėje niekas nebūtų jų smarkiai peikęs. Tačiau ne pačius geriausius laikus išgyvenanti Švedijos biatlono rinktinė Korėjos trasose sukėlė didelę sumaištį ir laimėjo du aukso ir du bronzos medalius.

 Vokietijos olimpinė ledo ritulio rinktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vokietijos olimpinė ledo ritulio rinktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-23 16:52

Olimpines varžybas penktadienį vainikavo švedų ketveriukės pergalė vyrų estafetėje. Įdomu, kad iki Pjongčango žaidynių 25-erių Peppe Femlingas, 25-erių Jesperis Nelinas ir 20-metis Samuelis Samuelssonas nė vieneriose pasaulio taurės asmeninėse lenktynėse net nebuvo patekę į geriausiųjų dešimtuką, o labiausiai patyręs komandos narys 28-erių Fredrikas Lindstromas laimėjo vos vieną pasaulio taurės etapą.

Tiesa, švedai pasiuntė įspėjamąjį ženklą šių metų sausį, kai pasaulio taurės etape Oberhofe irgi labai netikėtai laimėjo estafetės lenktynes.

Pjongčange už švedų nugarų liko pirmaujančių pasaulio biatlono valstybių komandos: sidabro medalius iškovojo norvegai, o bronzos – vokiečiai.

Taiklumas

Per moterų biatlono estafetę baudos ratų išvengė keturios komandos: Baltarusija (čempionė), Švedija (sidabro medaliai), Prancūzija (bronzos medaliai) ir Šveicarija (6-a vieta). Nors per vyrų estafetę vėjas buvo silpnesnis ir stabilesnis, sukti baudos ratų nereikėjo tik vienai komandai – čempione tapusiai Švedijos rinktinei.

Klaidos

Kaip ketvirtadienį komandos draugės pakišo koją vokietei Laurai Dahlmeier, taip penktadienį komandos draugo klaidos sutrukdė papildyti medalių taupyklę pasaulio vyrų biatlono lyderiui prancūzui Martinui Fourcade‘ui.

Simonas Destieux jau pirmame etape turėjo sukti baudos ratą ir smarkiai atsiliko nuo lyderių. Tiesa, klydo ir pats M.Fourcade‘as, kuris pernelyg skubėdamas pavyti pirmaujančias komandas šaudykloje neatgavo kvapo ir taip pat paliko vieną juoduojantį taikinį. Prancūzijos ketveriukė užėmė tik penktą vietą.

Geriausieji

Nepaisant nesėkmės paskutiniąją biatlono varžybų dieną, 29-erių M.Fourcade‘as šiose olimpinėse žaidynėse sukaupė vertingiausią kolekciją – laimėjo tris aukso medalius. 24-erių L.Dahlmeier iškovojo du aukso ir vieną sidabro medalį, 24-erių norvegas Johannesas Thingnesas Bo ir 33-ejų Anastasija Kuzmina iš Slovakijos – po vieną aukso ir du sidabro medalius, 30-metė prancūzė Anais Bescond – vieną aukso ir du bronzos medalius.

Iš viso biatlonininkai kovojo dėl 11 medalių komplektų. Šalių įskaitoje pirmas vietas užėmė Vokietija (3 aukso, 1 sidabro, 3 bronzos), Prancūzija (3 aukso, 2 bronzos) ir Švedija (2 aukso, 2 sidabro). Olimpiniais čempionais taip pat tapo Norvegijos, Slovakijos ir Baltarusijos sportininkai.

Akimirka

Greitojo čiuožimo 1000 m lenktynėse dėl pergalės susikovė sportininkai, Pjongčango žaidynėse jau laimėję aukso medalius: 500 m nuotolyje pergalę šventęs 25-erių norvegas Havardas Lorentzenas ir 1500 m nuotolyje greičiausiai čiuožęs 28-erių olandas Kjeldas Nuisas.

