EUROLYGA 2023

COVID-19 pandemija Europoje: plaukikai ruošiasi naujam nacionalinių varžybų sezonui

Europos plaukimo federacija (LEN) atliko savo narių vidinę apklausą, norėdama išsiaiškinti, kaip COVID-19 pandemija paveikė Europos šalių planus atnaujinti vandens sporto užsiėmimus. Savo atsakymus LEN pateikė 34 valstybių federacijos.

COVID-19 pandemija Europoje: plaukikai ruošiasi naujam nacionalinių varžybų sezonui.<br>D.Umbraso nuotr.
COVID-19 pandemija Europoje: plaukikai ruošiasi naujam nacionalinių varžybų sezonui.<br>D.Umbraso nuotr.
COVID-19 pandemija Europoje: plaukikai ruošiasi naujam nacionalinių varžybų sezonui.<br>D.Umbraso nuotr.
COVID-19 pandemija Europoje: plaukikai ruošiasi naujam nacionalinių varžybų sezonui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-06-01 16:14

Visoje Europoje vis dar nevyksta vandens sporto šakų varžybos. Maža išimtimi tapo tik Švedija, kurios plaukimo klubai jau organizuoja nedidelio masto varžybas, kuriose dalyvauja mažiau nei pusšimtis dalyvių.

Švedijoje, skirtingai nei daugelyje Senojo žemyno valstybių, nėra griežto karantino, todėl, be didelių apribojimų, bet išlaikydami 2 m fizinį atstumą, ten gana laisvai treniruojasi tiek aukščiausio meistriškumo, tiek ir kiti sportininkai.

Visgi atnaujinti didesnių, svarbesnių varžybų švedai artimiausiu metu neplanuoja.

Varžybų teks palaukti

Nežinioje toliau gyvena ir kitos Europos šalių vandens sporto federacijos, įšaldžiusios savo varžybų kalendorius. Situacijai stabilizavus, birželį slovėnai svarstytų rengti varžybas be žiūrovų. Už uždarų durų kitą mėnesį varžybos iki 50 dalyvių galėtų vykti ir Ukrainoje, o Izraelyje – iki 100 dalyvių. Suomiai draudimą organizuoti varžybas turi iki birželio.

Kitos šalys planuoja atsargiau ir leisti sportininkams varžytis tikisi ne anksčiau liepos pradžios ar tik sulaukus vėlyvo rudens:

Airija – nuo rugpjūčio vidurio (atvirose erdvėse nuo liepos pabaigos); Austrija – nuo liepos; Belgija – nuo rugsėjo; Bulgarija – ne anksčiau nei nuo rugpjūčio, be žiūrovų; Čekija – ne anksčiau rugsėjo; Italija – rugpjūčio pabaigoje; Juodkalnija – nuo birželio (be žiūrovų); Kosovas – liepos pabaigoje ar rugpjūtį; Latvija – nuo rugsėjo; Liuksemburgas – nuo rugpjūčio pradžios; Malta – liepos viduryje; Nyderlandai – nuo rugsėjo; Portugalija – nuo lapkričio; Prancūzija – liepos pabaigoje; Slovakija – nuo rugsėjo (atviras vanduo – liepos pabaigoje), Šiaurės Makedonija – nuo rugpjūčio vidurio; Turkija – nuo rugpjūčio; Vokietija – nuo rugsėjo. Didžioji Britanija kol kas taip pat neturi paskelbusi jokių datų būsimoms vandens sporto varžyboms ir jau nesitiki, kad šiemet pavyks surengti bent vienas.

Treniruotėms taiko apribojimus

Treniruočių sąlygos svetur išlieka taip pat skirtingos. Didžioji dauguma šalių taiko griežtus apribojimus. Paprastai vienu metu sportuoti gali tik keli žmonės, treniruotėse naudojami ne visi baseino plaukimo takeliai, treneriams privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, neleidžiamas artimas fizinis kontaktas, ribojamas patekimas į persirengimo zonas, dušus ir pan.

Vieni leidžiamą žmonių skaičių baseinuose susieja su erdve, tenkančiam vienam sportininkui, kiti akcentuoja saugaus atstumo laikymąsi ir stengiasi sudaryti galimybes tęsti treniruotes profesionalams.

Čekai informavo, kad vienu metu baseine leidžia būti tik aštuoniems sportininkams ir keturiems treneriams. Suomija leidžia treniruotis ne daugiau dešimties žmonių grupei, Izraelis – iki penkiolikos, Šveicarija – ne daugiau penkių (su išimtimi geriausiems plaukikams).

Graikai apribojo patekimą į baseinų rūbines ir dušus, reguliariai dezinfekuoja patalpas bei reikalauja naudoti apsaugines priemones. Tuščią plaukimo takelį tarp sportininkų privaloma palikti Liuksemburge. Italijos baseinuose vienam plaukikui turi būti skiriami 7 m2, Latvijos – 12 m2, Slovakijos – 15 kvadratinių metrų. O štai austrai leidžia gana laisvai vykdyti treniruotes privačiuose baseinuose ir atvirame vandenyje.

Itin griežtas sąlygas treniruotėms taiko Vengrija. Vengrai savo nacionalines moterų ir vyrų komandas treniruoja atskirai. Sportininkams negalima palikti viešbučio teritorijos, kurioje yra baseinas, neleidžiamas kontaktas su pašaliniais asmenimis, patalpos yra dezinfekuojamos, matuojama kūno temperatūra.

Daugelis Europos baseinų, karantino metu nepriėmę lankytojų, savo duris vėl atvėrė gegužę. Nepaisant to, patekimas į juos dažnai vis dar yra ribojimas, pirmenybę suteikiant nacionalinių, olimpinių rinktinių nariams ir kandidatams, taip pat aukščiausio meistriškumo sportininkams.

LEN primena, kad situacija kiekvieną dieną keičiasi. Valdžios institucijoms priimant naujus nutarimus ir rekomendacijas, draudimai pamažu švelnėja ir vis daugiau sportininkų visoje Europoje gali pratęsti sutrikdytą ar nutrauktą treniruočių režimą.

Tai tik dar kartą įrodo, kad sprendimai perkelti ar atšaukti svarbiausias šių metų varžybas buvo savalaikiai ir reikalingi. Siekiant apsaugoti sportininkų, trenerių, aptarnaujančio personalo ir žiūrovų sveikatą ir sudaryti vienodas galimybes sportuoti ir treniruotis – tai padaryti buvo būtina. Taip yra užtikrinamas sąžiningas ir švarus varžymasis, teikiantis džiaugsmą atletams ir sporto sirgaliams visame pasaulyje.

Karantino sąlygos Lietuvoje bus aptartos ir artimiausiame Lietuvos plaukimo federacijos Vykdomojo komiteto posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.