EUROLYGA 2023

Andrius Gudžius ir jo varžovai. Kas yra kas disko metime?

Trečiadienį vakare Berlyno olimpiniame stadione į disko metimo sektorių dar sykį žengs pasaulio čempionas Andrius Gudžius. Jis ir dar vienuolika sportininkų kovos dėl Europos lengvosios atletikos čempionato medalių.

 A.Gudžiaus finale laukia nelengva kova.<br> Lrytas.lt montažas
 A.Gudžiaus finale laukia nelengva kova.<br> Lrytas.lt montažas
 F.Dacresas šį sezoną diską sviedė toliau nei A.Gudžius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 F.Dacresas šį sezoną diską sviedė toliau nei A.Gudžius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ola Stunesas Isene atrankoje parodė, kad yra pasiruošęs mesti iššūkį titulutiems varžovams.
 Ola Stunesas Isene atrankoje parodė, kad yra pasiruošęs mesti iššūkį titulutiems varžovams.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 5:35 PM

Favoritai – lietuvis ir švedas

Du pagrindiniai disko metimo varžybų favoritai yra 27 metų lietuvis Andrius Gudžius ir 25 metų švedas Danielis Stahlis.

Pernai jie jau buvo susirėmę Londone vykusio pasaulio čempionato finale, kuriame čempiono titulą iškovojo A.Gudžius, o D.Stahlis tenkinosi sidabro medaliu. 

Per pasaulio čempionatą du geriausius disko metikus skyrė vos 2 centimetrai, o lemiamas buvo antrasis bandymas. A.Gudžius antruoju metimu diską nusviedė 69,21 m, D.Stahlis – 69,19 m. Nei lietuvis, nei švedas kitais bandymais savo rezultatų nepagerino, o varžovai dviem lyderiams nervų nepakuteno.

Beje, D.Stahlio karjeros rekordas yra geresnis negu A.Gudžiaus. Pernai per vienas Švedijoje vykusias varžybas D.Stahlis diską nusviedė net 71,29 m ir pasiekė devintą visų laikų pasaulio rezultatą. A.Gudžiaus karjeros rekordas (beje, pasiektas šiais metais) yra 69,59 m.

Šiais metais toliau negu A.Gudžius diską metė tik jamaikietis Fedrickas Dacresas (69,67 m), tačiau jis, suprantama, negali dalyvauti Europos čempionate. D.Stahlio rezultatas šio sezono lyderių lentelėje yra trečias (69,11 m).

A.Gudžius ir D.Stahlis šiais metais triskart buvo susitikę Deimantinės lygos varžybose. Jose lietuvis kaskart aplenkdavo švedą. A.Gudžius laimėjo Oslo etapą ir užėmė antrąją vietą Romos bei Stokholmo etapuose (jų nugalėtoju tapo F.Dacresas). Tuo tarpu švedas Osle užėmė trečiąją vietą, Romoje – ketvirtąją, Stokholme – tik šeštąją. 

Paryžiuje vykusiame ketvirtajame Deimantinės lygos etape nestartavo nei A.Gudžius, nei D.Stahlis, o nugalėtoju vėl tapo F.Dacresas.

Kaip seksis olimpiniams čempionams? 

Labiausiai tituluoti Europos čempionato finalo dalyviai – olimpiniai čempionai estas Gerdas Kanteris ir vokietis Robertas Hartingas. G.Kanteris olimpinį auksą iškovojo 2008 metais Pekine, R.Hartingas – 2012 metais Londone.

Be to, abu sportininkai yra sukaupę po krūvelę kitų medalių. Estas buvo pasaulio čempionas ir iškovojo net devynis didžiųjų turnyrų sidabro bei bronzos medalius, vokietis triskart tapo pasaulio ir dukart – Europos čempionu. 

Vis dėlto abiejų veteranų aukso amžius jau praėjo, o šį sezoną nei vienas, nei kitas nepatenka į geriausių Europos disko metikų dešimtuką. Geriausias 33-ejų R.Hartingo šio sezono rezultatas – 65,13 m, 39-erių G.Kanterio – 64,46 m.

Nors R.Hartingas ir G.Kanteris užleido pozicijas jaunesniajai kartai, nurašyti jų negalima. Tiesa, jie dėl medalių tikriausiai kovos nebent tuo atveju, jei varžovų metamas diskas skries arčiau nei prognozuota.

Beje, atrankos varžybos nusijojo visus tris Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininkus. Berlyne į finalą nepateko nei 2016 metų olimpinis čempionas vokietis Christophas Hartingas, nei užpernai sidabro medalį laimėjęs lenkas Piotras Malachowskis (jis buvo ir 2016 metų Europos čempionas), nei greta jų ant trečiojo garbės pakylos laiptelio stovėjęs vokietis Danielis Jasinskis.

Kovos dėl pirmojo medalio

Kiti aštuoni į Europos čempionato finalą patekę disko metikai didžiuosiuose turnyruose dar nėra laimėję jokių apdovanojimų. Keli iš šių sportininkų anksčiau net nebuvo patekę į finalą arba apskritai yra didžiųjų lengvosios atletikos turnyrų debiutantai. 

Iki šių metų nei Europos ar pasaulio čempionate, nei olimpinėse žaidynėse nebuvo dalyvavę 22-ejų rumunas Alinas Alexandru Firfirca ir 23-ejų norvegas Ola Stunesas Isene. Tačiau Berlyne, pirmą kartą varžydamiesi su elitu, šiedu metikai iškart garsiai pareiškė, kad patys nori priklausyti elitui, ir pateko į geriausiųjų dvyliktuką.

Europos ar pasaulio pirmenybėse anksčiau jau dalyvavo, bet tik šiais metais pirmą kartą į finalą pateko 27-erių ukrainietis Mykyta Nesterenka ir 27-erių prancūzas Lolassonnas Djouhanas. Beje, šiedu lengvaatlečiai yra A.Gudžiaus bendraamžiai ir prieš keletą metų su lietuviu varžėsi jaunimo čempionatuose. M.Nesterenka svarbiausiose jaunimo varžybose kelis kartus aplenkė A.Gudžių ir buvo 2007 metų pasaulio jaunimo (iki 17 m.) čempionas. 

Kiti keturi Berlyne į finalą patekę disko metikai – 24-erių švedas Simonas Petterssonas, 25-erių rusas Viktoras Butenka, 33-ejų kiprietis Apostolos Parellis ir 26-erių austras Lukasas Weisshaidingeris – jau yra varžęsi Europos ar pasaulio čempionatų finaluose, bet juose nekėlė realios grėsmės prizininkams. 

Iš šio aštuoneto, ko gero, pavojingiausias varžovas yra L.Weisshaidingeris. Pernai pasaulio čempionate jis buvo tik aštuntas, bet šį sezoną yra numetęs diską net 68,98 m. Tai – trečias rezultatas Europoje. 

Šį sezoną solidžius asmeninius rekordus pasiekė ir A.A.Firfirica (66,22 m) bei S.Petterssonas (65,84 m). Kiti penki šioje skiltyje minimi sportininkai 2018 metais nėra peržengę 65 metrų ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.