EUROLYGA 2023

Pasaulio gimnastikos čempionė rusė neišbrenda iš skandalų: susipjausčiusi peiliu ranką prisipažino apie sunkią ligą

Keturiskart pasaulio meninės gimnastikos čempionė Aleksandra Soldatova jau savaitę yra Rusijos žiniasklaidos dėmesio centre: vasario 6-ąją dienraščiai tik ir rašė apie neva sportininkės siekius pasitraukti iš gyvenimo, o po sekmadienio viešo pasirodymo po „Grand Prix“ parodomojoje programoje 21-erių mergina prisipažino – jis serga sunkia liga ir priversta stabdyti karjerą.

 Aleksandra Soldatova<br> ITAR-TASS nuotr.
 Aleksandra Soldatova<br> ITAR-TASS nuotr.
 Aleksandra Soldatova<br> ITAR-TASS nuotr.
 Aleksandra Soldatova<br> ITAR-TASS nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 5:52 PM

Praėjusią savaitę Rusijos naujienų agentūros sprogo naujiena, kad viena garsiausių šios šalies meninės gimnastikos atstovių A.Soldatova guli Maskvos Sklifosofskio ligoninėje po nesėkmingai pasibaigusio bandymo suvesti sąskaitas su gyvenimu. Neva, sportininkė buvo atvežta iš namų su supjaustytomis rankomis ir medikai šiaip ne taip ją išgelbėjo.

Alyvos į gandų ugnį įpylė pati sportininkė, tinklaraštininkei Masch pasakiusi vieną frazę: „Kvailai padariau. Po to išsigandau ir nuvažiavau į ligoninę“.

Buvo galima suprasti, kad atletė norėjo kažką pasidaryti, tačiau po to išsigando savo ketinimų.

Buvo kalbama, kad gimnastė bandė pjaustytis venas, nes pastaruoju metu nepateko į Rusijos nacionalinę komandą.

Tačiau A.Soldatova per socialinius tinklus ir per žiniasklaidą savaitgalį visa gerkle šaukė ir paneigė visus prasimanymus dėl galimos savižudybės.

„Tiesiog ryte dariausi pusryčius, pjoviau duoną, peilis nuslydo ir labai stipriai įsipjoviau ranką. Kalbos apie galimą savižudybę yra visiška nesąmonė“, – instagram pareiškė žinoma gimnastė.

Ji paviešino ir savo nuostabą apie pasklidusius gandus.

„Aš buvau šoke ir vis dar negaliu atsigauti. Esu pozityvus žmogus, net liežuvis neapsiverčia pasakyti, ką apie mane kalbėjo ir rašė kelias dienas. Kai viskas įvyko, neturėjau mobilaus telefono – kai jį atnešė, su siaubu skaičiau visas tas naujienas. Telefoną atnešė man trenerė Ana Djačenko, tai jos veidas buvo baltas kaip popierius. Aš iš pradžių išsigandau dėl jos sveikatos“, – tikino A.Soldatova.

Tačiau po Maskvoje savaitgalį vykusių meninės gimnastikos „Gran Prix“ varžybų, kuriose A.Soldatova per parodomąją programą pasirodė su užklijuotu ant rankos pleistru, sportininkė pareiškė, kad serga sunkia liga ir stabdys karjerą.

„Pastaruosius dvejus metus aš kovoju su mane morališkai žlugdančia liga – bulimija“, – pareiškė begalę apdovanojimų turinti sportininkė.

Bulimija arba hiperoreksija – psichologinis sutrikimas, dėl kurio kuriam laikui liguistai susilpnėja arba išnyksta sotumo jausmas ir nekontroliuojamai padidėja apetitas. Ligoniams būdinga nuolatinė viršsvorio baimė, pasikartojantys persivalgymai, po kurių ima persekioti kaltės jausmas, bandoma „atitaisyti“ padėtį, maistą išvemiant, geriant laisvinančius vaistus ir arbatas, sportuojant, naudojant liesinančias tabletes ir pan. Moterys bulimija serga nuo 3 iki 10 kartų dažniau, nei vyrai.

Rusijos gimnastė tikino, kad ji slapta gydėsi šią ligą jau anksčiau.

„Po Europos čempionato 2019-siais aš savo trenerei pasakiau, kad pasirengusi gydytis: klinika, ligoninė, bet kas... Man surado ligoninę, bet ten pragulėjau neilgai. Kai tik pasidarė geriau, viską mečiau ir tai buvo labai didelė mano klaida – pareiškiau, kad pasirengusi treniruotėms. Bet po jų ir vėl viskas pradėjo blogėti. Rusijos meninės gimnastikos rinktinės trenerė ir šios sporto šakos federacijos prezidentė Irina Viner pasakė man, kad pradžioje turiu pasveikti, o jau po to galvoti apie sportą. Ji tikino, kad sveikata yra svarbiausia“, – pasakojo pasaulio ir Europos čempionė.

Tad Rusijos žiniasklaida galiausiai sudėjo visus taškus ir dėl netikėto incidento praėjusių metų rugsėjo 8 dieną Portugalijoje. Mat ten „Iššūkio taurės“ varžybose A.Soldatova per varžybas prarado sąmonę. Medikai sugebėjo atgaivinti sportininkę, tačiau iškart po to Rusijos rinktinės treneriai išbraukė sportininkę iš sąrašų dalyvauti planetos pirmenybėse Azerbaidžane.

Dėl to ji negalėjo ir startuoti komandos sudėtyje vasario 7-9 dienomis Maskvoje vykusiose meninės gimnastikos „Gran Prix“ varžybose.

„Tie dveji metai man tragiški buvo – dėl lūžusios kojos buvau priversta praleisti 2018 metų Europos čempionatą. Mano kūnas tapo toks trapus, tai buvo kažkas siaubingo. Susižeidus aš dar į kovojau su bulimija, tais metai atsigavusi dar ir laimėjau planetos pirmenybes. Jūs net neįsivaizduojate, ką aš matau žiūrėdama į tą aukso medalį“, – žurnalistams sakė A.Soldatova.

Tačiau ji taip pat pranešė, kad nesirengia baigti karjeros. „Taip, dabar pas mane bus sportinės karjeros pauzė. Esu atsigavimo fazėje ir žinau vieną: reikia gydytis ir neskubėti.

Profesionalus sportas ir bulimija yra nesuderinami dalykai. Juolab, jei kalbėsime apie olimpiadą, kur reikia arkliškos sveikatos.

Treneriai žino, kad aš noriu sugrįžti į sportą ir treniruotis. Ir tai svarbiausia“, – trims mėnesiams iš didžiojo sporto pasitraukianti sakė A.Soldatova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?