H.Lorentzenas startavo anksčiau ir, parodęs geriausią laiką, neramiai laukė K.Nuiso rezultato. Olando aistruoliai krūptelėjo, kai keičiantis takeliais jų palaikomam čiuožėjui truputį sukliudė varžovas, tačiau kelios prarastos akimirkos nesutrukdė K.Nuisui iškovoti antrą aukso medalį. Olandas aplenkė norvegą vos 0,04 sek. Trečią vietą užėmė korėjietis Kimas Tae-yunas.

Greitojo čiuožimo varžybose Nyderlandai per 12 rungčių jau laimėjo 7 aukso, 4 sidabro ir 3 bronzos medalius.

Kanadiečiai

Penktadienį paskutiniuosius Pjongčango žaidynių medalius išsidalino dailiojo slidinėjimo atstovai. Šios sporto šakos šalių įskaitoje pirmą vietą tvirtai užėmė Kanada (4 aukso, 2 sidabro ir 1 bronzos). Po vieną aukso medalį iškovojo JAV, Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos, Baltarusijos ir Ukrainos sportininkai.

Kanada savo persvarą įtvirtino paskutinėje rungtyje. Moterų kroso varžybose aukso medalį iškovojo Kelsey Serwa, sidabro – Brittany Phelan. Beje, Pjongčango olimpinių žaidynių čempione tapusi 28-erių K.Serwa prieš ketverius metus Sočyje laimėjo sidabro medalį.

Kanadiečiai dailiojo slidinėjimo medalių įskaitoje nugalėjo jau per trečias iš eilės olimpines žaidynes.

Sulaukė

Keturioliktąją Pjongčango žaidynių dieną pirmu aukso medaliu džiaugėsi Rusijos olimpiečiai. Dailiojo čiuožimo moterų varžybose dėl pirmos vietos kovojo dvi Rusijos sportininkės, o pergalę nedideliu skirtumu pasiekė 15-metė udmurtė Alina Zagitova, aplenkusi 18-metę Jevgeniją Medvedevą. Bronzos medalį iškovojo 22-ejų kanadietė Kaetlyn Osmond.

Rusijos olimpiečiai Pjongčange laimėjo tik vieną aukso medalį, bet šios komandos sąskaitoje yra 5 sidabro ir 8 bronzos apdovanojimai.

Aukštuma

Istorinę aukštumą pasiekė Vokietijos ledo ritulio rinktinė. Olimpinio vyrų turnyro pusfinalyje vokiečiai palaužė kanadiečius 4:3, pirmą kartą pateko į finalą ir užsitikrino vos trečius per visą istoriją medalius.

Šįmetis olimpinis ledo ritulio turnyras yra 24-asis. Vokietijos rinktinė iki šiol tik dukart laimėjo bronzos medalius (1932 ir 1976 m.). Beje, ir pasaulio čempionatuose vokiečių pasiekimai yra labai kuklūs: tik du sidabro (1930 ir 1953 m.) ir vienas bronzos (1934 m.) medalis.

Finale Vokietijos rinktinė kovos su Rusijos olimpiečių komanda, kuri kitose pusfinalio rungtynėse įveikė Čekijos ekipą 3:0.

Medaliai

Dėl pirmosi vietos medalių įskaitoje kovojančių šalių sportininkai penktadienį netapo olimpiniais čempionais. Tad lyderių rikiuotė nepasikeitė: pirmą vietą užima Norvegija (13 aukso, 14 sidabro, 10 bronzos), antrą – Vokietija (13 aukso, 7 sidabro, 6 bronzos).

Į trečią vietą besitaikančių Šiaurės Amerikos šalių dvikovoje pozicijas sustiprino Kanada (10 aukso, 8 sidabro, 9 bronzos), vėl nutolusi nuo JAV (8 aukso, 7 sidabro, 6 bronzos). Prie amerikiečių priartėjo Nyderlandai (8 aukso, 6 sidabro, 4 bronzos) ir Švedija (6 aukso, 5 sidabro).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.