EUROLYGA 2023

Čempionų lygos finalo ketverte pirmą kartą žais Lietuvos rankininkas

Jonas Truchanovičius šeštadienį žengs ten, kur dar nebuvo žengusi nė vieno Lietuvos rankininko koja. Antrą sezoną „Montpellier“ aprangą vilkintis lietuvis kartu su komandos draugais kovos Čempionų lygos finalo ketverte.

J.Truchanovičius žais finalo ketverte.<br> lrytas.lt nuotr.
J.Truchanovičius žais finalo ketverte.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2018, 2:54 PM

Nori „išspirti duris“

Kiolno arenoje vyksiančiame Čempionų lygos baigiamajame turnyre Monpeljė rankininkai bandys įrodyti, kad yra stipresni negu jų varžovai iš Paryžiaus PSG, „Nantes“ ir Skopjės „Vardar“. Šeštadienį pusfinalyje „Montpellier“ susigrums su nugalėtojo vardą ginančiu „Vardar“ klubu, o dėl kito bilieto į finalą varžysis dvi Prancūzijos komandos PSG ir „Nantes“. Lemiamos turnyro rungtynės bus žaidžiamos sekmadienį.

Dar rugsėjo mėnesį pradėtoje kelionėje į finalo ketvertą Monpeljė komanda ant menčių paguldė visus grupės etapo varžovus, o atkrintamosiose varžybose nugalėjo Leono „Ademar“, „Barcelona“ ir „Flensburg-Handewitt“ komandas.

„Nugalėję Flensburgo klubą, supratome, kad sukūrėme kažką gražaus. Būtų gerai, jei taptumėm pastovesni ir panašiai žaistumėm visas rungtynes, – po ketvirtfinalyje pasiektos pergalės sakė „Montpellier“ vartininkas Vincent‘as Gerard‘as, kuris pasibaigus sezonui persikels į PSG klubą. – Pergalės brandinamos ne vienerius metus. Tikimės, kad ši pergalė buvo ne pabaiga, o pradžia“.

„Montpellier“ rankininkams ketvirtfinalio dvikova nebuvo sudėtingiausia. Dar sunkiau buvo įveikti aštuntfinalio varžovę „Barcelona“ komandą. „Barselonoje vieną akimirką jau buvome mirę, tačiau prisikėlėme. Dabar laikas žengti dar toliau. Užtenka drovėtis. Atėjo laikas išspirti duris ir peržengti slenkstį“, – ryžtingai pareiškė „Montpellier“ treneris Patrice‘as Canayer.

Beje, prie pergalės prieš „mėlynus-granatinius“ ypač svariai prisidėjo J.Truchanovičius. Jis per pirmąsias rungtynes, kurias jo komanda namie laimėjo 28:25, įmetė 8 įvarčius ir buvo išrinktas į Čempionų lygos savaitės geriausių žaidėjų septynetą.

Lietuvis spindėjo ir per abu ketvirtfinalio mačus su Flensburgo ekipa, į kurios vartus įmetė 6 ir 7 įvarčius. „Montpellier“ pirmąsias rungtynes išvykoje baigė lygiosiomis 28:28, o po pusantros savaitės namie sutriuškino Vokietijos klubą 29:17.

Didelis karjeros šuolis

Treneris P.Canayer žino, kaip vesti komandą į Europos viršūnę. 2003 metais „Montpellier“ tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu Prancūzijos klubu, iškovojusiu Čempionų lygos nugalėtojo vardą, o P.Canayer jau tada treniravo Monpeljė rankininkus.

Prieš 15 metų tarp didžiosios pergalės kūrėjų buvo ir kairysis kraštinis Michaelis Guigou, kuris dabar yra „Montpellier“ kapitonas. Tuo tarpu kiti du 2003-iasiais triumfavę rankininkai šį savaitgalį gali tapti varžovais – anuomet Monpeljė komandai atstovavę vartininkas Thierry Omeyer ir įžaidėjas Nikola Karabatičius dabar kovoja dėl PSG klubo pergalių.

