EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkai laikys dvigubą Rumunijos egzaminą

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė nesėkmingai pradėjo Europos čempionato atrankos turnyrą. Mūsiškiai rudenį pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes, tačiau galimybės pasiekti tikslą ir patekti į baigiamąjį etapą dar neprarado. 

Lietuviai kausis su Rumunija.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviai kausis su Rumunija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 1:17 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 1:25 PM

Lietuvos rankininkai reabilituotis bandys šią savaitę per dvejas rungtynes su kita grupės autsaidere Rumunijos rinktine.

Ketvirtadienį (balandžio 11 d.) šios dvi komandos žais Rumunijos mieste Tyrgovištėje, o sekmadienį (balandžio 14 d.) susitiks Klaipėdoje. 

Lietuviams pirmą kartą vadovaus treneris Mindaugas Andriuška. Jis pakeitė ketverius metus rinktinę treniravusį, bet spalį po pralaimėjimo portugalams atsistatydinusį Artūrą Juškėną. 

Sistema

2020 metų Europos čempionate pirmą kartą žais 24 komandos. Be atrankos į baigiamąjį turnyrą pateko keturios rinktinės: trys šeimininkės Austrija, Švedija ir Norvegija bei 2018 metų Europos čempionė Ispanija. 

Dėl kitų 20 kelialapių atrankos turnyre kovoja 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Į Europos čempionatą pateks po dvi stipriausias visų grupių komandas bei keturios geriausios tarp užimsiančių trečiąją vietą. 

Trečiųjų komandų reitinge bus atsižvelgiama tik į rungtynes su dviem stipriausiomis grupės komandomis, o mačų su autsaideriais rezultatai bus nubraukiami. 

Per du pirmuosius turus, vykusius praėjusių metų spalį, po 4 taškus iškovojo ir grupių lyderėmis tapo Vokietija (1 grupė), Kroatija (2 grupė), Islandija (3 grupė), Slovėnija (4 grupė), Čekija (5 grupė), Prancūzija, Portugalija (6 grupė), Vengrija, Rusija (7 grupė) ir Danija (8 grupė). 

Lietuviai

Lietuvos rankininkams spalio mėnesį per dvejas rungtynes nepavyko iškovoti nė taško. Iš pradžių lietuviai išvykoje neprilygo vienai galingiausių planetos komandų Prancūzijai 27:42 (10:21; M.Dumčius 7, G.Babarskas 4), o paskui Klaipėdoje po atkaklios kovos nusileido Portugalijai 23:24 (10:12; A.Malašinskas 9, M.Dumčius 3, T.Stankevičius 3). 

Per šias rungtynes mūsų šalies rinktinė žaidė be Jono Truchanovičiaus, kuris visą spalį gydėsi traumą, taip pat be pagrindinio vartininko Giedriaus Morkūno ir Beno Petreikio, neatvykusių dėl asmeninių priežasčių.

Rumunijos komandos sąskaita po pirmųjų mačų irgi yra tuščia. Rumunai išvykoje pralaimėjo Portugalijai 13:21 (7:10) ir namie – Prancūzijai 21:31 (9:12). 

Šią savaitę visose atrankos grupėse bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės, kuriose komandos po du kartus susitiks su tais pačiais varžovais. Lietuviai ketvirtadienį ir sekmadienį varžysis su rumunais, o dvi grupės lyderės iš pradžių išbandys jėgas Portugalijoje, o paskui – Prancūzijoje.

Atrankos turnyras baigsis vasaros pradžioje. Lietuvos rinktinė birželio 13 d. priims prancūzus, o birželio 16 d. rungtyniaus Portugalijoje. 

Rumunija

Rumunijos rinktinė – viena labiausiai tituluotų pasaulio rankinio komandų. Rumunai keturis kartus tapo pasaulio čempionais, iškovojo medalius ketveriose iš eilės olimpinėse žaidynėse. Tačiau visos šios pergalės buvo pasiektos labai seniai. 

