EUROLYGA 2023

D. Gudzinevičiūtė – apie nemenkus LTOK nuostolius ir kiek laiko dar mokės stipendijas sportininkams

„Patikėkite, niekas žmonių sveikatomis tikrai nerizikuos. Žaidynės tikrai neįvyks, jeigu kažkam grės bent menkiausias pavojus“, – likus kelioms dienoms iki oficialaus 2020-ųjų Tokijo olimpiados atidėjimo tvirtino Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, pati esanti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narė.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>LTOK nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>LTOK nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>E.Žaldario nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>E.Žaldario nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-04-21 16:57, atnaujinta 2020-04-21 20:52

Jau kovo 24-ąją pasaulis sužinojo, kad liepos 24-ąją Japonijoje turėjusios prasidėti svarbiausios ketverių metų sporto varžybos – Tokijo olimpiada dėl koronaviruso pandemijos atšauktos.

Jos vyks 2021 metų liepos 23 – rugpjūčio 9 dienomis.

Tai tapo precedento neturinčiu sprendimu, nes iki šiol per visą istoriją žaidynės dar nei karto nebuvo nukeltos, o tik tris kartus jos buvo atšauktos dėl Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų.

„Visi sporto projektai, kaip ir visų kitų sričių projektai, yra sustabdyti. Taip pat ir didieji mūsų renginiai sustojo – planavome ir vėl rengti Olimpinę dieną, kuri buvo numatyta Vilniuje birželį, tačiau dabar ji nukelta į rudenį.

O įvyks, ar ne – svarstysime vėliau. Visas sportas – sustojo. Juk jo negalima įsivaizduoti be rungtyniavimo, o kur rungtyniavimas, ten ir žmonės...

Treniruočių procesai taip pat sustojo – visi bando treniruotis kas garažuose, kas namuose, kas turi galimybę – lauke prie namo. Bet yra tokių sporto šakų, kurių atstovai negali sportuoti po vieną ar reikia ypatingų sąlygų – kad ir baseino.

Tai toks šalies sporto vaizdas. Bet olimpiada atidėta metams, todėl tikimės, kad mūsų atletai turės galimybių pasirengti Tokijo žaidynėms“, – situacija su šalies sportu įvertino olimpinė čempionė D.Gudzinevičiūtė.

LTOK prezidentė patvirtino, jog jau kelialapius iškovoję mūsų ir viso pasaulio sportininkai šią teise galės pasinaudoti kitąmet – jiems nereikės iš naujo varžytis dėl olimpiečio vardo.

„Pagal tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijas, kas jau yra iškovojęs teisę varžytis 2020 metų žaidynėse, jiems ta teisė perkeliama į kitus metus.

Tokių sportininkų per pasaulį yra 57 procentai. Dėl kitų kvotų, tai kiekviena tarptautinė federacija yra įpareigota pakeisti atrankos sistemą, padaryti ją kaip įmanoma teisingesnę ir padaryti viską, kad atletai būtų atrinkti į žaidynes kitąmet“, – kalbėjo LTOK vadovė.

Šalies olimpinis sportas yra remiamas iš bendrovės „Olifėja“ rengiamų loterijų. Kaip aiškėja, LTOK šiemet susidurs su rimtomis finansinėmis problemomis, nes loterijų verslas itin nukentėjo per karantiną.

„LTOK taip pat susiduria su sunkumais, bandoma sutaupyti. Loterijų verslas taip pat labai sumenko.

Mes ieškome būdų kaip taupyti – dalis tapymo proceso įvyks automatiškai, nes neįvyks vienas ar kitas numatytas renginys. Kai kur teks sumažinti išlaidas.

Tačiau jau kartojome, ir kartojame, kad sportininkai neturi nukentėti, sportininkams bus mokamos stipendijos tol, kol turėsime šią galimybę“, – kalbėjo šalies olimpinio komiteto vadovė, kuri šiemet ir vėl turės kelti kandidatūra dar vienai ketverių metų LTOK prezidentės kadencijai.

– Ar jau tariatės su Vyriausybę dėl karantino švelninimo sportininkams? Kada galės sportininkai sugrįžti treniruotis į bazes?, – buvo paklausta D.Gudzinevičiūtė.

– Nemanau, kad yra teisinga tikėtis kažkokių ypatingų išimčių, nes sveikata ir gyvybė yra kur kas brangesnė.

Tai kas buvo įmanoma, jau padaryta – siūloma palengvinti sportuojantiems šiek tiek sąlygas: kai kurie turės galimybę sportuoti nedidelėse grupėse ar treniruotis lauke.

Viliamės, kad toks nutarimas bus priimtas, o ypatingų išimčių tikėtis būtų labai rizikinga, nes tai susiję su pandemija.

– Kokia LTOK finansiniai nuostoliai dėl dėl loterijų verslo smukimo rodiklių? Ir kaip bus siekiama nuostolius kompensuoti?

– Kokie nuostoliai – konkrečius skaičius – įvardinti negalių, nes karantinas nesibaigė ir tų nuostolių dar bus. Bet manau 20 procentų mažesnį biudžetą mes jau prognozuojame.

– Ar kalbama tarptautinėje bendruomenėje dėl antrąją koronaviruso pandemijos bangą ir galimą Tokijo olimpiados atidėjimą dar vėlesniame nei 2021 metai laikui? Įmanomas toks scenarijus?

– Tokių kalbų negirdėjau. Kaip žinote, įvairiausi gandai pasirodo kur kas ankščiau nei rimti pamąstymai. Nieko rimto apie tai negirdėjau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.