Per pusantro dešimtmečio, kuris praėjo nuo „Montpellier“ triumfo Čempionų lygoje, nutiko visko. Paskui Monpeljė ekipa dar ne sykį tapo Prancūzijos čempione, bet prieš keletą sezonų išgyveno labai sunkų laikotarpį. Klubas buvo įklimpęs į skolas ir turėjo peržiūrėti savo strategiją, todėl atsigrežė į jaunesnius ir mažiau žinomus rankininkus. Vienas jų buvo J.Truchanovičius, kuris į Viduržemio jūros pakrantę užpernai persikraustė iš Austrijos lygos autsaiderio Leobeno „Union“ klubo.

Milžinišką karjeros šuolį atlikusiam šiauliečiui P.Canayer iškart skyrė svarbius vaidmenis. J.Truchanovičius tapo vienu svarbiausių „Montpellier“ gynybos ramsčių, o ir komandos rezultatyviausių žaidėjų sąraše jo pavardė pradėjo šmėžuoti nuo pat pirmųjų savaičių.

Monpeljė ekipa jau pernai buvo per žingsnį nuo Čempionų lygos finalo ketverto. Praėjusį sezoną „Montpellier“ po šešerių metų pertraukos pateko į ketvirtfinalį, bet jame nusileido Vespremo „Telekom“ komandai.

„Gavome gerą pamoką. Net kai įspaudėme Vespremo komandą į kampą, matėme, kad jos žaidėjai nepanikuoja. Pamatėme, kaip patys privalome žaisti, kad patektumėm į finalo ketvertą, – apie praėjusio sezono patirtį kalbėjo J.Truhanovičius. – Jaučiame spaudimą, bet sportininkai gyvena dėl tokių akimirkų. Jaudina žinojimas, kad privalome laimėti viską“.

Komanda be lyderio

Viena pagrindinių „Montpellier“ ypatybių – ši komanda neturi lyderio. Jeigu ką nors ir galima pavadinti lyderiu – nebent 57 metų trenerį P.Canayer, kuris tolygiai paskirsto vaidmenis savo auklėtiniams ir vos ne per kiekvienas rungtynes į puolimo smaigalį pasiunčia vis kitą žaidėją.

Kad „Montpellier“ puolimas sunkiai nuspėjamas, patvirtina statistika. Nors komanda pateko į finalo ketvertą, daugiausiai įvarčių įmetęs jos rankininkas Valentinas Porte‘as (56 įvarčiai) Čempionų lygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše užima vos 37-ąją vietą. 42-ąją vietą dalijasi dar du „Montpellier“ rankininkai Melvynas Richardsonas ir J.Truchanovičius (po 54 įvarčius).

Čempionų lygos rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnėje šiuo metu įrašyta švedo Markuso Olssono („Skjern“) pavardė. Jis įmetė 88 įvarčius. 87 kartus varžovų vartininkus nuliūdino vokietis Uwe Gensheimeris (PSG), 83 – šveicaras Andre Schmidas (Manheimo „Rhein Neckar“), 79 – ispanas Aleksas Duišebajevas (Kielcų „Vive“), 75 – vengras Mate Lekai ( „Telekom“).

U.Gensheimeris vienintelis iš šių rankininkų atvyks į finalo ketvertą, tad jau dabar galima neabejoti, kad jis pakils į pirmąją vietą ir gaus rezultatyviausio Čempionų lygos žaidėjo prizą.

Beje, kitas Čempionų lygoje žaidęs lietuvis Aidenas Malašinskas iš Zaporižės „Motor“ klubo įmetė 58 įvarčius ir tarp turnyro rezultatyviausiųjų užima 34-ąją vietą.

Paskutinė viltis

Monpeljė rankininkai į Kiolną atvyko slogios nuotaikos. Šią savaitę „Montpellier“ išvykoje pralaimėjo Prancūzijos lygos rungtynes „St.Raphael“ klubui ir beveik sužlugdė savo viltis susigrąžinti šalies čempiono vardą.

