EUROLYGA 2023

Australijoje šachmatus bandoma įvardinti rasistiniu sportu, G. Kasparovas galingai kirto atgal

Australijos radijo ir televizijos korporacijos (ABS) Sidnėjaus filialo radijas pavadino šachmatus rasistiška sporto šaka, nes pagal žaidimo taisykles baltosios figūros visada pradeda eiti pirmosiomis ir baltosios figūros visada turi pranašumą prieš juodąsias. Radijas įvardijo tai rasine nelygybe ir prievarta.

 Garis Kasparovas atkirto dėl rasizmo šachmatuose<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Garis Kasparovas atkirto dėl rasizmo šachmatuose<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Garis Kasparovas žaidė simultaną su septyniais lietuviais.<br>Organizatorių nuotr.
Garis Kasparovas žaidė simultaną su septyniais lietuviais.<br>Organizatorių nuotr.
Garis Kasparovas žaidė simultaną su septyniais lietuviais.<br>Organizatorių nuotr.
Garis Kasparovas žaidė simultaną su septyniais lietuviais.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2020, 12:01 PM

Valstybinis transliuotojas ABS, finansuojamas mokesčių mokėtojų, oficialiai kreipėsi į garsiausius planetos šachmatininkus, kad šie pokalbio šou metu pateiktų savo poziciją dėl tokios rasistinės situacijos su šia sporto šaka.

Pagal šachmatų taisykles, kurios vadinamos vienomis seniausių planetoje, o galutinai suformuotos 19-ojo amžiaus pabaigoje, baltosios figūros pirmosios daro ėjimą, o žaidėjas, kuris žaidžia juodosiomis – antras ir po to vieno šachmatininko ėjimas seka po kito.

Australų šachmatų asas Johnas Adamsas atsisakė pakomentuoti neva rasistišką šachmatų žaidimo prigimtį, labiau panoręs savo poziciją pateikti socialiniame tinkle.

Jis tikino, kad bandoma primesti tema yra mėšlo verta, o transliuotojas turėtų rimtai pagalvoti, kam skiria mokesčių pinigus.

„Jie man tik ką paskambino ir paklausė ar aš esu Johnas Adamsas, kuris yra susijęs su šachmatais. Tada pasakė, kokiu klausimu skambina ir nori padiskutuoti apie rasizmą šachmatuose. Jie norėjo mane priversti diskutuoti, kodėl baltosios figūros visada pradeda pirmos.

Aš pasakiau, kad atsisakau dalyvauti tokioje diskusijoje ir pasakiau, kad jie skambintų kam nors kitam.

Žmonės nori, kad nacionaliniai transliuotojai skirtų dėmesį svarbesnėms problemoms: dabar yra ekonomių klausimų, šlubuoja piliečių sveikata, žmones erzina karantino suvaržymai. Mokesčių mokėtojai tikrai nenori, kad jų pinigai būtų švaistomi tokiam mėšlui“, – aiškino buvęs šachmatininkas Johnas Adamsas.

Jį palaikė 57-rių buvęs pasaulio čempionas Garis Kasparovas, kuris pasiūlė radijui pasižvalgyti ir po kitas sporto šakas, kuriose pirmoje pozicijoje stovi juoda spalva.

„Jei pergyvenate, kad šachmatų žaidimas yra rasistinis, prašome, imkite „go“ žaidimą – ten juodieji pradeda pirmi. Geriau jau padaryti taip, nei atrodyti kvailai ir mėtyti pinigus tokiems „tyrimams“, – rimtą spyrį į užpakalį Australijos korporacijai atliko G.Kasparovas. Rusijos ir JAV pilietybe turintis G.Kasparovas buvo tryliktasis pasaulio čempionas, šachmatų sostą valdęs nuo 1985 metų iki 1993-ųjų.

Šį pareiškimą palaikė ir J.Adamsas: „Malonu matyti, kaip buvęs pasaulio šachmatų čempionas Kasparovas spyrė visai ABS dėl jų nepriklausomo tyrimo apie šachmatus. Protinga mintis yra aukščiau“.

Korporacijos ABS sukeltas šaršalas turėjo didelė atgarsį, o kompanija buvo pavadinta metų kvaile. Socialiniuose tinkluose internautai siūlė jos darbuotojams nesustoti ir dar labai siekti įtikti tiek juodaodžiams, tiek ir seksualinėms mažumoms: pasiūlyta karaliaus ir rikio figūras pavadinti „Jo didenybė Nr.1“ ir „Jo didenybė Nr.2“, sulyginus abiejų galimybes ant šachmatų lentos.

Dar 2019 metais planetos čempionas Magnusas Carlsenas vis dėlto buvo kėlęs panašų klausimą dėl baltųjų figūrų pirmojo ėjimo sampratos per Jungtinių tautų rengiamą rasinės diskriminacijos panaikinimo dienos minėjimą.

„Pirmojo ėjimo taisyklė niekada nebuvo ir negali būti siejama su rase ar politika. Bet mes galime tą taisyklę pažeisti: galime nusiųsti žinutę visiems tiems, kurie galvoja, kad spalva duoda pranašumą tiek šachmatuose, tiek ir gyvenime“, – sakė pasaulio čempionas.

Juodaodžių teisių paminimas ir rasizmo klausimas itin aštriai kilo po George'o Floydo mirties, kurią nulėmė uždusimas, kai policija bandė vyrą suimti dėl galimo administracinio nusižengimo. 46 metų vyrą policija laikė ant žemės, o pareigūnas koja buvo prispaudęs juodaodžio kaklą.

Vienas iš keturių operacijoje dalyvavusių pareigūnų kelias minutes keliu spaudė ant žemės gulinčio, antrankiais surakinto, beginklio juodaodžio G. Floydo kaklą, nors šis skundėsi, kad negali kvėpuoti ir raitėsi iš skausmo.

Brutalus sulaikymas Mineapolyje ir juodaodžio mirtis sukėlė neramumus JAV.

Šis incidentas paskatino plataus masto protestus prieš policijos smurtą ir rasizmą bei riaušes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.