EUROLYGA 2023

Olandai atrado būdą, kaip integruoti neįgaliuosius į visuomenę

Prieš devynerius metus Lietuvos neįgalieji susipažino su tenisu ir pačia sporto šaka. Per tą laiką subrendo daug aukšto lygio sportininkų, į šalį jie yra parvežę ne vieną apdovanojimą. Prie neįgaliųjų teniso vystymosi mūsų šalyje daug prisidėjo patyrę treneriai iš užsienio. Markas Kalkmanas buvo pirmas treneris, kuris supažindino Lietuvos sportininkus ir trenerius su neįgaliųjų tenisu. Rugpjūčio pabaigoje jis lankysis Tarptautiniame neįgaliųjų teniso turnyre „Vilnius Open 2018“.

 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
 Olandas neįgaliųjų teniso treneris Markas Kalkmanas<br> lntk nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 1:34 PM

Norint, kad viena ar kita sporto šaka taptų populiari, kad subręstų aukšto lygio sportininkai, vien entuziazmo neužtenka. Labai svarbi šio proceso dalis yra treneriai, jų profesionalumas, neįgaliųjų sporto specifikos išmanymas, jų galimybių supratimas. Prieš septynerius metus Lietuvos sportininkus ir trenerę maloniai sutiko priimti Olandijos teniso akademija. Vizitas buvo finansuojamas Europos Komisijos, įgyvendinant „Mokymosi visą gyvenimą“ programos Leonardo da Vinci projektą „Neįgaliųjų teniso trenerių mokymai“.

Lietuvos sportininkai ir treneriai dalyvavo žymaus Olandijos trenerio Marko Kalkmano organizuojamoje neįgaliųjų teniso stovykloje. Treneris nuolat kartoja, kad tenisas neįgaliesiems yra ne tik laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir veiksminga priemonė žmonėms su negalia sėkmingai integruotis į sporto pasaulį.

Nuolat vyksta įvairaus lygio tarptautiniai ir nacionaliniai turnyrai, pasaulio čempionatai, neįgaliųjų tenisas įtrauktas į parolimpinių žaidynių programą.

– Kaip susipažinot su neįgaliųjų tenisu? Kodėl pradėjote treniruoti neįgaliuosius sportininkus?

– Pradėjau domėtis neįgaliųjų tenisu maždaug 1990-siais. Tais metais vienas mano draugas negalėjo tęsti grupinių sesijų su neįgaliųjų teniso žaidėjais, paprašė jį pavaduoti. Mane tos treniruotės užkabino. Tuo metu aš dirbau didžiausioje teniso akademijoje Olandijoje.

Metams bėgant pradėjau specializuotis neįgaliųjų teniso sporto šakoje, tai leido po kurio laiko atidaryti specializuotą neįgaliųjų teniso akademiją. Tuo metu akademijoje kas savaitę jau treneravosi 75 sportininkai. Aš taip pat tapau Olandijos nacionalinės rinktinės treneriu, dalyvavom pasaulio čempionatuose bei vietiniuose turnyruose ir treniruotėse. 1999 metais išvykau į Jungtinę Karalystę ir pradėjau dirbti su LTA. Grįžau į Nyderlandus po penkerių metų ir dar daugiau dėmesio ir laiko skyriau darbui su neįgaliaisiais.

O prieš vienuolika metų Karališkoji Olandijos teniso federacija (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond – KNTLTB) paprašė mane tapti nacionalinės rinktinės treneriu. Aš sutikau ir dirbau šį darbą trejus metus. Po to pradėjau vystyti savo įkurtos Tarptautinės neįgaliųjų teniso akademijos veiklą. Šiuo metu aš dirbu su 11 neįgaliųjų tenisininkų teniso akademijoje, kuri veikia Hilversumo mieste. Treniruoju ir aukšto lygio, ir eilinius nacionalinės rinktinės žaidėjus.

Šiuo metu akademijoje yra registruoti 400 sportininkų. Nacionaliniame reitinge mes turime 59 vyrus sportininkus ir 44 moteris. Mūsų treniruotės organizuojamos laikantis trijų esminių principų: judrumas, manevringumas; nuoseklumas; technika ir taktika bei strategija.

