EUROLYGA 2023

D. Gudzinevičiūtė apie į Tokiją nenorėsiančius vykti Lietuvos olimpiečius: „Ne kariuomenė, atsisakys – nevažiuos“

Daugelį pasaulio varžybų užsmaugęs koronavirusas savo čiuptuvais prisikasė ir iki olimpinių žaidynių gerklės. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) galutinį sprendimą dėl vasarą turinčių vykti žaidynių Tokijuje atidėjo dar mėnesiui, tačiau jau pirmadienį Kanados ir Australijos olimpiniai komitetai suskubo paskelbti, kad 2020 metų olimpiadoje jų delegacijų nebus.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>S.Čirbos nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>S.Čirbos nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>M.Kulbio nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>M.Kulbio nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>A.Pliadžio nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-03-23 15:24

„Lenkija taip pat pirmadienį paprašė, kad žaidynės Japonijoje būtų nukeltos vėlesniam laikui. Tačiau klausimas – kokiam“, – paskutines naujienas komentavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Ji tikino, kad LTOK drastiškų žingsnių kol kas neplanuoja žengti ir neskelbs apie rinktinės atšaukimą iš Tokijo olimpiados.

„Mes neplanuojame atšaukinėti rinktinės. Mūsų pozicija šiuo atveju labai panaši į Tarptautinio olimpinio komiteto. IOC itin seka įvykius pasaulyje dėl koronaviruso pandemijos, bendradarbiauja su Pasaulio sveikatos organizacija, su Japonijos vyriausybe, todėl po mėnesio turės aiškų atsakymą, ar gali liepą įvykti žaidynės.

Net nereikia sakyti, kad Olimpiniam komitetui yra svarbiau už viską žmonių sveikata ir gyvybė, todėl abejoju, kad esant nors menkai užuominai į šiuos klausimus, IOC nutartų vis tiek vykdyti olimpiadą. Mes taip pat elgsimės.

Palauksime galutinio IOC sprendimo – jis mums turėtų būti kertinis. Tuomet ir mūsų olimpinė rinktinė apsispręs, vykti į olimpiadą, ar ne“, – kalbėjo olimpinė čempionė D.Gudzinevičiūtė, taip pat dėl darbinių kelionių turėjusi saviizoliuotis 14 dienų.

Kanados olimpinis ir paralimpinis komitetai pirmadienį priėmė kategorišką sprendimą, kad jų atstovai nedalyvaus Tokijo olimpinėse bei paralimpinėse žaidynėse, jeigu jos bus rengiamos šiemet.

Kanados sporto vadovai tikino, kad žaidynes dėl koronaviruso pandemijos privalu atidėti bent metams – tik tuomet bus galima bent šiek tiek saugiau vykdyti varžybas.

„Mes suprantame situacijos sudėtingumą dėl žaidynių atidėjimo, tačiau nėra nieko svarbiau už sportininkų ir visos pasaulio bendruomenės gyvybes ir jų sveikatą“, – savo poziciją motyvuoja Kanados sporto valdžia.

Apie tokią pačią poziciją po kanadiečių pasisakymo pranešė ir Australija, paskelbusi, kad negali garantuoti sportininkams, jog jie neužsikrės virusu ir todėl nedalyvaus 2020-ųjų žaidynėse.

Galimą atsisakymą varžytis žaidynėse jau svarsto ir Norvegija, Brazilija bei Slovėnija.

Dviejų šalių olimpinių komitetų atstovų pareiškimai pasipylė po to, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė keturių savaičių terminą, per kurį bus ieškoma bendro kompromiso.

Tarp variantų – nukelti arba, kraštutiniu atveju, netgi atšaukti šį renginį.

Apie tai sekmadienį po vaizdo konferencijos paskelbė IOC prezidentas Thomas Bachas.

„Mes šiuo metu rengiame konsultacijas ir galutinį sprendimą priimsime per artimiausias keturias savaites“, – olimpinio judėjimo vadovo žodžius cituoja IOC oficiali svetainė. – Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad žaidynių atšaukimas neišspręs visų problemų.

Olimpiados atšaukimas būtų 11 tūkst. sportininkų vilčių žlugimas. O taip pat jų trenerių ir aistruolių. Atšaukimo galimybė darbotvarkėje nėra numatyta.“

Tuo tarpu Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe pirmadienį pareiškė, kad sprendimas atidėti Tokijo olimpiadą bus neišvengiamas, jeigu dėl koronaviruso pandemijos nebus galimybių surengti visaverčių žaidynių.

„Jeigu bus sudėtinga surengti žaidynes visavertiškai, sprendimas jas atidėti bus neišvengiamas, nes mes manome, kad atletų saugumas yra svarbiausias dalykas“, – sakė Sh. Abe per parlamento posėdį.

Olimpinės žaidynės Tokijuje numatytos liepos 24-rugpjūčio 9 dienomis.

– Tikinate, kad Lietuvos olimpinė rinktinė vis dar planuoja vykti į Japoniją. Ar galėtų kažkuris šalies sportininkas dėl koronaviruso baimių atsisakyti vykti į žaidynes?, – lrytas.lt paklausė LTOK prezidentės D.Gudzinevičiūtės.

– O kodėl ne? Žinoma. Tai ne kariuomenė, kur yra įsakymai. Šiuo atveju jokių įsakymų nėra ir nebus. Nenorės, galės atsisakyti vykti į Japoniją. Nenorės-nevažiuos.

– Gal jau buvo ir yra mūsų sportininkų, kurie pareiškė, kad galimai nevyks į Tokijo žaidynes.

– Ne. Tokių pareiškimų nebuvo. Jokios panikos dėl koronaviruso pandemijos tarp Lietuvos atletų nėra ir dar nesu girdėjusi, kad kas nors svarstytų tokią galimybę pasitraukti iš olimpinės rinktinės.

Atvirkščiai: visi tik kalba, kad būtina kuo geriau pasirengti Tokijui ir tas karantinas kelia papildomų problemų: namuose sunku pilnaverčiai treniruotis, o kiti atletai apskritai negali to daryti.

Kaip jaustis plaukikui Danui Rapšiui, buriuotojai Viktorijai Andrulytei, dviratininkėms, irkluotojams, kurie neturi variantų kaip namie treniruotis. Sakau, nė vienas iš 22 Lietuvos olimpiečių nėra pasakęs, kad nenori vykti į Tokiją.

– Dabar Lietuvos rinktinėje yra 22 nariai. Buvo planuota, kad jų bus daugiau, tačiau olimpinės atrankos atidėtos ir nežinia, kada ir kaip jos vyks.

– Taip, šiai dienai į žaidynes atsirinko 57 procentai visų Tokijuje turinčių varžytis atletų, tad realiai 43 procentai yra vakansinės vietos. Tarptautinis olimpinis komitetas pateikė siūlymus tarptautinėms federacijoms, kaip jos galėtų spręsti klausimą dėl atrankų.

Vienu atveju kalba eina apie tam tikrus įvykdytus laiko normatyvus, kitu – reitingus. Nežinau, koks būtų galutinis sprendimas dėl kelialapių, nes viską turės nutarti tarptautinės sporto organizacijos.

Todėl ir sunku kažką planuoti ir galvoti apie Lietuvos delegaciją. Jei kalbėtume apie reitingus, tai bus džiugu žinoti, kad Lietuvos krepšininkai, tikrai turėtų gauti kvietimą į Tokiją.

Viskas pasikeistų, jei žaidynės būtų atidėtos kad ir metams, nes mėnuo nieko nepakeistų – tuomet atrankos vyktų tuos metus ir rekomendacijų kelialapių dalyboms nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.