Iki Prancūzijos čempionato pabaigos liko vienas turas, o dviejų lyderių PSG ir „Montpellier“ sąskaitose yra po 43 taškus. Ši lygybė Monpeljė ekipai nepalanki dėl prastesnio įvarčių skirtumo dvikovose su sostinės klubu. (Beje, Prancūzijos lygoje J.Truchanovičius žaidė visas 25 rungtynes ir įmetė 59 įvarčius.)

Beveik visą turnyrą iniciatyva buvo „Montpellier“ rankose. Šis klubas per pirmuosius 15 turų prarado vos 1 tašką (namie sužaidė lygiosiomis su „St.Raphael“) ir žiemos pabaigoje grėsmingiausią varžovą PSG lenkė net 6 taškais. Tačiau nuo kovo pradžios „Montpellier“ per 10 rungtynių patyrė tris pralaimėjimus (PSG, „Aix“ ir „St.Raphael“ komandoms), o PSG taškų nebebarstė ir padėtis apsivertė aukštyn kojomis.

Pastarąjį pralaimėjimą, kuris kovojant dėl aukso veikiausiai buvo pražūtingas, „Montpellier“ patyrė antradienį – likus vos keturioms dienoms iki Čempionų lygos pusfinalio rungtynių.

„Mes išsigandome. Taip kartais nutinka atsidūrus visai šalia didelio tikslo, – po vieno įvarčio skirtumu pralaimėto mačo Sent Rafaelyje sakė treneris P.Canayer. – Išgąstis sutrukdė mums žaisti taip, kaip mokame. Esame labai nusivylę, esame sugniuždyti“.

Nors Prancūzijos lygoje dar liko paskutiniojo turo rungtynės, per jas „Montpellier“ reikia ne tik laimėti, bet ir sulaukti kone stebuklo – PSG nesėkmės. Tuo tikinčių yra labai nedaug. „Montpellier“ neabejotinai išleido iš savo rankų Prancūzijos čempiono vardą“, – susikrimtęs dėl antradienį patirtos skaudžios nesėkmės parašė didžiausias šio miesto dienraštis „Midi Libre“.

„Montpellier“ šį sezoną nepateko ir į abiejų Prancūzijos taurės turnyrų (federacijos taurės ir lygos taurės) finalą, tad vienintelė reali viltis iškovoti titulą liko Čempionų lygoje.

Kas yra kas Čempionų lygoje?

Čempionai

Europos Čempionų taurės turnyras rengiamas nuo 1956-1957 metų sezono. 1993 metais turnyras pervadintas Čempionų lyga.

Daugiausiai kartų Čempionų taurės-Čempionų lygos nugalėtoja tapo „Barcelona“. Ji svarbiausią žemyno prizą iškovojo devynis kartus. Penkis kartus čempionu tapo „Gummersbach“ (Vokietija), po tris – „Kiel“ (Vokietija), Prahos „Dukla“ (Čekija), „Ciudad Real“ (Ispanija), „Magdeburg“ (Vokietija) ir Minsko SKA (Baltarusija).

Iš viso per praėjusius 61 sezoną bent po kartą nugalėtoju tapo net 30 klubų iš 15 šalių (skaičiuojant pagal dabartines valstybių sienas).

Finalo ketvertai

Čempionų lygos finalo ketvertai rengiami nuo 2010 metų (iki tol finale buvo žaidžiamos dvejos rungtynės abiejų komandų aikštėse). Per praėjusius aštuonis sezonus daugiausiai kartų finalo ketverte žaidė „Kiel“ ir „Barcelona“ (po 6).

Šiedu klubai po du kartus tapo finalo ketverto nugalėtojais: „Kiel“ – 2010 ir 2012 m., „Barcelona“ – 2011 ir 2015 m. Šį dešimtmetį čempionais taip pat tapo „Hamburg“ (2013 m.), „Flensburg-Handewitt“ (2014 m.), Kielcų „Vive“ (2016 m.) ir Skopjės „Vardar“ (2017 m.).

