EUROLYGA 2023

Sportininkus šienaujanti giltinė: nė vienas nėra apsaugotas

Pastaruoju metu sporto visuomenę apskriejo ne viena skaudi žinia apie sportininkų sveikatos bėdas. Antradienį „Porto“ futbolo klubo treniruotės metu širdies smūgį patyrė vienas garsiausių pasaulio vartininkų Ikeras Casillasas.

 Būrys Lietuvos sportininkų nukentėjo nuo širdies smūgio.<br> Lrytas.lt montažas
 Būrys Lietuvos sportininkų nukentėjo nuo širdies smūgio.<br> Lrytas.lt montažas
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
 T.Stumbrys mirė būdamas 34-erių.<br> L.Brundzos nuotr.
I.Casillasas patyrė širdies smūgį treniruotės metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I.Casillasas patyrė širdies smūgį treniruotės metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2019, 11:02 AM, atnaujinta May 3, 2019, 11:03 AM

Nors 37-erių futbolininko būklė stabili ir jam pavojus gyvybei nebegresia, tačiau kur kas skaudesnis širdies smūgio atvejis šią savaitę nutiko Lietuvos sporto padangėje.

Pirmadienį Vilniaus „Hockey Punks“ ledo ritulio išplatino trumpą žinutę socialiniame tinkle „Facebook“ apie jų jaunojo žaidėjo mirtį.

„Su liūdesiu norime pranešti, jog penktadienį mirė mūsų komandos draugas Arunas Bermejo (1997-09-09 – 2019-04-26). Klubas reiškia didžiausią užuojautą tėvams, giminaičiams ir draugams“, – buvo rašoma pranešime.

Sportininkas buvo vos 21-erių metų amžiaus, kuomet užgeso jo gyvybė. Širdies smūgis netikėti gali smogti tiek jaunesnius, tiek ir patyrusius sportininkus.

Reikalinga priežiūra

„Širdies smūgis – tai koronarinis nepakankamumas.Tai yra ūmi būklė, kuri gali baigtis mirtimi“, – bendraudama su lrytas.lt atskleidė Lietuvos sporto medicinos centro gydytoja Diana Baubinienė.

Ir nors sportuoti pradėjęs žmogus savaime netampa dažnesniu klastingos organizmo būklės taikiniu, tačiau padidėjus krūviui, tenkančiam širdžiai, reikalinga specifinė priežiūra.

„Sportuojant nedidėja rizika patirti širdies smūgį, tačiau reikia nuolatos tikrinti sportininko širdį“, – pabrėžė specialistė. Tad nenuostabu, kad sportininkai nuodugniai medikų būna tikrinami bent porą sykių per metus, o širdies kardiogramos po krūvio atliekamos ir kur kas dažniau.

Tačiau tai nereiškia, kad net ir medikų prižiūrimi profesionalūs sportininkai yra neapsaugoti nuo nelaimės. Tą puikiai įrodo ir I.Casillaso atvejis, kuomet vartininkas sukniubo tiesiog treniruotės metu, o tokiame klube, kaip „Porto“, galima net neabejoti, jog žaidėjų medicininis aptarnavimas yra aukščiausiame lygyje.

D.Baubinienė pripažįsta, kad yra tokių situacijų, kuomet pastebėti ar nuspėti būsimą nelaimę yra itin sunku.

„Yra ūmių patologijų, kurių negalima nuspėti arba įgimtų problemų, kurios nėra diagnozuojamos eilinio patikrinimo metu, pvz. ritmo sutrikimai“, – teigė sporto medicinos gydytoja.

Lietuvos sportininkai ne kartą buvo susidūrę su širdies smūgiais. Vienais atvejais tragiško likimo pavykdavo išvengti, tačiau netrūko ir skaudžių netekčių.

2011 metais tuomet 46-erių metų legendinį Lietuvos krepšininką Arvydą Sabonį, žaidžiant krepšinį, ištiko širdies smūgis. A.Sabonis tiesiai iš sporto salės buvo išgabentas į Kauno klinikas. Laimei tuomet medikams pavyko stabilizuoti krepšinio legendos būklę ir šis pasveiko.

Juodžiausia LKL diena

Tačiau 2004 metais medikai buvo bejėgiai, kuomet spalio 16-osios pavakare Lietuvos krepšinį sukrėtė baisi žinia. Per LKL rungtynes Kaune tarp vietos „Hidruvos-Atleto“ ir „Žalgirio“ mirė šeimininkų komandos žaidėjas Tauras Stumbrys.

„Kai nubėgau, pamačiau jį dar sėdintį ant suolo, tačiau jo akys buvo išpūstos, – apie tragišką įvykį prisiminus pasakojo tuometinis „Žalgirio“ gydytojas Robertas Norkus. – T.Stumbriui buvo prasidėję traukuliai, jis ėmė mėlynuoti. Su treneriu R. Cvirka pradėjome jį gaivinti, darėme dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą. Aš jam suleidau vaistus į širdį.“

Toks trenerio ir gydytojo gaivinimo darbas tęsėsi 10 minučių, kol atvyko medikai.

Atvykę medikai perėmė krepšininko gaivinimą, kuris truko iki valandos laikotarpio medicinos kabinete tuometėje „Dinamo“ salėje. Už durų žinių apie krepšininko būklę laukė tiek rungtynėse buvusi jo žmona, tiek abiejų komandų žaidėjai. Medikų pastangos buvo bevaisės, praėjus valandai jie oficialiai diagnozavo krepšininko mirtį. Žaidėjo gyvybė užgeso jam einant 35-uosius metus.

T.Stumbrys tapo vieninteliu rungtynių metu mirusiu žaidėju Lietuvos krepšinio istorijoje.

Nelaimingų atsitikimų buvo ir futbolo aikštėje. Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės saugas Kęstutis Ivaškevičius sukniubo aikštėje per Lietuvos I lygos rungtynes Klaipėdoje tarp „Palangos“ ir Alytaus „Dainavos“ 2016 metų pavasarį. Vėliau žaidėjas atsigavo, bet po šio incidento baigė savo futbolininko karjerą.

Sustojusi širdis

Dar viena skaudi nelaimė Lietuvos sporto pasaulį buvo sukrėtusi 2018 metų vasario mėnesio 3 dieną. Tuomet Lietuvos taekvondo federacija pranešė, kad varžybose JAV duše sustojo 19-mečio Aurimo Klemo širdis. Vos po kelių mėnesių sportininkui būtų sukakę 20 metų. Jis kovojo 36 oficialiose kovose, kurių 20 laimėjo. Pergalių procentas buvo 55,6. Pasauliniame reitinge, kuriame kvalifikuojami 1500 taekvondo kovotojų, A.Klemas užėmė 17-ą poziciją.

2017 metų Bulgarijos sostinėje Sofijoje vykusiame taekvondo olimpinių svorio kategorijų Europos čempionate A.Klemas iškovojo bronzos medalį.

Sportininką komandos draugai rado tiesiog sukniubusį duše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.