EUROLYGA 2023

Du bušido turnyrus slaptoje vietoje siekiantis surengti D. Simanaitis: „Mes finansinėje duobėje“

Bušido kovų aistruoliai pastaruoju metu tik spėja kalendoriuje žymėti naujas turnyrų datas, o po to jas užbraukinėti – per karantiną Lietuvos bušido federacija Europoje atšaukė jau aštuonis „Swat“ turnyrus, o šiemet turėję dar kovą įvykti „KOK'84“ mūšiai „nustumti“ jau ketvirtą kartą. „Viskas yra taip negerai, kad belieka tik būti optimistais“, – kandžiai situaciją apibūdino Lietuvos bušido federacijos prezidentas 49-erių Donatas Simanaitis.

Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>M.Kulbis
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>M.Kulbis
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>D. Umbrasas.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>D. Umbrasas.
Bušido kovotojas S.Maslabojevas<br>M.Ambrazo nuotr.
Bušido kovotojas S.Maslabojevas<br>M.Ambrazo nuotr.
Bušido kovotojas S.Maslabojevas<br>M.Ambrazo nuotr.
Bušido kovotojas S.Maslabojevas<br>M.Ambrazo nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>T.Bauro nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>T.Bauro nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Bušido kovos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bušido kovos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br> D,umbraso nuotr.
Bušido federacijos vadovas D.Simanaitis<br> D,umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-05-15 22:02

„KOK’84 World GP 2020“ varžybos „Siemens“ arenoje praūžti turėjo dar kovo 14-ąją, tačiau įsismarkavus koronaviruso pandemijai buvo atšauktos.

Kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, bušido organizacija naiviai svajojo apie greitą jo pabaigą ir tą patį turnyrą perkėlė į gegužės 9-ąją.

Kai ir ši data artėjo, D.Simanaitis pasiūlė sirgaliams ir kovotojams dar vieną išeitį – pamatyti kovas ringe birželio 27 dieną, bet po šių dienų Vyriausybės sprendimų tapo aišku, jog turnyras stumiamas į gilų rudenį – lapkričio 14-ąją.

„Esame ketvirtoje karantino švelninimo šalyje plano dalyje – greitai masiniai renginiai tikrai neatsinaujins. Nieko nepadarysi.

Dabar kovo mėnesio turnyrą perkėlėme į lapkritį – tuomet planavome jau kitą KOK renginį, tad „Siemens“ arenoje turėjome rezervuotą datą“, – dėstė situaciją su varžybomis D.Simanaitis.

Nuo 1999-ųjų prie organizacijos vairo stovintis D.Simanaitis su federacija surengė jau 82 KOK, 77 „MMA Bushido“ bei 80 „Bushido Swat“ turnyrus.

„Vis dėlto tas karantinas leido šiek tiek sudėlioti mintis ir planus – dabar jau žinau, kokie renginiai turėtų vykti per artėjančius trejus metus. Iki pandemijos tik bėgome, darėme viską automatiškai ir metams į priekį.

Ir dar žinau, kad jau šią vasarą bus du keisti ir netikėti „KOK Swat Clasic“ turnyrai – be žiūrovų, po atviru dangumi, nuošalioje vietoje, tačiau su televizijos transliacijomis“ – tikino ilgametis bušido federacijos prezidentas.

Karantine subrandinta idėja renginiais taps birželį ir liepą – bus surengti du turnyrai, kuriuose turėtų varžytis ne tik kovotojai iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos, tačiau, atsiradus galimybėms, ir lenkai. Greičiausiai, abu turnyrai įvyks be žiūrovų, juos stebės tik sportininkų artimiausi draugai.

Birželį numatytos varžybos turės ir savotišką akcentą – viskas bus priderinta prie praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio laikotarpio.

„Ir apipavidalinimas, ir ringas, ir aplinka bus lyg atgijusi istorija – viskas iš praėjusio šimtmečio trečiojo dešimtmečio.

Ir visos kovos planuojamos vykdyti lauke. Tokia idėja. Manėme, kad be žiūrovų galėsime tokį renginį suorganizuoti Vilniaus Vingio parke, tačiau iš esmės nesugebėsime garantuoti, jog varžybas stebėtų ne daugiau kaip 30 žmonių.

Net ir gausi apsauga negalėtų apsaugoti nuo žmonių parke, kurie tiesiog norėtų žvilgtelėti „o kas čia darosi“. Todėl turime jau išskirtinę vietą, kur jie vyks“, – pasakojo D.Simanaitis.

Tiek birželį, tiek ir liepą KOK varžybos po atviru dangumi startuotų Druskininkų apskrityje, netoli vaizdingo miško, o transliaciją iš Lietuvos tiesiogiai turėtų stebėti daugiau kaip 100 šalių kovos sporto mėgėjų.

Jei orai nebūtų palankūs kovoms atvirame ringe, bušido federacija taip pat turi išeitį – sugrįžtų į sostinės „Siemens“ areną.

„Dabartiniu metu reikia turėti net kelis atsarginis variantus. Bet esmė, privalome su kovotojais sugrįžti į sportinį gyvenimą jau vasarą. Nors ir be žiūrovų, bet sugrįžti“, – dėstė bušido federacijos bosas.

– Kokia situacija karantino metu su kovotojais? Kaip jiems sekasi laukti varžybų atsinaujinimo?, lrytas.lt paklausė D.Simanaičio.

