EUROLYGA 2023

Prancūzių karaliavimas rankinio varžybose baigtas

2017 metų pasaulio ir 2018 metų Europos moterų rankinio čempionė Prancūzijos rinktinė šiais metais medalių kolekcijos nepapildys. Penktadienį lemiamose pasaulio pirmenybių pirmojo etapo rungtynėse prancūzės pralaimėjo Danijos rankininkėms ir pasitraukė iš kovos dėl apdovanojimų.

Prancūzijos rankininkės suklupo pasaulio čempionate.<br>Imago Sports/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rankininkės suklupo pasaulio čempionate.<br>Imago Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 5:26 PM

Dramos. Kumamoto prefektūroje (Japonija) vykstančiame 24-ajame pasaulio moterų rankinio čempionate penktadienį buvo sužaistos paskutinės pirmojo etapo rungtynės.

Per jas paaiškėjo, kad kitą savaitgalį rankinio bendruomenė sveikins naujas pasaulio čempiones, nes titulą gynusi Prancūzijos ekipa šiais metais nesugebėjo patekti net ir į antrąjį etapą. Prancūzės lemiamoje B grupės dvikovoje nusileido beveik visą laiką pirmavusioms Danijos rankininkėms 18:20 (7:9). Iki šių rungtynių nė vienai komandai nebuvo pavykę laimėti įmetus tik 20 įvarčių.

Prancūzės nesugebėjo pakartoti to, ką tą pačią dieną C grupės žūtbūtiniame mūšyje padarė Rumunijos komanda. Rumunės pavijo 7 įvarčių skirtumu pirmavusias vengres ir iškovojo pergalę 28:27 (10:16). Rumunijos rankininkės rezultatą pirmą kartą persvėrė iki sirenos likus 5 sek., o pergalę išplėšė baudinį įmetusi geriausia 2018 metų pasaulio rankininkė Cristina Neagu.

A grupėje dėl paskutinio kelialapio į kitą etapą penktadienį susirėmė dvi buvusios Jugoslavijos šalių komandos. Jų mače serbės pranoko slovėnes 29:27 (12:11).

Kitos devynios komandos, kurios žais antrajame etape, paaiškėjo dar prieš paskutinį pirmojo etapo turą.

Antrasis etapas. Pirmajame etape po penkias pergales iškovojo tik Ispanijos ir Rusijos rankininkės. Ispanės penktadienį įveikė juodkalnietes 27:26 (14:14), rusės – švedes 30:23 (16:12). Šios rungtynės irgi buvo labai svarbios, nes jų rezultatai bus įskaityti antrajame etape.

Antrajame etape dvylika komandų bus suskirstytos į dvi naujas grupes. I grupėje žais Nyderlandai (4 taškai), Vokietija (3), Korėja, Norvegija (po 2), Danija (1) ir Serbija (0), II grupėje – Rusija, Ispanija (po 4), Švedija, Juodkalnija (po 2), Rumunija ir Japonija (po 0).

Po dvi geriausias grupių komandas pateks į pusfinalį.

Rankininkės Japonijoje kovoja ne vien dėl pasaulio pirmenybių medalių, bet ir dėl kelialapių į Tokijo olimpines žaidynes (į jas pateks pasaulio čempionės) bei olimpinį atrankos turnyrą (jame liko septynios laisvos vietos).

Azijietės. Į antrąjį etapą pateko dešimt Europos ir dvi Azijos komandos. Su Senojo žemyno rankininkėmis dėl medalių toliau kovos Korėjos ir Japonijos rinktinės.

Japonių užduotis pirmajame etape buvo gerokai lengvesnė. Turnyro šeimininkės žaidė grupėje, kurioje rungtyniavo tik dvi Europos komandos. Tuo tarpu korėjietės susitiko su trimis Europos šalių rinktinėmis.

Tiesa, buvusios pasaulio čempionės Korėjos rinktinės nebaugina jokios varžovės. Korėjietės nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Vis dėlto jos prarado du taškus sužaidusios lygiosiomis su Danijos ir Vokietijos rankininkėmis.

