EUROLYGA 2023

Naujoji rusų teniso žvaigždė – pusiau armėnas, kuris įsimylėjo pavadintas „idiotu“

Rusija kraustosi iš proto – armėnų kilmės Rusijos tenisininkas Karenas Chačanovas padarė tai, ko šios šalies tenisas nematė devynerius metus. 22-ejų rusas praėjusį savaitgalį Paryžiuje vykusiame prestižiniame Teniso profesionalų asociacijos (ATP) „World Tour 1000“ serijos turnyre „Rolex Paris Masters“ 7:5, 6:4 nugalėjo pirmąją pasaulio raketę serbą Novaką Džokovičių ir iškovojo trofėjų.

 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
Rusas K.Chačianovas nugalėjo N.Džokovičių.<br>AP nuotr.
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
 Karenas Chačianovas<br> Scanpix.com
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2018-11-11 21:27

„Bala nematė tą trofėjų – sugrąžinta Rusijos teniso garbė. Jis garsiai pakėlė prarastą pergalių estafetės raketę“, – garsiausiomis antraštėmis mirgėjo rusų dienraščiai.

Tad kas jis – netikėtai iškilęs ir 11-ąją vietą pasaulio reitinge užimantis Maskvoje 1996-siais gimęs ir kol kas savo karjeroje nė vieno turnyro finalo nepralaimėjęs K.Chačanovas? Rusijos žiniasklaida jau bando sirgalius supažindinti su būsima teniso žvaigžde.

Beveik milijoną – 973,48 tūkst. eurų premiją Paryžiuje susižėręs Karenas kol kas gali didžiuotis tik šiuo įspūdingu laimėjimu, tačiau vargu, ar ties šiuo rezultatu sustos.

Rusas tapo pirmuoju nuo 2009 metų šios šalies tenisininku, kuris nugalėjo „Masters“ serijos turnyre.

Prieš jį tai Šanchajuje darė Nikolajus Davydenka. O tokio lygio turnyrus laimėjo vos keturi rusai – be N.Davydenkos dukart triumfavo Andrejus Česnakovas ir kartą Maratas Safinas.

Keturi iš keturių

Jaunasis K.Chačanovas per savo karjerą sužaidė keturis ATP turnyrų finalus ir visus juos laimėjo. Taip buvo 2016-siais Kinijos Čengdu, Prancūzijos Marselyje, Rusijos sostinėje Maskvoje ir galiausiai Paryžiuje. Visus savo titulus rusas laimėjo žaisdamas ant kietosios dangos.

Kinijoje Karenas pirmąją savo pergalę iškovojo per savo mamos gimtadienį – spalio 2-ąją.

„Skiriu šį laimėjimą mamai“, – tąkart pasakė dabartinė Rusijos žvaigždė. Tada jis pasaulio reitinge tebuvo 101-oje vietoje, tačiau tuomet jis sugebėjo palaužti ir tuomet pirmąją planetos raketę N.Džokovičių.

Asmeninis turnyras

2015-siais specialiai šiam rusui buvo sukurtas asmeninis turnyras. Jis buvo žaidžiamas Maskvoje ir vadinosi „Hoff Open“. Pagrindiniu rėmėju tapo verslininkas Aleksandras Zaijoncas – jis yra Kareno dėdė. Turnyras buvo sugalvotas tam, kad K.Chačanovas sugebėtų surinkti papildomų lengvų ATP reitingo taškų. Tačiau būsimoji 11-oji planetos raketė jo lyg tyčia nelaimėjo.

Kas per idiotai?

K.Chačanovas vedė 2016 metais, kai jam dar nebuvo ir dvidešimties. Tačiau apie šį įvykį pasaulis sužinojo 2017-siais, kai rusas atkreipė į save dėmesį didžiojo kirčio „Roland Garros“ turnyre.