Per metus žaidėjai gali žaisti minimaliame turnyrų kiekyje, kad užsitikrintų savo reitingus komandoje; galima žaisti intensyviai, pavyzdžiui, 21-ame turnyre. Aš asmeniškai stengiuosi sudalyvauti bent 6-8 turnyruose per metus (nuo „Grand Slams“ iki „Futures“ ).

– Kokią naudas gauna neįgalus žmogus pradėjęs žaisti neįgaliųjų tenisą?

– Kai žmogus su negalia pradeda sportuoti, tai reiškia kad jam pavyks sustiprinti savo savivertę ir išugdyti didesnį pasitikėjimą savimi. Olandijoje neįgaliųjų tenisas yra labai socializuota sporto šaka (yra apie 2400 teniso klubų šalyje). Tai leidžia žmonėms treniruotis arčiau savo namų ir geriausiomis sąlygomis.

Manau, kad teniso sėkmė mūsų šalyje nulemta, nes pradėti žaisti tenisą reikia labai minimalių organizacinių ir administracinių išlaidų. Treniruotės suteikia žmonėms didelį pasitenkinimą, be to, pasiekiami puikūs sportiniai rezultatai, kurie neįgaliems žaidėjams sukelia tokius pačius jausmus, kaip ir sveikiesiems pasiekus pergalę.

– Iš šalies žiūrint, visgi atrodo, kad neįgaliųjų tenisas Olandijoje turi didelį valstybinė ir socialinį palaikymą. Kodėl taip yra?

– Taip, iš tiesų, neįgaliųjų tenisas mūsų šalyje turi stiprų palaikymą. Nuo 1992 m. neįgaliųjų teniso sporto šaka yra integruota į valstybinį korpusą. Nuolat organizuojami regioniniai ir nacionalinio renginiai. Nuolat gaunamos lėšos iš Nacionalinio Olimpinio komiteto neįgaliųjų teniso programoms vystyti. Šiuo metu Karališkoji Olandijos teniso federacija fokusuojasi į aukštus reitingus turinčius žaidėjus bei jaunimą.

O kodėl taip yra – atsakyti trumpai ne taip ir lengva... Manau, olandų valdžia suvokia neįgalaus žmogaus vertę, poreikius būti aktyviu visuomenės nariu, poreikį būti svarbiu. Suvokiama, kad investuojant į neįgaliųjų sportą, galima sulaukti tarptautinio sportininkų įvertinimo, o tokiais įvertinimais didžiuojasi visa šalis, šalis garsina savo vardą. Jau net nekalbu apie tą pasitenkinimą neįgaliųjų bendruomenėje, kai laimimas apdovanojimas. Džiaugiuosi, kad mano šalyje tai buvo seniai suvokta ir mums nereikia kovoti su tomis stigmomis, su kuriomis susiduria neįgalieji kituose šalyse. Olandijoje neįgaliesiems nereikia įrodinėti, kad jie turi teisę būti aktyviais, kad jie turi teisę mankštintis, bendrauti. Olandijoje neįgalieji mėgsta žaisti tenisą, nes tenisas atveria jiems kelius ne tik į sveikųjų pasaulį, bet ir į visą platųjį pasaulį.

Trumpai apie „Vilnius Open 2018“:

Tarptautiniai UNIQLO neįgaliųjų teniso turnyrai Lietuvoje organizuojami nuo 2010 m.

Šis turnyras vyks 16 kartą ir jame apsilankys 43 svečiai iš 15 šalių.

Pirmą kartą atvyks sportininkai su negalia iš Vokietijos.

Sportininkų amžius nuo 18 m. iki 70 m.

Turnyras vyks 2018 m. rugpjūčio 23 d. – 26 d., nuo 10 val. iki 18 val.

Turnyro finalai: 2018 m. rugpjūčio 26 d. nuo 9 val. iki 12 val. Apdovanojimų ceremonija: 2018 m. rugpjūčio 26 d., 12 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.