Pasaulio pirmenybėse Rumunijos rankininkai triumfavo 1961, 1964, 1970 ir 1974 metais, ant olimpinės garbės pakylos lipo praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose (1976 m. laimėjo sidabro medalius, 1972, 1980 ir 1984 m. – bronzos medalius). 

Pastarąjį kartą per didžiuosius turnyrus Rumunijos vėliava buvo keliama 1990 metais. Tąkart rumunai atsiėmė pasaulio pirmenybių bronzos apdovanojimus. 

Vėliau jėgų santykis pasikeitė, ir Rumunijos rinktinė dar XX amžiaus pabaigoje smarkiai atsiliko nuo stipriausių planetos komandų. Olimpinėse žaidynėse rumunai pastarąjį kartą dalyvavo 1992 metais, Europos pirmenybėse – 1996 metais, o šiame amžiuje nedidelį vilties spindulėlį įžiebė tik prieš dešimtmetį, kai pateko į dvejas paeiliui pasaulio pirmenybes (2009 ir 2011 m.). Vis dėlto šis spindulėlis švietė labai neryškiai ir trumpai – nuo 2011 metų visų pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos barjerai rumunams buvo per aukšti.

Beje, Europos pirmenybėse yra rengiamos nuo 1994 metų, o rumunai dalyvavo tik dviejuose pirmuosiuose turnyruose (1994 ir 1996 m.). 

Lyga

Nors Rumunijos rinktinė pastaraisiais dešimtmečiais prarado autoritetą, šios šalies lyga yra gana stipri. Ji EHF reitinge užima 11-ąją vietą (Lietuvos lyga – tik 40-ąją). Rumunijos čempionai nuolat žaidžia Čempionų lygoje (šį pavasarį Bukarešto „Dinamo“ pateko į atkrintamąsias varžybas, bet pirmajame etape nusileido Lisabonos „Sporting“ komandai), kiti klubai pasiekia neblogų rezultatų žemesnio rango Europos turnyruose. 

Šį sezoną Konstancos „Dobrogea Sud“ kovojo EHF taurės grupių etape, Bukarešto CSM pateko į Iššūkio taurės pusfinalį. Beje, pernai Iššūkio taurę iškovojo kita Rumunijos komanda Turdos „Potaissa“. 

Konkurencija nacionalinėse pirmenybėse yra labai arši, o tapti čempionu kiekvieną sezoną pretenduoja bent trys ar keturi klubai. Pavyzdžiui, pernai aukso medalius iškovojusi „Dinamo“ reguliariajame sezone užėmė tik ketvirtąją vietą, bet atkrintamosiose varžybose, neturėdama aikštės pranašumo, laimėjo ir pusfinalio, ir finalo serijas. 

Šiais metais nuo varžovų šiek tiek pabėgo „Dobrogea Sud“, tačiau kitas šešias komandas, kurios reguliariajame sezone užėmė nuo antrosios iki septintosios vietos, skyrė vos 7 taškai (Rumunijos lygoje už pergalę skiriami 3 taškai, tad pavertus į įprastą europietišką sistemą, skirtumas būtų dar mažesnis). 

Tiesa, Rumunijos rankinis, kaip ir visas šios šalies profesionalų sportas, kenčia nuo itin didelio finansinio nestabilumo – klubai tai staiga iškyla, tai būna netikėtai uždaromi, pinigų srautai nukreipiami iš vienos vietos į kitą. Vis dėlto finansavimas yra pakankamas, kad dauguma geriausių Rumunijos rankininkų nesidairytų į kitus kraštus ir žaistų savo šalies lygoje, o klubai dar ir pakviestų pajėgių legionierių. 

Rumunijos pirmenybėse neseniai rungtyniavo ir vienas geriausių Lietuvos rankininkų Rolandas Bernatonis. Jis 2016-2017 metų sezone vilkėjo Bukarešto CSM aprangą.

