EUROLYGA 2023

Lietuvos jaunieji ledo ritulinikai penktadienį Taline kausis dėl aukso

Penktadienį Taline (Estija) vykstančiame ledo ritulio pasaulio iki aštuoniolikos metų (U-18)  čempionate be pralaimėjimų žengianti Lietuvos rinktinė rungtynėse su Didžiąja Britanija bandys užsitikrinti nugalėtojų vardą.

 Lietuvos U18 ledo ritulio rinktinė.<br> hockey.lt nuotr.
 Lietuvos U18 ledo ritulio rinktinė.<br> hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2018, 11:01 AM, atnaujinta Apr 6, 2018, 1:56 PM

Milžiniškos svarbos rungtynės prasidės 13.00 val. Pergalės atveju lietuviai dar prieš rungtynes su australais taptų čempionais, tuo tarpu po pralaimėjimo yra galimi įvairūs scenarijai.

Šiose rungtynėse su britais Lietuvos rinktinėje jau turėtų žaisti du mačus dėl sveikatos problemų praleidęs gynėjas Herkus Marcinkevičius, kuris treniruotėje jau čiuožė kartu su komanda. Skaudžiai iš ritulio į koją rungtynėse su Korėja gavęs gynėjas Dominykas Motiejūnas taip pat dalyvavo treniruotėje, nors koja į pačiūžą tilpo nelengvai.

Treniruotės iki galo nebaigė tik Lukas Washco, kuris jaučia skausmus petyje, tačiau vienas komandos lyderių nuramino, jog jam šiuo metu labiausiai reikia tik poilsio ir jis bus pasiruošęs kovai su britais.

Šiais metais britus į priekį veda 17-asis numeris Masonas Aldersonas, kuris per trejas rungtynes jau yra įmušęs 5 įvarčius ir atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus. Būtent jis buvo vienas iš pagrindinių britų pergalės kalvių prieš Lenkijos rinktinę, pelnęs 2 įvarčius ir atlikęs rezultatyvų perdavimą.

Kita Didžiosios Britanijos žvaigždė ir komandos kapitonas Liamas Kirkas per trejas rungtynes įmušė 2 įvarčius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus, tačiau beveik viską jis pasiekė rungtynėse su autsaidere Australija.

Didžiosios Britanijos rinktinėje kol kas gana neužtikrintai rungtyniauja vartininkai. Pirmame susitikime su estais britų vartus gynė Lewisas Daviesas, atrėmęs 91,30 proc. varžovų smūgių. Tačiau po to susitikimo jo per rungtynes daugiau neišvydome, o mačuose su australais ir lenkais vartus saugojo Williamas Kerlinas, atrėmęs viso labo vos 86,44 proc. smūgių ir pagal šį rodiklį čempionate lenkiantis tik abu estų vartininkus.

Tuo metu Lietuvos rinktinėje būtent vartininkas ir yra vienas iš svarbiausių ingredientų pergalių recepte. 17-metis Laurynas Lubys per trejas rungtynes yra atrėmęs 95,60 proc. smūgių (87 iš 91) ir gerokai lenkia visus savo varžovus.

Žvelgiant į įvarčių ir rezultatyvių perdavimų statistiką, Lietuvos rinktinėje nepralenkiami yra 16-mečiai Martynas Grinius (4 įvarčiai, 3 rez. perd.) bei Lukas Washco (3 įvarčiai, 4 rez. perd.).

Lietuviai daugelyje komandinės statistikos kategorijose lenkia britus. Lietuvos ledo ritulininkai nuostabiai žaidžia mažumoje (praleistas 1 įvartis, 88,89%) ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik jau įveiktai Korėjai, tuo tarpu britai per trejas rungtynes mažumoje praleido tris įvarčius (66,67%).

Visgi kol kas didžiausia lietuvių problema yra daugumos realizacija. Lietuviai tik kartą rungtynėse su Lenkija sugebėjo įmušti įvartį daugumoje, tuo tarpu vėliau vykusiuose susitikimuose, net ir žaidžiant penkiese prieš tris, įvarčių pasiekti nepavyko.

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos jaunių rinktinių susitikimų istorija yra gana didelė. Tai bus jau dešimtosios tarpusavio rungtynės, o kol kas geriau sekasi britams, kurie yra laimėję šešerias rungtynes.

Paskutinį kartą su britais varžėmės dar praėjusiais metais, kai iki tol be pralaimėjimų taip pat žengę lietuviai trečiose čempionato rungtynėse varžovams nusileido rezultatu 1:3. Tą susitikimą puikiai prisimena 14 šių metų Lietuvos rinktinės ledo ritulininkų bei 7 Didžiosios Britanijos komandos nariai. Prieš metus daugiausiai problemų lietuviams pridarė Calumo Robertsono (2 įvarčiai) ir Harry Gulliverio (2 rez. perd.) duetas, o kartą pasižymėjo Tyleris Cooperis. Visgi iš šios trijulės šiais metais žais tik C.Robertsonas. Lietuvos rinktinėje tada pasižymėjo vienintelis Egidijus Binkulis, kuris šiame čempionate kol kas neatidarė savo įvarčių sąskaitos.

Žvelgiant į senesnius tarpusavio susitikimus tai pirmasis jų įvyko 2001-ais metais Elektrėnuose vykusiame čempionate, kai varžovams buvo pralaimėta rezultatu 3:8. Vėliau vėl Elektrėnuose 2004-ais metais britai triumfavo tik minimaliu skirtumu 2:1, tuo tarpu 2006-ais metais iškovojo pergalę rezultatu 3:1.

Pirmą kartą britus pavyko įveikti tik 2012-ais metais, kai mūsų šalies rinktinė iškovojo pergalę rezultatu 7:3, o nuo tada tapome gana dažni konkurentai. Po metų jau britai pasiekė revanšą, kai mūsiškius įveikė rezultatu 3:2, 2014-ais pergalę 5:4 šventė lietuviai, o 2016-ais mūsiškiai laimėjo rezultatu 5:2.

Tvarkaraštis:

Balandžio 6 d.

13.00 val. Didžioji Britanija – Lietuva;

16.30 val. Australija – Lenkija;

20.00 val. Korėja – Estija.

Balandžio 7 d.

13.00 val. Lietuva – Australija;

16.30 val. Korėja – Didžioji Britanija;

20.00 val. Lenkija – Estija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.