EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkai pradeda žygį į Europos čempionatą

Europos vyrų rankinio čempionato vartai atsivers plačiau, tačiau kvietimų į stipriausių žemyno komandų turnyrą niekas už gražias akis nedovanos. Artūro Juškėno treniruojamai Lietuvos rinktinei dėl teisės dalyvauti baigiamajame etape teks grumtis su to paties siekiančiais Prancūzijos, Portugalijos ir Rumunijos rankininkais.

Aidenas Malašinskas<br>D.Umbraso nuotr.
Aidenas Malašinskas<br>D.Umbraso nuotr.
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas
Jonas Truchanovičius i<br>LRF nuotr.
Jonas Truchanovičius i<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 2:23 PM

Šią savaitę lietuviai žais dvejas pirmąsias atrankos varžybų rungtynes. Ketvirtadienį (spalio 25 d.) Provanso Ekse mūsiškiai susirems su pasaulio čempione Prancūzijos ekipa, o sekmadienį (spalio 28 d.) Klaipėdoje bandys įveikti Portugalijos komandą.

Nauja atrankos sistema

2020 metų Europos čempionate pirmą kartą dalyvaus net 24 komandos. Trys turnyro šeimininkės Švedija, Austrija ir Norvegija bei 2018 metų žemyno čempionė Ispanija jau tur teisę rungtyniauti baigiamajame etape, o dėl likusių 20 kelialapių atrankos varžybose kovos 32 rinktinės.

Šios rinktinės suskirstytos į aštuonias grupes. Kelialapius į žemyno pirmenybes iškovos po dvi stipriausias visų grupių komandas bei keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios ekipos. Rikiuojant trečiąsias komandas bus atsižvelgiama tik į rungtynes su dviem grupės lyderėmis.

Lietuvos rinktinė pateko į 6-ąją grupę, kurioje taip pat žais Prancūzijos, Portugalijos ir Rumunijos rankininkai. Lietuviai šią savaitę susitiks su prancūzais (spalio 25 d. Provanso Ekse) ir portugalais (spalio 28 d. Klaipėdoje).

Kitų metų balandžio 10-14 d. Lietuvos rinktinė dukart išbandys jėgas su Rumunijos komanda. Du paskutinieji mačai bus žaidžiami 2019 metų birželio 12-16 d. Tuomet lietuviai priims prancūzus ir keliaus į Portugaliją. Tikslios kitais metais vyksiančių rungtynių datos dar nepaskelbtos.

Europos čempionatas vyks 2020 metų sausio 9-26 dienomis.

Favoritai – prancūzai

Aiški grupės favoritė yra Prancūzijos ekipa, kuri vien šiame dešimtmetyje laimėjo olimpinius aukso (2012 m.) ir sidabro (2016 m.) medalius, triskart tapo pasaulio čempione (2011, 2015 ir 2017 m.), triumfavo vieneriose Europos pirmenybėse (2014 m.), o šių metų pradžioje vykusiame Europos čempionate iškovojo bronzos medalius.

Tuo tarpu kitos dvi varžovės yra pergalių išalkusios komandos, kurios savo sirgalius bent kiek svaresniais laimėjimais džiugina retai.

Portugalijos rinktinė prie žemyno vidutiniokių buvo priartėjusi amžių sandūroje, kuomet pateko į tris pasaulio čempionatus (1997, 2001 ir 2003 m.) bei keturis paeiliui Europos čempionatus (2000, 2002, 2004 ir 2006 m.). Tačiau 2006 metų žemyno pirmenybėse portugalai pralaimėjo visas trejas rungtynes ir nuo tada nė sykio neiškovojo kelialapio nė į vieną didįjį turnyrą.

Rumunijos komanda praėjusio amžiaus septintajame, aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose buvo viena stipriausių pasaulyje: iškovojo keturis olimpinių medalių komplektus ir keturiskart tapo planetos čempione. Tačiau dar XX amžiaus pabaigoje Rumunijos vyrų rankinis nusilpo ir XXI amžiuje šios šalies rinktinė vos dukart pateko į pasaulio čempionatą (2009 ir 2011 m.). O Senojo žemyno čempionate rumunai pastarąjį kartą žaidė 1996 metais.

Lietuvos rinktinė yra po vieną kartą patekusi į pasaulio (1997 m.) ir Europos (1998 m.) pirmenybes.

Rinktinė patyrė nuostolių

Lietuvos rinktinės treneris A.Juškėnas sulaukė ne visų geriausių šalies rankininkų. Komandai labiausiai trūks Jono Truchanovičiaus iš „Montpellier“ ir Beno Petreikio iš „Aue“.

Praėjusį sezoną Čempionų lygos nugalėtoju tapęs ir geriausiu Prancūzijos lygos kairiuoju pusiau kraštiniu išrinktas J.Truchanovičius rugsėjo pabaigoje patyrė kelio traumą ir negalės žaisti dar kelias savaites. Šio sezono pradžioje į Vokietijos antrosios lygos geriausių turo žaidėjų septynetą dukart išrinktas B.Petreikis neatvyko dėl asmeninių priežasčių.

Sezono pradžioje visa jėga rungtyniauti negali traumų kamuojamas Zaporožės „Motor“ įžaidėjas Aidenas Malašinskas. Jis net per Čempionų lygos rungtynes žaidžia gana trumpai, tačiau atvyko į rinktinę. Planuojama, kad A.Malašinskas praleis pirmąjį mačą su prancūzais, bet žengs į aikštę per antrąją dvikovą su portugalais.