Treneris

Užduotis vėl pastatyti Rumunijos rinktinę ant kojų šiuo metu patikėta Ispanijos rankinio specialistui Manueliui Montoyai. 59-erių katalonas ilgai dirbo Ispanijos ir Kataro rinktinių trenerio padėjėju (abiejose komandose M.Montoya patarinėjo kitam Ispanijos treneriui Valero Riverai), o praėjusių metų rudenį, sulaukęs Rumunijos rankinio federacijos kvietimo, nusprendė vėl imtis gerokai primiršto vyriausiojo trenerio darbo.

Rumunijos rinktinėje M.Montoya pakeitė kitą kataloną Xavierą Pascualį, kuris dirbo dvejus metus ir atsistatydino rumunams neiškovojus kelialapio į 2019 metų pasaulio čempionatą. 

Rumunai pernai pasaulio čempionato atrankos pirmajame etape laimėjo grupės varžybas, kuriose pranoko Italijos, Ukrainos ir Farerų Salų komandas, bet atkrintamajame etape nesugebėjo pasipriešinti Makedonijos rankininkams. Rumunai pralaimėjo pirmąsias rungtynes svečiuose 32:24, o atsakomajame mače namie nugalėjo tik minimaliu skirtumu 26:25. 

Tiesa, ko gero, svarbesnė X.Pascualio pasitraukimo priežastis buvo ne nusivylimas dėl nepasiekto tikslo, o sunkumai bandant suderinti darbą Rumunijos rinktinėje su „Barcelona“ klubo vyriausiojo trenerio pareigomis. Praėjusių metų vasarą X.Pascualis derėjosi dėl naujos sutarties su „Barcelona“, o „mėlynų-granatinių“ vadovybė norėjo, kad strategas nesiblaškytų ir visas jėgas skirtų Barselonos komandos reikalams. 

Sudėtis

M.Montoya į trumpą stovyklą, kurią surengė prieš dvikovą su lietuviais, pakvietė 19 rankininkų. Dauguma jų atstovauja Rumunijos klubams, o iš užsienio atvyko tik keturi žaidėjai. 

Legionierių sąraše – 23-ejų kairysis pusiau kraštinis Danas Racotea iš Plocko „Wisla“ (Lenkija), 30-metis kairysis pusiau kraštinis Alexandru Šimicu iš „St.Raphael“ (Prancūzija), 25-erių dešinysis pusiau kraštinis Demisas Grigorašas iš Tatabanjos „Grundfos“ (Vengrija) ir 19-metis įžaidėjas Andrei Buzle iš „Barcelona“ dublerių. 

Trys vyresnieji legionieriai rungtyniauja komandose, kurios sėkmingai kovojo ar vis dar kovoja Europos turnyruose. „Wisla“ šį sezoną žaidė Čempionų lygoje, bet iškrito aštuntfinalyje, o „St.Raphael“ ir „Grundfos“ pateko į EHF taurės ketvirtfinalį.

Tuo tarpu jaunasis talentas A.Buzle buvo įtrauktas į „Barcelona“ pagrindinės komandos paraišką Čempionų lygoje, tačiau žaidė tik „mėlynų-granatinių“ dublerių komandoje, kuri jau užsitikrino Ispanijos antrosios lygos nugalėtojos vardą.

Dar du legionieriai šįkart atsisakė padėti nacionalinei komandai. Lietuvių varžovams teks verstis be 34-erių vartininko Mihai Popescu iš „St.Raphael“ ir kone ryškiausios šio amžiaus Rumunijos rankinio žvaigždės 34-erių dešiniojo kraštinio Valentino Ghioneos iš Lisabonos „Sporting“. 

Komandos sąraše nėra ir natūralizuoto ispano Javiero Humeto (Bukarešto „Steaua“) bei Alexandru Csepreghi (Baja Marės „Minaur“), kurie buvo vieni rezultatyviausių rankininkų per spalio mėnesį žaistas rungtynes. 

Gretoms praretėjus daugiau atsakomybės teks Gabrieliui Bujarui (Kelerašio „Dunarea“), Danui Rotaru (Bukarešto CSM) ir kitiems žaidėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.