– Federaciją sudaro 34 šalies klubai ir daugiau kaip 300 kovotojų. Iš esmės, beveik visi sportininkai treniruojasi individualiai, nemažai atletų yra ir patys treneriai, tad karantino metu nuotoliniu būdu jie dar ir treniruoja kitus.

Situacija šiuo atveju kaip ir visur šalyje – dirbi, treniruojiesi, svajoji namie. Kaip juokauju, pradžioje per dvi savaites šalis namie peržiūrėjo visus įmanomus serialus, o jau po to pradėjo mąstyti, kuo užsiimti.

Darbų atsiranda tuomet, kai mąstai, kad reikia kažką daryti...

– Galite garantuoti, kad vienas ar kitas jūsų organizacijos kovotojas turi pinigų maistui, gali sumokėti mokesčius?

– Kiekvienam į piniginę ir širdį neįlysi. Jei žmogus neskambina, neprašo pagalbos, vadinasi dar turi ką valgyti. Šiaip, kalbuosi su klubų vadovais, su sportininkais.

Kitą vertus, mes kaip organizacija taip pat neturime galimybių būti gelbėjimosi ratu ar greitąja pagalba – geriausiu atveju padėtume tik patarimais, jei jau būtų visai striuka, tai bandytume prašyti rėmėjų pagalbos. Juk bušido federacija taip pat karantine, taip pat negauna jokių pajamų. Yra labai sunku...

– Nebandote prašyti paramos valstybės?

– Įstojome į Renginių industrijos asociaciją (RIA) – tai per karantiną įsteigta sporto ir kultūros organizacija, kuri siekia derėtis ir siūlyti Vyriausybei kuo skubiau spręsti būtent šio socialinio segmento klausimus – bandome surasti sąlyčio taškų, kad kuo greičiau valdžia leistų tiek renginių organizavimą, tiek ir žiūrovus juose.

Nes varžybos ir kultūros renginiai gali išsilaikyti daugiausiai iš bilietų pardavimo, o jei leidžiama dabar ne daugiau kaip 30 žiūrovų vienoje vietoje – kaip išsilaikysi?

Valstybės teigiamas požiūris į renginius ir žiūrovų skaičių ir būtų labai didelė parama tiek sportui, tiek ir kultūrai.

– MMA ir KOK kovas organizuojate ne tik Lietuvoje. Kaip reikalai kitose šalyse su dvikovinėmis sporto šakomis ir turnyrais?

– Tas pats, kaip ir Lietuvoje – viskas uždaryta, visi laukia karantino pabaigos. Per metus Lietuvos bušido federacija Vokietijoje, Slovėnijoje, Makedonijoje, Kipre, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Baltijos šalyse bei Londone organizuodavo vidutiniškai 20 varžybų.

Trečiadienį atšaukėme Sarajeve turėjusį įvykti liepos 3 dieną KOK turnyrą. Perkėlėme jį į rugpjūčio 21-ąją. Gal įvyks...

– Kokia jūsų nuomonė apie UFC organizaciją, kuri, nežiūrint į koronaviruso pandemiją, rengia varžybas?

– Aš vis dėlto už visuomenei priimtas ir būtinas taisykles, kurių nereikėtų laužyti. Gali organizuoti turnyrus, tačiau tuomet yra be galo sunku garantuoti sąlygas, jog žmonės neužsikrės koronavirusu, kyla klausimas dėl žmonių sveikatos garantijų.

Ir patys turnyrai tampa keisti – dalis kovotojų atsisako eiti į ringą, jie keičiami kitais, titulinės akistatos dėl to tampa neaiškios ir nevertos dėmesio. Gal geriau taip neeksperimentuoti.

– Jei kalbame apie koronavirusą – ar Lietuvos ir jūsų organizacijai priklausantys užsienio kovotojai buvo pakliuvę į viruso gniaužtus?

– Dar antradienį ir trečiadienį kalbėjausi su daugelio šalių kovinių sporto šakų vadovais – reikia pasidžiaugti, kad niekas neturi duomenų, kad buvo sergančiųjų.

Trečiadienį suomiai patvirtino, kad visi kovotojai pas juos sveiki. Lietuvoje tikrai niekas iš bušido kovotojų nesirgo šiuo virusu.

– Labai sveiki žmonės, tie bušido atstovai...

– Galbūt reikia sakyti, kad labai gerai saugojasi ir laikosi karantino sąlygų.

– Bušido federacija „persirgs“ sėkmingai karantiną?

– Bendra prasme taip, tačiau finansiškai esame gilioje duobėje. Kaip organizacija, kaskart viską planavome pusmečiui ar metams į priekį, rezervavome arenas, užsakinėjome reklamas – visur mokėjome pinigus.

Kad ir tas kovo 14 dienos turnyras – reklama, arena, viešbučiai kovotojams... Varžybos neįvyko, bet mes viską jau buvome apmokėję.

Dabar tas pats turnyras planuojamas lapkritį – antrą kartą teks investuoti pinigus, tačiau už viską jau mokėjome kovą ir kaip sakoma efektą praradome, o nupirkti bilietai pavasarį galios ir rudenį.

Atšaukėme varžybas Vokietijoje, arenos vadovybė nenori grąžinti pinigų, sako nenumatytos situacijos, neprivalome to daryti – kreipėmės į teismus.

Mums dabar beliko tik tikėtis valstybės garantuotų kreditų su mažomis palūkanomis – finansinė federacijos duobė yra per gili, kad be pagalbos patys išliptume ir tęstume sporto veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.