EUROLYGA 2023

Lietuvos parolimpietis ieškojimų takelyje išvystė rekordinį greitį

Lietuvos parolimpietis Kęstutis Skučas 2018 metų sezoną vadina bandymų metais. Ne vieną sporto šaką išmėginęs kaunietis šiemet alsuoja ambicija sudrebinti Europą vežimėlių lenktynėse. Jam įkvėpimo suteikė „Grand Prix“ varžybose Šveicarijoje įspūdingai pagerinti asmeniniai rekordai. Taip pat naujas vežimėlis, gerokai praplėtęs lengvaatlečio galimybių ribas. Dėl to kol kas mažiau dėmesio tenka disko metimui, tačiau su metimų sektoriumi K.Skučas atsisveikinti irgi neskuba, šiemet Europos čempionate startuos ir vežimėlių lenktynėse, ir disko metimo varžybose.

Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Parolimpietis Kęstutis Skučas.<br> LPOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 11:44 AM

Paskutine repeticija prieš Europos čempionatą K.Skučui taps „Grand Prix“ serijos varžybos Berlyne. Europos čempionatas irgi vyks Vokietijos sostinėje, todėl tai puiki galimybė apšilti kojas. K.Skučas į Vokietijos sostinę vyksta ramus. Normatyvai jau įvykdyti, rezultatai nuteikia optimistiškai.

„Planas Berlyne – startuoti, apsižvalgyti ir įvertinti sąlygas. Nemanau, kad labai pagerinsiu rezultatus, pasiektus Šveicarijoje. Šiuo atveju svarbiau įvertinti stadiono dangą, nuo kurios smarkiai priklauso vežimėlio riedėjimas. Taip pat turėsiu naują disko metimo stovą, kurį man jau baigia paruošti. Tikiuosi, kad jis bus daug patogesnis. Stovą irgi reikės išbandyti, apsiprasti“, – apie tikslus sakė K.Skučas.

K.Skučas „Grand Prix“ varžybose Notvilyje startavo 100, 400 ir 1500 metrų distancijose. 400 metrų nuotolyje kaunietis net puse minutės pagerino asmeninį rezultatą (1 min. 1,69 sek.). K. Skučas neslepia, kad geriausiai jaučiasi vidutiniuose nuotoliuose ir tai sieja su patirtimi kitoje sporto šakoje – plaukime.

„Darbo režimas važiuojant 400 metrų vežimėliu yra panašus į 50 metrų plaukimą nugara – trunka apie minutę. Praeityje esu daug atidirbęs šioje laiko zonoje, turėjau didelius krūvius. Dar gal turiu ištvermės geną, nes mano arkliukas visada būdavo geras jėgų išdėstymas distancijoje ir jos pabaigoje, kai kiti jau negali, o aš dar galiu. Matau panašumų su vežimėliais. Aišku, čia kiek kita technika, bet man ji nėra nauja, nes jaunystėje esu važiavęs nemažai“, – svarstė K.Skučas.

Lietuvos sporto universitete dėstantis K. Skučas nuo 2017 metų rudens treniruojasi ir varžosi naujuoju vežimėliu. Danijoje pagamintas ir šešis tūkstančius eurų kainavęs „Wolturnus“ žirgas pakeitė seną, nuo 1992 metų tarnavusį vežimėlį. Pastarąjį prieš ketvirtį amžiaus K.Skučui padėjo įsigyti Arvydas Sabonis.

„Naujuoju vežimėliu susukau nemažai kilometrų per treniruotes Kaune, pernai startavau Portugalijoje vykusiose IWAS žaidynėse, tačiau manau, kad vis tiek dar ne iki galo prie jo įpratau, dar neišspaudžiu maksimumo. Aišku, dabar viskas ženkliai geriau nei pradžioje. Pavyzdžiui, Šveicarijoje jau neturėjau problemų posūkiuose ir rezultatas iškart šovė į viršų. Dar reikės šiek tiek laiko, kad visiškai pajusčiau šį vežimėlį. Vis tik manau, kad dar daugiau rezervų turiu pats, o ne vežimėlis“, – pasakojo K.Skučas.

Berlyne vyksiančiose „Grand Prix“ varžybose, o vėliau ir Europos čempionate lengvaatletis taip pat mėtys diską, nors neslepia, kad pastaruoju metu prioritetą teikia treniruotėms su vežimėliu.

„Nuo sezono pradžios išsikėliau tikslą išsiaiškinti, kur mano galimybės didžiausios. Kol kas nestumiu disko į šalį, bet nėra lengva suderinti treniruotes, kai su vežimėliu išsikrauni takelyje, o po to dar reikia eiti į sektorių ir mesti diską. Europos čempionate į pirmą planą daugiau eis vežimėlis. Kitais metais pasaulio čempionate konkurencija bus žymiai didesnė. Tada žiūrėsiu. Jeigu seksis, galvosiu apie Tokijo parolimpines žaidynes. Turiu išsiaiškinti, kas yra kas, bet kol kas neskubu kažko atsisakyti. Manau, kad gyvenimas natūraliai viską sudėlios į savo vietas“, – įsitikinęs K. Skučas.

„Grand Prix“ lengvosios atletikos varžybose Vokietijoje birželio 30 – liepos 1 dieną dalyvaus 16 lietuvių: Ramunė Adomaitienė, Laura Braziskaitė, Donatas Dundzys, Juozas Eigminas, Modestas Grauslys, Lukas Guščius, Martynas Janulčikas, Petras Krapikas, Povilas Krapikas, Kęstutis Skučas, Andrius Skuja, Danas Sodaitis, Jonas Spudis, Ramūnas Švelna, Egidijus Valčiukas ir Ramūnas Verbavičius.

„Dauguma sportininkų jau yra įvykdę Europos čempionato normatyvus, bet keliems atletams, kurie dar neturi bilietų į čempionatą, šios varžybos Vokietijoje bus papildoma galimybė tai padaryti. Tai vienas tikslų. Galėjome vežti sportininkus į „Grand Prix“ varžybas Dubajuje ar Paryžiuje, bet mes sąmoningai pasirinkome šias varžybas, nes jos vyks tame pačiame mieste kaip ir Europos čempionatas – Berlyne. Sportininkams tai pliusas, nes jie galės prisijaukinti stadioną ir gal tai padės Europos čempionate. Noriu pasidžiaugti, kad mūsų sportininkai šiemet pagaliau turi galimybę išvykti į papildomus startus ir išmėginti jėgas prieš svarbiausias sezono varžybas. Tokios galimybės nebūtų, jeigu ne mūsų rėmėjai ir partneriai“, – sakė Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.