EUROLYGA 2023

Paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius: „Pasiilgau sporto“

Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) prezidentas Mindaugas Bilius po geriausių Lietuvos neįgaliųjų sportininkų apdovanojimų ceremonijos džiaugėsi, kad 2018 metai buvo gana derlingi, bet svarbiausia – neįgaliųjų sportas atranda savo vietą tiek visuomenėje, tiek šalies valdžios sprendimuose.

Paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius<br>A.Pliadžio nuotr.
Paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius<br>A.Pliadžio nuotr.
Mindaugas Bilius.<br>G.Skaraitienės, P.Peleckio ir A.Broko nuotr.
Mindaugas Bilius.<br>G.Skaraitienės, P.Peleckio ir A.Broko nuotr.
Lietuvos parolimpiečiai Tojoha
Lietuvos parolimpiečiai Tojoha
Mindaugas Bilius 2016 metais Rio de Žaneire pelnė aukso medalį.<br>A. Babinskienės nuotr.
Mindaugas Bilius 2016 metais Rio de Žaneire pelnė aukso medalį.<br>A. Babinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 12:29 PM

Geriausių 2018 metų Lietuvos neįgaliųjų sportininkų penketuke – vien lengvaatlečiai, kurie skynė medalius Europos pirmenybėse Berlyne (Vokietija). Į penketuką pateko Kęstutis Skučas, Danas Sodaitis, Ramūnas Verbavičius, Andrius Skuja ir Donatas Dundzys. „Metų proveržio“ nominacijoje nugalėjo Egidijus Valčiukas, o „Metų treneriu“ tapo lengvaatlečius ugdantis Domantas Jusys.

„Metai buvo dosnūs. Iškovoti aštuoni medaliai Europos lengvosios atletikos čempionate. Du kartus Berlyne grojo Lietuvos himnas. Tai geriausia reklama mūsų valstybei. Žinoma, nenuvertinu ir sidabro bei bronzos medalių. Tai – labai aukšti pasiekimai. Tikiuosi, kad ateityje medalių skaičius nebus mažesnis“, – kalbėjo M. Bilius.

M. Biliaus teigimu, nieko keisto, kad apdovanojimuose dominavo lengvaatlečiai.

„Lengvoji atletika pas mus pastaruosius 3-4 metus yra ryškiai pirmaujanti sporto šaka. Žinoma, mes taip pat turime dziudo, plaukimo, šaudymo iš lanko, šaudymo atstovus, taip pat – golbolo rinktinę. Neabejoju, kad šiemet jie parodys neblogus rezultatus. Bet kol kas daugiausiai rinktinės atstovų turime lengvojoje atletikoje“, – naujienų agentūrai ELTA sakė M. Bilius.

LPAK prezidentas didžiausiu praėjusių metų atradimu laiko E. Valčiuką, kuris iš jaunimo amžiaus grupės sėkmingai perėjo į suaugusiųjų. Tuo tarpu daugiau buvo tikėtasi iš parolimpinių žaidynių dalyvio Jono Spudžio, kuris Europos pirmenybėse liko be apdovanojimų.

„Bet J. Spudis pasigerino savo asmeninį rezultatą, todėl nesame nusivylę. Matyt varžovai buvo stipresni“, – teigė LPAK prezidentas.

Lietuvos paralimpiniam komitetui M. Bilius vadovauja beveik dvejus metus. Jis džiaugėsi, kad per tą laiką pavyko rasti dialogą su Lietuvos politikais, taip pat – naujų rėmėjų.

„Džiaugiamės, kad sporto žodis atsirado ministerijos pavadinime, taip pat pavyko išsikovoti daugiau teisių naujajame Lietuvos sporto įstatyme. Tačiau svarbiausias pasiekimas – mūsų žinomumo augimas. Situacija keičiasi ir mes tampame matomi. Į šį apdovanojimų renginį atvyko jo globėjas prezidentas Valdas Adamkus, Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Minkevičius, Seimo nariai, Šiaulių meras. Po truputėlį neįgaliųjų sportas tampa vis labiau matomas. Žmonės keičiasi į gerąją pusę“, – šypsojosi M. Bilius.

M. Bilius pats ne vieną ir ne du kartus garsino Lietuvą savo skambiomis pergalėmis. Vis dėlto, norėdamas susikoncentruoti ties darbu LPAK prezidento poste, jis pernai paskelbė apie sportinės karjeros pabaigą.

„Labai pasiilgau to sportinio azarto. Žiūriu į sportininkus ir galvoju, kaip būtų „faina“, bet iš tikro turiu labai daug darbo. Man dabar užtenka matyti kitus laimingus žmones“, – teigė M. Bilius.

Darbų M. Biliaus laukia nemažai, bet noras padėti Lietuvos neįgaliųjų sportui veda jį į priekį. Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas tikisi, kad jau netrukus sportininkai atstovaus Lietuvai ne tik vasaros paralimpinėse žaidynėse, bet ir žiemos.

„Iš naujesnių sporto šakų tai labai norėtume padėti akmenslydžiui. Sieksime turėti sporto šaką žiemos paralimpinėse žaidynėse. Turime pakankamai stiprią akmenslydžio komandą. Ji dalyvavo pasaulio čempionato B divizione. Nors nepavyko patekti į A divizioną, mes dar turime dvejus metus iki žaidynių ir tikiu, kad galėsime pakovoti dėl vietos paralimpinėse žaidynėse. Mes norime prisidėti, bet turime didelę problemą – Lietuvoje nėra specialių arenų kerlingui. Turime treniruotis ant ledo, kuris nepritaikytas šiam sportui. Latviai tokį ledą turi, todėl ir mes dėsime visas pastangas, kad Lietuvoje atsirastų bent porą takelių akmenslydžiui“, – pabrėžė M. Bilius.

Svarbiausi kitų sportininkų startai 2019 metais – pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionatas Malaizijoje ir planetos lengvosios atletikos pirmenybės Dubajuje (JAE).

„Iš plaukimo čempionato tikimės bent vieno apdovanojimo, o iš lengvosios atletikos – bent trijų“, – lūkesčiais dalinosi M. Bilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.