Beje, praėjusiame pasaulio čempionate, kuriame varžybų sistema buvo kitokia ir komandos nuo aštuntfinalio kovojo atkrintamosiose varžybose, tarp 16 stipriausiųjų pateko keturiolika Europos komandų. O kitiems žemynams atstovavo dvi tos pačios Azijos šalių rinktinės – Korėja ir Japonija.

Europietės. Iš viso į pasaulio čempionatą atvyko trylika Europos komandų. Prasibrauti į antrąjį etapą nepavyko Slovėnijai, Vengrijai ir Prancūzijai.

Slovėnės pirmajame ture pateikė didžiausią turnyro staigmeną ir nugalėjo pastaraisiais metais iš didžiųjų turnyrų medalius nuolat parsivežančią Nyderlandų rinktinę, bet šios sėkmės neišvystė.

Slovėnijos rinktinė gali pasiguosti nebent tuo, kad jos lyderė 22 metų Tjaša Stanko tapo rezultatyviausia pirmojo etapo žaidėja. Ji įmetė 45 įvarčius.

43 įvarčius pelnė korėjietė Ryu Eun-hee (beje, vienintelė Korėjos rinktinės rankininkė, žaidžianti Europos klube), 40 įvarčių – rumunė C.Neagu.

Autsaiderės. Prasčiausiai pirmajame etape žaidė Australijos rinktinė. Australės ne tik neiškovojo nė vieno taško, bet ir pelnė mažiausiai (53) bei praleido daugiausiai įvarčių (182).

Maža to, varžovės žaisdamos su australėmis gerino turnyro rekordus. Labiausiai pasižymėjo prancūzės, kurios nugalėjo autsaideres 39 įvarčių skirtumu ir varžovėms leido įmesti vos 7 įvarčius. Prancūzijos ekipa sutriuškino Australijos komandą 46:7.

Rezultatyvumo rekordas buvo pasiektas kitoje grupėje. Nyderlandų rankininkės vienintelės šiame čempionate sugebėjo įmesti daugiau nei pusšimtį įvarčių ir nugalėjo kubietes 51:23.

Be taškų pirmąjį etapą taip pat baigė Kubos, Kazachstano ir Kinijos rankininkės.

Trys iš keturių autsaiderių pirmąją pergalę dar pasieks, nes pasaulio čempionate bus kovojama ir dėl žemesnių vietų (13-16, 17-20 ir 21-24). Beje, praėjusiame pasaulio čempionate paskutinę 24-ąją vietą užėmė Tuniso rinktinė, kuri į šių metų pirmenybes nepateko.

Tuo tarpu Australijos rinktinė praleido tris praėjusius čempionatus, nes IHF buvo diskvalifikavusi visą Okeanijos rankinio federaciją. Australės šiais metais pasaulio čempionate dalyvauja aštuntąjį kartą, bet iki šiol pralaimėjo visas 48 rungtynes.

5 turas

A grupė

Serbija – Slovėnija 29:27 (12:11).

Angola – Kuba 40:30 (20:16).

Nyderlandai – Norvegija 30:28 (14:18).

Lentelė: Nyderlandai – 8, Norvegija – 8, Serbija – 6, Angola – 4, Slovėnija – 4, Kuba – 0.

B grupė

Brazilija – Australija 31:9 (15:5).

Vokietija – Korėja 27:27 (15:14).

Prancūzija – Danija 18:20 (7:9).

Lentelė: Korėja – 8, Vokietija – 7, Danija – 7, Prancūzija – 5, Brazilija – 3, Australija – 0.

C grupė

Senegalas – Kazachstanas 30:20 (15:7).

Ispanija – Juodkalnija 27:26 (14:14).

Rumunija – Vengrija 28:27 (10:16).

Lentelė: Ispanija – 10, Juodkalnija – 8, Rumunija – 6, Vengrija – 4, Senegalas – 2, Kazachstanas – 0.

D grupė

Japonija – Kinija 35:18 (17:8).

Argentina – Kongo DR 25:16 (9:13).

Rusija – Švedija 30:22 (16:12).

Lentelė: Rusija – 10, Švedija – 8, Japonija – 6, Argentina – 4, Kongo DR – 2, Kinija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.