O jau po metų Karenas visai Rusijai televizijos eterio metu pasakojo, kaip jis susipažino su savo būsima žmona Veronika Škliajeva.

„Mes su Veronika pažįstami nuo aštuonerių metų. Tada ji taip pat treniravosi ir bandė žaisti tenisą. Atsimenu, turėjome skristi į stovyklą, ji stovėjo prie oro uosto skrydžio registracijos stalelio, o mes su draugeliu, kvailiodami ir juokdamiesi, su savo lagaminais rėžėmės į ją ir jos mamą.

Veronika atsisuko į mus ir pasakė: „Kas per idiotai?“. Mana atsakė: „Dukrele, jie kartu su mumis skrenda“. Taip ir užsimezgė meilė iš pirmojo žvilgsnio“, – kalbėjo tenisininkas.

Nors Karenas yra vedęs dvejus metus, jis nenešioja vestuvinio žiedo. Tikina, kad jam nepatogu kaskart prieš varžybas nusiimti ir užsidėti žiedą.

„Ant grandinėlės nešioti žiedą nepatogu, be to, jau nešioju pravoslavišką kryžiuką. Kažkur prisirišti prie aprangos – ne variantas. Todėl ir esu be žiedo“, – atviravo Rusijos sportininkas.

Paklausė, ką dėvėti kovojant

Kartą Karenas Chačanovas socialiniame tinkle twitter savo sekėjų paklausė, kaip jam geriau žaisti – dėvint kepurėlę ar užsirišus skarelę. Visi buvo už kepurę, nes ji neša jam sėkmę.

Ruso treneris ir vadybininkas iš Kroatijos Vedranas Martičius vienareikšmiškai reikalavo, kad auklėtinis būtų užsirišęs ant galvos skarelę.

„Man patinka žaisti dėvint kepurėlę, kurios snapas nukreiptas atgal – taip, kaip tai darė Lleytonas Hewittas ar Maratas Safinas. Iš esmės didžioji dauguma tenisininkų, kurie turi ilgus plaukus, taip daro.

Gal ir galvočiau apie skarelę, tačiau jau turiu savo stilių ir man kepurė yra sėkminga“, – pasakojo rusas.

Atkreipė dėmesį dėl R. Nadalio

Po to, kai 2018 metais per „US Open“ turnyrą Rusijos tenisininkas daugiau kaip penkias valandas draskėsi su ispanų Rafaeliu Nadaliu, teniso specialistai nutarė rimtai stebėti šio tenisininko karjerą.

Ir ne tik specialistai. Tik tinginys nebuvo parašęs, kad Karenas velniškai panašus į australų aktorių Liamą Hemsworthą, vaidinusi trejus metus seriale „Išalkusiųjų žaidimai“.

„Po to, kai sėkmingai sužaidžiau su R.Nadaliu, daugelis kalbėjo ne apie mano žaidimą, o apie tai, jog panašus į australų aktorių. Dėl to man šiek tiek yra apmaudu – jis neva geresnis už mane. O tikrai aš panašus į tą vaikiną“, – kalbėjo K.Chačanovas.

Apšilimas

Viename iš „Eurosport“ interviu dabartinė Rusijos teniso žvaigždė patikino, kad neturi mados, kokią turi beveik visi kiti jo varžovai – jis nesiklauso prieš dvikovas muzikos per ausinukus. Vietoj to jis mieliau skaito knygas.

Prieš apšilimą Karenas mieliau pasiskaito vokiečių rašytojo Ericho Marijos Remarko knygas.

„Esu perskaitęs ir kelis kartus iš naujo pasiskaitęs daugelį jo kūrinių“, – prisipažino Karenas.

Tačiau ne tik vokiečių rašytojas traukia rusą – jis prisipažino, kad prieš vieną Didžiojo kirčio turnyrą perskaitė Aleksandro Diuma romaną „Grafas Monte Kristas“.

Eksperimentas Milane

2017 metais K.Chačanovas sužaidė pirmąją pasaulyje mačą pagal eksperimentines teniso taisykles.

