EUROLYGA 2023

A. Malašinskas ir G. Savukynas liks rankinio Čempionų lygoje – Ukrainos „Motor“ gavo vietą turnyre

Vyrų rankinio Čempionų lygoje 2020-2021 metų sezone turėtų žaisti vienas lietuvis. Europos rankinio federacijos (EHF) penktadienį paskelbtame galutiniame svarbiausio žemyno turnyro dalyvių sąraše atsidūrė vardinį kvietimą gavęs Zaporižės „Motor“ klubas, kuriame žaidžia vienas Lietuvos rinktinės lyderių Aidenas Malašinskas. Šiame klube nuo pavasario treneriu dirba buvęs Lietuvos rinktinės strategas Gintaras Savukynas.

Aidenas Malašinskas<br>Facebook nuotr.
Aidenas Malašinskas<br>Facebook nuotr.
Aidenas Malašinskas<br>G.Šiupario nuotr.
Aidenas Malašinskas<br>G.Šiupario nuotr.
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas<br>D.Umbraso nuotr.
Aidenas Malašinskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2020, 2:12 PM, atnaujinta Jun 19, 2020, 3:48 PM

„Motor“ yra Čempionų lygos senbuvis, tačiau prieš naują sezoną Zaporižės klubo vieta svarbiausiame žemyno turnyre pakibo ant plauko.

Kelias nežinomybės savaites Ukrainos čempionai išgyveno dėl šiais metais EHF įvykdytos Europos turnyrų reformos, per kurią buvo sumažintas Čempionų lygoje žaidžiančių klubų skaičius.

Penkis praėjusius sezonus (nuo 2015 m.) Čempionų lygoje žaisdavo po 28 komandas, kurios pagal pajėgumą būdavo skirstomos į dvi pakopas. Stipresniojoje pakopoje rungtyniaudavo 16, silpnesniojoje – 12 komandų. Tačiau po šįmetės reformos Čempionų lygoje buvo paliktos tik 16 komandų.

Dešimt komandų teisę kitą sezoną žaisti Čempionų lygoje gavo pagal sportinius rezultatus. Devyni kelialapiai skirti EHF lygų reitinge pirmaujančių šalių čempionams, dar vienas kelialapis – EHF taurės (buvusio antrojo pagal rangą Europos turnyro) reitinge daugiausiai taškų surinkusios šalies vicečempionams.

Pagal šiuos kriterijus į Čempionų lygą pateko Paryžiaus PSG (Prancūzija), „Kiel“ (Vokietija), Skopjės „Vardar“ (Makedonija), „Veszprem“ (Vengrija), „Barcelona“ (Ispanija), „Kielce“ (Lenkija), „Aalborg“ (Danija), „Zagreb“ (Kroatija), „Porto“ (Portugalija) ir „Flensburg-Handewitt“ (Vokietija).

Dar šešiems klubams EHF suteikė vardinius kvietimus. Į juos pretendavo klubai, pagal praėjusio sezono rezultatus iškovoję teisę naujame sezone varžytis antrajame pagal rangą žemyno turnyre, kuris nuo šių metų vadinamas Europos lyga.

Penktadienį buvo paskelbta, kad vardinius kvietimus žaisti Čempionų lygoje gavo „Nantes“ (Prancūzija), Segedo „Pick“ (Vengrija), Celės „Pivovarna Laško“ (Slovėnija), „Elverum“ (Norvegija), Bresto „Miaškov“ (Baltarusija) ir Zaporižės „Motor“.

Čempionų lygos burtai, per kuriuos 16 komandų bus suskirstytos į dvi grupes, bus traukiami liepos 1 dieną, o naujas sezonas turėtų prasidėti rugsėjo 16 dieną.

Nuolatinis Ukrainos čempionas „Motor“ klubas Čempionų lygoje be pertraukų žaidžia nuo 2013 metų, o A.Malašinskas šiam klubui atstovauja nuo 2015 metų. Tiesa, Zaporižės rankininkų rezultatai nebuvo pribloškiantys – „Motor“ per septynis sezonus tik tris kartus pateko į aštuntfinalį.

Vis dėlto laukiant sprendimo, „Motor“ vadovams dar daugiau nerimo turėjo kelti komerciniai rodikliai, į kuriuos EHF atsižvelgė skirstydama vardinius kvietimus. Nors užpernai Zaporižėje po ilgos rekonstrukcijos buvo atidaryti „Junost“ sporto rūmai, šio miesto komanda negalėjo pasigirti dideliu lankomumu, o ir rankinio televizijos transliacijų reitingai Ukrainoje nėra aukšti.

Dar prieš kelias dienas keturių vardinių kvietimų likimas beveik nekėlė abejonių, bet Zaporižės klubo padėtis buvo laikoma slidžia. Vis dėlto EHF sprendimas nudžiugino „Motor“ ir „Elverum“ vadovus, kurių argumentai buvo svaresni negu taip pat realiais pretendentais patekti į Čempionų lygą laikytų Plocko „Wisla“ (Lenkija) ir Bukarešto „Dinamo“ (Rumunija).

Kelis praėjusius sezonus Čempionų lygoje nuolat žaidė du lietuviai. Su stipriausiais Europos rankininkais kovodavo ne tik A.Malašinskas, bet ir „Montpellier“ aprangą nuo 2016 metų vilkintis Jonas Truchanovičius. Du praėjusius sezonus Čempionų lygoje taip pat žaidė Ryhimiakio „Cocks“, kurį tuo metu treniravo Gintaras Savukynas.

J.Truchanovičius užpernai su Monpeljė ekipa netgi tapo Čempionų lygos nugalėtoju, bet pastarąjį sezoną „Montpellier“ rezultatai nebuvo pakankamai geri.

Ši komanda Prancūzijos lygoje prieš COVID-19 epidemiją užėmė tik ketvirtąją vietą. Monpeljė rankininkai smarkiai atsiliko ne tik nuo aiškaus lyderio Paryžiaus PSG, bet ir nuo antrojoje vietoje įsitvirtinusio „Nantes“.

J.Truchanovičiui ir jo komandos draugams kelialapis į Čempionų lygą būtų beveik nepasiekiamas, net jei varžybų nebūtų nutraukusi epidemija. Šešis praėjusius sezonus Čempionų lygoje varžęsis „Montpellier“ pasiekė tik minimalų tikslą ir iškovojo teisę žaisti Europos lygos turnyre.

Penktadienį taip pat buvo paskelbtas moterų Čempionių lygos dalyvių sąrašas. Pagal sportinius rezultatus į turnyrą pateko Djoro „Audi“ (Vengrija), „Rostov-Don“ (Rusija), „Râmnicu Vâlcea“ (Rumunija), „Esbjerg“ (Danija), „Metz“ (Prancūzija), Kristiansando „Vipers“ (Norvegija), Dortmundo „Borussia“ (Vokietija), Podgoricos „Budućnost“ (Juodkalnija) ir „Odense“ (Danija), o vardinius kvietimus gavo Budapešto „Ferencvaros“ (Vengrija), Maskvos CSKA (Rusija), Bukarešto CSM (Rumunija), „Brest-Bretagne“ (Prancūzija), „Bietigheim“ (Vokietija), Liublianos „Krim“ (Slovėnija) ir Zagrebo „Podravka Vegeta“ (Kroatija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.