EUROLYGA 2023

Lietuvos beisbolininkai sieks nupūsti Utenoje Izraelio rinktinę – su šiaip ne taip paruošta aikšte ir be bendrų treniruočių

„Juokinga, tačiau ta pergalė mums viską sujaukė: teko treneriams keisti lėktuvo bilietus, žaidėjams atsiprašinėti iš darbų, galiausiai, ieškoti aikštės Lietuvoje dar trims mačams“, – pradžioje juokaudamas, o jau po to surimtėjęs trečiadienį kalbėjo šalies beisbolo asociacijos vadovas Virmidas Neverauskas. Pastarojo galvos skausmas – įspūdinga rinktinės pergalė Europos čempionato B atrankos grupėje.

 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Lietuvos beisbolo rinktinė kovos Utenoje dėl kelialapio į Europos čempionatą<br> beisbolas.lt
 Rašės hipodrome esanti beisbolo aikštė<br> beisbolas.lt
 Rašės hipodrome esanti beisbolo aikštė<br> beisbolas.lt
Dovydas Neverauskas
Dovydas Neverauskas
Dovydas Neverauskas ir Virmidas Neverauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dovydas Neverauskas ir Virmidas Neverauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 24, 2019, 4:43 PM, atnaujinta Jul 25, 2019, 10:45 AM

Iš Kanados, JAV, Vokietijos ir Švedijos suvažiavę geriausieji Lietuvos beisbolininkai pakartojo prieš dvejus metus pasiektas aukštumas – Slovakijos Trnave liepos 2-ąją laimėjo Europos čempionato B grupės atranką.

Dabar dėl galimybės Senojo žemyno pirmenybėse su kitomis geriausiomis 12 rinktinių rugsėjį Vokietijoje grumtis dėl medalių ir kvietimų į olimpiadą lemiamoje akistatoje lietuviai susikaus su Izraelio atstovais.

Prieš dvejus metus mėgautis Europos elitiniu beisbolu mūsų atstovams sutrukdė austrai, tačiau šįkart Lietuva pati turės galimybę savo žiūrovų akivaizdoje pabandyti prasibrauti į pirmenybes.

Mačai su Izraeliu vyks Utenos Rašės hipodrome penktadienį ir šeštadienį, o jei rezultatas bus lygus 1:1, žūtbūtinė dvikova bus surengta ir sekmadienį.

„Turėjome priduoti Amerikoje besidarbuojančio trenerio lėktuvo bilietus, nes gal kai kam ir netikėtai laimėjome grupės varžybas. Dabar vyksta savotiškas dešimties dienų iššūkis – vėl reikia sudėlioti logistiką taip, kad iš užsienio atvažiuotų žaidėjai.

Juk mūsų beisbolininkai tikrai nėra profesionalai – Švedijoje du vyrai turi savo darbus, geriausiu atrankos turnyro metiku pripažintas Edvardas Matusevičius gal kaip nors penktadienį ištrūks iš Vokietijos Dohreno ekipos ir jau sekmadienį skris namo.

Dabar jau turime iš Čikagos atvykusį šešiolikmetį Vytą Valinčių, kuris yra vienas iš mūsų ekipos lyderių. Žodžiu, pas mus specifika“, – apie būsimą dvikovą su izraeliečiais teigė ne tik beisbolo asociacijos, bet ir rinktinės vadovas V.Neverauskas.

Nacionalinės ekipos treneris amerikietis Willas Gordonas dar paaiškino beisbolo reikalų subtilybes: „Iš tiesų, beisbolas yra lyg ir komandinė sporto šaka, tačiau joje lemia individualus sportininko meistriškumas – tiek gynėjo, tiek metiko ar gaudytojo.

Pas mus nėra jokių derinių, jokių komandinių paruoštukų, todėl ir nereikia rengti ilgų stovyklų, aiškinant taktiką. Taip, mes padarome kelias treniruotes prieš turnyrus, bet jos skirtos labiau gynėjams, o ne metikams“.

Lietuvos rinktinė Trnave žaidė su aštuoniomis varžovėmis ir finale sugebėjo palaužti Ukrainą 7:5.

Tokiame pačiame atrankos turnyre Bulgarijoje, tačiau su šešiomis komandomis, Izraelis neturėjo sau lygių, o pagal reglamentą Slovakijoje nugalėjusi rinktinė privalėjo priimti lemiamą mūšį dėl kelialapio į Vokietiją.

„Didžiausia bėda, jog Lietuva kaip ir neturi padorios beisbolo aikštės – Utena ją turėjo, tačiau pastaruosius ketvertą metų hipodrome nevyko jokie beisbolo mačai, o šį statinį valdanti bendrovė „Kasandros grupė“ didelio dėmesio sportui nerodė. Gerai, kad Utenos rajono savivaldybės ir mero A.Katino pastangų dėka buvo sutarta dėl rungtynių“, – kalbėjo V.Neverauskas.

Pasaulio reitinge Izraelio beisbolininkai žengia 19-oje pozicijoje, o lietuviai – tik 37-oje vietoje.

