EUROLYGA 2023

Pavydėtinas ilgaamžiškumas sporte: 43-ejų metų gimnastės varžovės tinka jai į dukras

Oksana Čiusovitina iš Uzbekistano iškovojo 2018 metų Azijos žaidynių gimnastikos varžybų sidabro medalį. 43-ejų metų O.Čiusovitina yra daugiau negu dvigubai vyresnė už žaidynių čempionę Yeo Seojeong iš Pietų Korėjos ir už trečiosios vietos laimėtoją Pyon Rye Yong iš Šiaurės Korėjos.

Oksana Čiusovitina ant prizininkų pakylos šalia dvigubai jaunesnių varžovių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Oksana Čiusovitina ant prizininkų pakylos šalia dvigubai jaunesnių varžovių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2018, 10:10 AM, atnaujinta Aug 25, 2018, 10:15 AM

Tradiciškai manoma, kad gimnastika yra tik jaunų merginų sporto šaka. Tačiau viena gimnastė iš Uzbekistano paneigia šią nuostatą. Nuotraukoje matyti, kad per Azijos žaidynių apdovanojimo iškilmes O.Čiusovitina džiaugiasi medaliu šalia varžovių, kurios yra net jaunesnės už Uzbekistano atstovės sūnų, gimusį 1999 metais. Čempionė Y.Seojeong gimė 2002 metais, o bronzos medalininkė Pyon Rye Yong – 2001-aisiais. Pati O.Čiusovitina gimė 1975 metais.

O.Čiusovitinos tarptautinė karjera gimnastikoje trunka jau beveik 30 metų Savo laiku ji atstovavo Sovietų Sajungos rinktinei ir Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) jungtinei komandai (EUN). O.Čiusovitina taip pat gynė Vokietijos ir gimtojo Uzbekistano rinktinių spalvas. Jos vardu yra pavadinti penki gimnastikos pratimų elementai, o 2017-aisiais ji buvo įtraukta į Tarptautinį gimnastikos šlovės muziejų (International Gymnastics Hall of Fame).

O.Čiusovitina kol kas dar neketina trauktis iš gimnastikos ir baigti savo karjerą. Ji tarptautinėse varžybose dalyvauja nuo 1989 metų. Gimnastikos veteranė dalyvavo septyneriose olimpinėse žaidynėse ir yra vienintelė gimnastė pasaulyje, kuriai tai pavyko. Ir, atrodo, tai dar ne pabaiga.

„Ne. Aš noriu vykti į Tokijų“, – pasakė O.Čiusovitina žiniasklaidos atstovams, paklausta apie galimą karjeros pabaigą.

Olimpiada Japonijos sostinėje vyks 2020 metais. Būdama 41-erių savo septintosiose olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire Uzbekistano sportininkė bandė atlikti vadinamąjį „mirties šuolį“. Tai –vienas sudėtingiausių elementų šuolių rungtyje ir tik kelioms pasaulio gimnastėms yra pavykę sėkmingai jį atlikti.

O.Čiusovitinai Rio tai padaryti nepavyko, bet nesėkmė nenumalšino šios gimnastės alkio toliau dalyvauti varžybose.

O.Čiusovitina turėjo daug progų baigti savo sportinę karjerą. Viena jų – sūnaus Ališero gimimas 1999 metais. Tačiau ji sugrįžo į gimnastikos arenas. 2002 metais sportininkės sūnui buvo diagnozuota leukemija ir ji su vyru persikėlė gyventi į Vokietiją, kur gydė ligonį. Ji galėjo baigti karjerą tada, bet O.Čiusovitiną pakvietė treniruoti vieną vokiečių gimnastikos klubą. 

Nuo 2006 iki 2011 metų ji atstovavo Vokietijos rinktinei ir kaip šios komandos narė dalyvavo Pekino olimpiadoje 2008-aisiais.

O.Čiusovitina yra iškovojusi du olimpinius medalius. 1992 metais ji tapo olimpine čempione su Sovietų Sąjungos rinktine komandų rungtyje. Tuomet jai buvo vos 17 metų. 2008 metais Pekino žaidynėse ji iškovojo sidabro medalį šuolių rungtyje. Varžybose Kinijoje gimnastei buvo 33-eji. 

Tokijo olimpiados metu 2020-aisiais O.Čiusovitinai bus jau 45-eri. Bet ji neketina sustoti. Sakoma, kad amžius yra tik skaičius pase. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024