„Montpellier“ ir „Nantes“ šį pavasarį į finalo ketvertą pateko pirmą kartą, „Vardar“ – antrą, PSG – trečią. PSG finalo ketverte debiutavo užpernai, „Vardar“ pernai. Skopjės ir Paryžiaus komandos praėjusiais metais susitiko finale, o jų rungtynes „Vardar“ laimėjo 24:23.

Šiais metais pirmą kartą į finalo ketvertą pateko trys vienos šalies klubai. Toji šalis – Prancūzija.

Šįmečiame finalo ketverte nežais nė viena Vokietijos ir nė viena Ispanijos komanda. Iki šio sezono finalo ketvertas be Vokietijos komandų vyko tik 2017 metais, be Ispanijos komandų – tik 2016 metais.

Visi Čempionų lygos finalo ketvertai rengiami 1998 metais atidarytoje ir 19,5 tūkst. vietų turinčioje „Kolnarena“ – didžiausioje Vokietijos ir penktoje pagal dydį Europos arenoje (neskaičiuojant dengtų futbolo stadionų).

Turnyras

Nuo 2015 metų Čempionų lygoje žaidžia 28 klubai. Jie pagrindiniame etape suskirstomi į stipresnę ir silpnesnę pakopas. Dviejose stipresnės pakopos grupėse rungtyniauja po aštuonias komandas, dviejose silpnesnės pakopos grupėse – po šešias komandas.

Šį sezoną Čempionų lygoje startavo po tris Vokietijos ir Prancūzijos, po dvi Vengrijos, Lenkijos, Ispanijos, Makedonijos, Slovėnijos ir Danijos, po vieną Norvegijos, Švedijos, Šveicarijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kroatijos, Rumunijos, Turkijos, Rusijos ir Portugalijos komandą.

Šį sezoną Čempionų lygoje žaidė du lietuviai: Jonas Truchanovičius iš „Montpellier“ (54 įvarčiai per 16 rungtynių) ir Aidenas Malašinskas iš Zaporižės „Motor“ (58 įvarčiai per 12 rungtynių).

Prieš finalo ketvertą buvo paskelbtas sezono geriausių žaidėjų septynetas. Į jį pateko vartininkas serbas Arpadas Šterbikas („Vardar“), aikštės žaidėjai vokietis Uwe Gensheimeris (PSG), norvegas Sanderis Sagosenas (PSG), prancūzas Nikola Karabatičius (PSG), norvegas Bjarte Myrholas („Skjern“), prancūzas Dika Memas („Barcelona“) ir ispanas Davidas Balagueris („Nantes“). Geriausiu gynėju išrinktas prancūzas Luka Karabatičius (PSG), geriausiu jaunu žaidėju – prancūzas Romainas Lagarde‘as („Nantes“), geriausiu treneriu – Patrice‘as Canayer („Montpellier“).

Lietuviai

Lietuva dėl žemo reitingo (šiuo metu užima 40-ąją vietą) neturi teisės registruoti komandos net ir Čempionų lygos atrankos turnyre.

Vienintelis Čempionų lygos grupių etape žaidęs Lietuvos klubas yra Kauno „Granitas“. Kauniečiai 1996-1997 metų sezone pateko tarp 16 geriausiųjų (buvo sudaromos keturios grupės po keturias komandas), o 2004-2005, 2005-2006 ir 2008-2009 metų sezonuose – tarp 32 geriausiųjų (aštuonios grupės po keturias komandas). „Granitas“ tris kartus grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą ir tik 2004-2005 metų sezone aplenkė vieną komandą ir finišavo trečias, bet į kitą etapą nepateko.

Vienintelis Čempionų lygos pusfinalyje žaidęs Lietuvos rankininkas yra Dalius Rasikevičius. „Zagreb“ komanda, kuriai jis atstovavo 1999-2001 metais, tarp keturių geriausiųjų pateko 2000 metų pavasarį. „Zagreb“ išvykoje pralaimėjo pirmąsias pusfinalio rungtynes „Kiel“ klubui 21:32, o namie atsirevanšavo nepakankamu skirtumu 22:13.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.