EUROLYGA 2023

Abi Korėjos bando įteisinti savo imtynes

Daugiau nei prieš septynis dešimtmečius atsiskyrusios Šiaurės ir Pietų Korėjos pirmadienį drauge pelnė pirmą tarptautinį pripažinimą tradicinėms korėjietiškoms imtynėms.

 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
 Korėjiečių imtynės jau pripažintos UNESCO
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 8:17 PM

Abi šalys anksčiau buvo pateikusios UNESCO atskiras paraiškas dėl šios sporto šakos pripažinimo, bet vėliau nusprendė jas apjungti, šiemet reikšmingai sumažėjus dvišaliai įtampai.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Seulas pirmas pasiūlė teikti bendrą parašką per balandį įvykusį viršūnių susitikimą korėjiečių paliaubų kaimelyje Panmundžome.

Pirmadienį Port Luise posėdžiavęs UNESCO komitetas nusprendė įtraukti tradicines korėjietiškas imtynes į savo „Žmonijos nematerialaus kultūros paveldo“ sąrašą, išnagrinėjęs Korėjų paraišką, sakoma šios Jungtinių Tautų institucijos pranešime.

„Bendroji paraiška yra labai simboliškas žingsnis Korėjų sutaikymo link“, – pažymėjo UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay (Odri Azulė).

„Tai primena mums, kad kultūros paveldas pajėgus stiprinti taiką tarsi tiltas tarp tautų. Tai yra pergalė seniems ir giliems abiejų Korėjų saitams“, – pabrėžė ji.

Sprendimą sveikino ir Pietų Korėjos kultūros paveldo administracija. Anot jos, abi šalys dabar turės galimybę toliau bendradarbiauti kultūros paveldo srityje. Institucija taip pat pareiškė, kad bendra paraiška yra Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino ir A. Azoulay spalį įvykusio susitikimo „vaisingas rezultatas“.

Abiejų Korėjų santykiai pastebimai pagerėjo, šiaurės korėjiečių lyderiui Kim Jong Unui anksčiau šiemet išsitiesus ranką Moon Jae-inui ir JAV prezidentui Donaldui Trumpui bei miglotai pažadėjus siekti pusiasalio denuklearizacijos.

Nuo to laiko Pchenjanas ir Seulas nusiuntė savo komandas drauge žygiuoti per vėliausių olimpinių žaidinių atidarymo ceremoniją, keitėsi popmuzikos koncertais ir ėmėsi veiksmų, turinčių sumažinti įtampą demilitarizuotoje zonoje (DMZ).

Tačiau šiuo metu neaišku, kokių rezultatų duos tokie draugiški veiksmai, kadangi Vašingtono diplomatinės pastangos priversti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinės programos po birželį įvykusio D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo atsidūrė aklavietėje.

Korėjos pusiasalis į dvi valstybes buvo padalytas 1945 metais. Dabar tarp abiejų šalių yra atsiradę lingvistinių, kultūrinių bei kitokių skirtumų.

Korėjos taiko skirtingas lotyninimo į anglų kalbą taisykles. Minimos imtynės Šiaurės Korėjoje angliškai rašomos „ssirum“, o Pietų Korėjoje – „ssireum“. UNESCO pateiktoje paraiškoje šalys vartoja abi rašybos formas.

Šiaurės Korėja yra pelniusi UNESCO pripažinimą dviem kultūros vertybėms: liaudies dainai „Arirang“ ir tradicinio fermentuotų daržovių valgio kimčių gamybai. Šie du dalykai yra ir tarp 19 vertybių, kuriems UNESCO pripažinimą pelnė Pietų Korėja.

Korėjietiškos imtinės yra nacionalinis sportas ir populiari kultūros veikla tiek šiaurinėje, tiek pietinėje pusiasalio dalyje. Dalyviai, juosintys specialius diržus aplink liemenį ir šlaunis, rankomis, kojomis ir kitomis kūno dalimis stengiasi pargriauti priešininką ant aikštelės smėlio.

Pietų Korėjoje ši tradicinė sporto šaka 9-ajame dešimtmetyje labai išpopuliarėjo ir ėmė stelbti ilgai mėgtus beisbolą ir futbolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.