Praretėjus gretoms dar labiau pasitempti turės kiti lyderiai: šį rudenį Čempionų lygoje debiutavusio Ryhimiakio „Cocks“ (Suomija) vartininkas Giedrius Morkūnas, „Eger“ (Vengrija) kairysis pusiau kraštinis Rolandas Bernatonis, Rusijos lygoje pirmaujančio Maskvos „Spartak“ kairysis kraštinis Mindaugas Urbonas, Prancūzijos lygoje be pralaimėjimų žygiuojančio „Chambery-Savoie“ gynėjas Gerdas Babarskas, kuris šį sezoną kartą buvo išrinktas į geriausių turo žaidėjų septynetą.

Didelių vilčių išvykoje įveikti Prancūzijos rankininkus nėra. Juo labiau per pirmąsias atrankos turnyro rungtynes, per kurias varžovai bus maksimaliai susikaupę (paprastai dauguma stipriausių komandų, ir ypač prancūzai, ženkliai atsipalaiduoja atrankos pabaigoje, kai būna užsitikrinę kelialapį į baigiamąjį turnyrą).

Nepaisant to, treneris A.Juškėnas žada be kovos nepasiduoti: „Tikrai netaupysime jėgų sekmadieniui. Taip, prancūzai – elitinė komanda, žaisti su ja išvykoje bus labai sudėtinga, bet jei pradėsime galvoti, kad galbūt galima laukti sekmadienio ir rungtynių su portugalais, būsime tiesiog pažeminti. Turime žaisti dėl savo garbės, todėl kiekvienas rankininkas, kuris bus aikštėje, privalės atiduoti visas jėgas“.

Varžovė – Prancūzijos rinktinė

Laimėjimai. Prancūzijos rinktinė nuo 2005 m. per 17 didžiųjų turnyrų iškovojo 14 medalių komplektų. Tarp jų – aukso medalius 2008 ir 2012 m. olimpinėse žaidynėse, 2009, 2011, 2015 ir 2017 m. pasaulio pirmenybėse, 2006, 2010 ir 2014 m. Europos pirmenybėse. 2018 m. sausį vykusiame Europos čempionate prancūzai iškovojo bronzos medalius.

Sudėtis. Į Prancūzijos rinktinę šią savaitę atvyko net 14 rankininkų, kurie šių metų pradžioje tapo Europos pirmenybių prizininkais. Dėl traumų žaisti negali du veteranai Nikola Karabatičius (Paryžiaus PSG) ir Michaelis Guigou („Montpellier“), bet į komandą grįžo Europos pirmenybes praleidę 22-ejų Ludovicas Fabregas („Barcelona“) ir 21-erių Melvynas Richardsonas („Montpellier“).

Žvaigždės. N.Karabatičius nuo 2003 m. nepraleido nė vieno didžiojo turnyro, bet praėjusią savaitę jam buvo atlikta kairės pėdos operacija, dėl kurios serbų-kroatų kilmės rankininkas negalės žaisti 4-6 mėnesius. 34 metų įžaidėjas Prancūzijos komandai nepadės ir per 2019 m. sausį vyksiantį pasaulio čempionatą. 36 metų M.Guigou dar neatsigavo po vasarą atliktos kelio operacijos.

Lyderiai. Iš vyresnės kartos žaidėjų, tapusių Pekino ar Londono olimpinių žaidynių čempionais, rinktinėje liko tik 34-erių Lucas Abalo (PSG) ir 34-erių Cedricas Sorhaindo („Barcelona“). Vis dėlto kartų kaita nebuvo skausminga, ir pasitraukusias žvaigždes puikiai pakeitė vartininkas 31-erių Vincent‘as Gerard‘as („Montpellier“), 27-erių Kentinas Mahe (Vespremo „Telekom“), 28-erių Valentinas Porte‘as („Montpellier“), 29-erių Luka Karabatičius (PSG), 21-erių Dika Memas („Barcelona“) ir kiti. Nuo 2016 metų rudens rinktinę treniruoja buvęs ilgametis jos žaidėjas Didier Dinart‘as.

Lietuva prieš Prancūziją. Šios komandos žaidė penkerias oficialias rungtynes. Pirmoji dvikova įvyko 1998 m. Europos čempionate Italijoje ir baigėsi lygiosiomis 20:20. Kitas ketverias rungtynes, žaistas šį dešimtmetį, laimėjo prancūzai. Lietuviai varžovams po du kartus nusileido 2014 m. Europos čempionato atrankoje (18:27 svečiuose ir 23:25 namie) bei 2018 m. Europos čempionato atrankoje (20:37 svečiuose ir 25:26 namie).

Atrankos turnyro grupės

1 grupė: Vokietija, Lenkija, Izraelis, Kosovas.

2 grupė: Kroatija, Serbija, Šveicarija, Belgija.

3 grupė: Makedonija, Islandija, Turkija, Graikija.

4 grupė: Slovėnija, Nyderlandai, Latvija, Estija.

5 grupė: Baltarusija, Čekija, Bosnija ir Hercegovina, Suomija.

6 grupė: Prancūzija, Portugalija, Lietuva, Rumunija.

7 grupė: Vengrija, Rusija, Slovakija, Italija.

8 grupė: Danija, Juodkalnija, Ukraina, Farerų Salos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.