Tai įvyko Milane, per jaunimo baigiamąsias metų varžybas. Kartu su Daniila Medvedevu jie pabandė sužaisti naujuoju sugalvotu formatu: setas vyko iki keturių geimų, o vietoj teisėjų kamuoliuko kritimą į aikštę ar už jos ribų fiksavo elektroninė sistema „Hawk-Eye“.

Maža to – tenisininkams buvo ribotas laikas apšilimui, kamuoliuko padavimui, o visi pokalbiai tarp trenerio ir žaidėjo buvo girdimi arenoje. Tą dvikovą K.Chačanovas pralaimėjo.

Armėniją myli, tačiau...

Tiek K.Chačanovas, tiek ir dukart pasaulio dailiojo čiuožimo atstovė Jevgenija Medvedeva turi armėniškų šaknų. Tačiau Rusijos pilietybę turintis Karenas nežada keisti jos į armėnišką pasą.

„Turi armėniškas šaknis ne tik iš tėvelio, bet ir mamos pusės.

Mano senelis yra gimęs Jerevane, po to jis su visa šeima persikėlė gyventi į Maskvą. 2010 metais aš keliavau po Armėniją, turiu šioje šalyje draugų, tikrai myliu protėvių žemę.

Tačiau aš niekada net nesusimąsčiau, kad galėčiau atstovauti Armėnijai. Aš gimiau Maskvoje ir ir praleidau čia visą savo gyvenimą“ – teigė 22-iejų vyras.

Du treneriai – keturi titulai

Per savo tenisininko karjerą Kareną treniravo du treneriai. Jis savo žingsnius didžiajame tenise pradėjo su kroatu V.Martičiumi, kuris savo laiku treniravo ir žinomą Goraną Ivaniševičių.

Tačiau 2014-siais jis pateko į Barselonos teniso akademiją, kur jo tobulėjimu užsiėmė buvęs tenisininkas Galo Blanco.

Su šiuo ispanu rusas laimėjo pirmąjį savo teniso turnyrą bei prasimušė į geriausiųjų pasaulio tenisininkų šimtuką. Baigiantis 2017 metams jis vėl sugrįžo pas kroatą, laimėjo tris turnyrus ir yra ties geriausių pasaulio tenisininkų dešimtuko.

Sirgo daužydamas puodą

Šių metų rugsėjį per Daviso taurės dvikovą su Baltarusijos komanda, Rusijos rinktinės narys K.Chačanovas nutarė originaliai palaikyti savo kolegą Andrejų Rubliovą.

Per kovos pertraukas Karenas sėdėjo tribūnoje ir...daužė šaukštu per puodą.

„Mums iš kavinės atnešė puodą. Juk reikėjo kažkaip palaikyti draugą. Mums, tenisininkams, nieko neduoda, ką turi sirgaliai – jokios palaikymo atributikos.

Todėl beliko tik tokiu būdu užvedinėti tribūnas ir draugą“, – aiškino šypsodamasis Rusijos tenisininkas.

Pralaimėjo akistatą dėl labdaros

Prieš šių metų turnyrą Sankt Peterburge, K.Chačanovas susilažino su vienu iš Rusijos „Gazprom“ vadybininkų ir turnyro rengėju Aleksandru Medvedevu, kad jis iš dešimties Kareno padavimų atmuš į aikštę bent tris.

Dukart A.Medvedevui tai padaryti pavyko, tačiau lemiamas dešimtasis padavimas buvo „sužlugdytas“ – Karenas padarė dvigubą klaidą. Vadybininkas kovojo dar ir su A.Rubliovu bei Stanu Wawrinka.

Ir ten buvo panaši situacija. Tad iš viso po lažybų pabaigos buvo surinkta 500 tūkst. rublių (apie 7200 eurų) ir visi jie buvo atiduoti labdarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.