„Yra toks neoficialus pasaulio čempionatas – „World baseball Classic“, kuriame rinktinėse gali žaisti ne tik atstovaujamos šalies pasą turintis sportininkas, tačiau ir palikuonis su kitos valstybės pilietybe. Tai Izraelis tokiame čempionate surinko labai galingą ekipą iš MLB lygos žaidėju ir užėmė šeštąją vietą. Gavo daug reitingo taškų ir pakilo sąraše.

Tačiau atrankoje ir Europos turnyruose gali varžytis tik savo šalių pasus turintys atletai. Tad mūsų ir izraeliečių jėgos beveik lygios – jie turi tų amerikiečių su dviguba pilietybe, tačiau jau ne tiek daug ir mes hipodromo aikštėje galime pakovoti dėl kelialapio“, – tikino Lietuvos beisbolo asociacijos vadovas.

Jis vylėsi, kad Utenoje bent vieną mačą sužais Vokietijoje sportuojantis E. Matusevičius, Čikagoje gyvenantis 16-metis Vytas Valinčius, Kęstas Vilimas ir Arūnas Dankovskis, žaidžiantys Švedijos Solversborg klube, Utenos „Titanui“ atstovaujantis Eimantas Žičkus bei Kauno „Lituanika“ atstovas Audrius Beliauskas ir JAV studijuojantis Marius Balandis.

Deja, po atrankos kovų padėti mačuose su Izraeliu negalės Kanadoje gyvenantis Lukas Barry.

– Komandą sudaro nemažai užsienyje gyvenančių lietuvių. Rinktinei tai nėra pliusas, galvojant apie tai, kaip sunku surinkti juos mačui?, – buvo paklaustas V.Neverauskas.

– Turime ir nacionalinės komandos trenerius iš JAV – Willą Gordoną ir Ohajyje metikus treniruojantį Christopherį Rodriguezą.

Taip, tai yra sunku, kai reikia surinkti po pasaulį išsibarsčiusius žaidėjus. Ypač, kai jie nėra profesionalai. Sakysime, dabar per liepą jau antrą kartą reikia viską suderinti su žaidėjais, kad jie atvyktų į rinktinę.

Mūsų Europos beisbolo vadovai, atrodo, tapo savo sporto šakos priešais – sudarė tokius atrankų tvarkaraščius, kad ir blogiau būti negali.

Aš net negaliu pagalvoti, kaip teks toliau viską dėlioti, kai, tikiuosi, pateksime į Europos čempionatą Vokietijoje. Aš taip tikiuosi...

O ten bus dalinami penki kelialapiai į 2020 metų Tokijo olimpiados atranką. O jei ten tą kelialapį mes laimėsime? Tos kovos juk vyks spalio mėnesį. Tai tada jau ketvirtą kartą teks rinkti nacionalinę ekipą.

Ir tai per porą mėnesių... Koks darbdavys tave gali per kelis mėnesius keturis kartus išleisti? Visiškas nesusipratimas su tomis atrankomis.

– Kaip atsitiko, kad Lietuva turi priimti svarbų mačą, nors neturi tam sąlygų – geros beisbolo aikštės.

– Europos čempionato reglamente taip buvo įrašyta. Kas žinojo, kad laimės Lietuva. Turėjome tris kelius – atgaivinti turimą aikštę Utenoje, žaisti Izraelyje arba neutralios šalies arenoje.

Abu pastarieji variantai mums nelabai tiko, nes norime pakovoti dėl Europos čempionato kvietimo ir nenorėjome atiduoti bent menkos persvaros. Dėl aikščių, tai tariamės, deramės su miestais, kad skirtų joms vietas, padėtų įsirengti – sunkiai, bet iriamės į priekį.

– Daugelio pasaulio šalių beisbolo rinktinės turi taip vadinamų natūralizuotus žaidėjus – ypač iš MLB lygos. Gal ir lietuviams reikia apie tai pagalvoti?

– Tai manau, kad „World baseball Classic“ čempionate mūsų šalis ir taip galėtų išstatyti gerą rinktinę – MLB žaidžia net trys broliai Valaičiai, Hjustone – Jacobas Alenas Bukauskas, San Diege – Nickas Margevičius.

Tikrai būtume ne paskutinė komanda turnyre ir priskaldytume malkų. Tačiau šiuo atveju reikia kalbėti apie šalies beisbolo viziją ir uždavinius.

MLB gina savo lygą ir, pavyzdžiui, turi sąrašą iš 40 žaidėjų, kurių negalima imti į rinktines tam tikru metu. Tas momentas yra dabar... Tai mums toks variantas yra keblesnis, tad žiūrime į savus beisbolininkus.

– Beisbolas Lietuvoje nėra turtingas sportas. Kiek kainuos ši akistata su Izraeliu asociacijai?

– Dar tiksliai nepaskaičiavome, tačiau reikėjo nupirkti bilietus mūsų žaidėjams iš užsienio, pragyvenimas, aikštės parengimas, varžovų sutikimas – apie 20 tūkstančių eurų.

Taip, nesame labai turtingi, nes iš biudžeto 2019-iems gavome 59 tūkstančius eurų ir dar 93 tūkstančius pridėjo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Tačiau viliamės, kad sėkmingai pasirodžius, kitąmet Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pagal esamas taškų skaičiavimo formules mums jau skirs dvigubai didesnį biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.