EUROLYGA 2023

Karas dėl pinigų tarp sveikų ir neįgaliųjų sportininkų turėtų baigtis – premijos bus vienodinamos

Neįgaliųjų sportininkų pirštų badymas į kaimyninių šalių patirtį greitu laiku turėtų tapti tik istorija. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija praėjusią savaitę pateikė Vyriausybei nutarimo projektą, kuriame piniginės premijos už pasiektus rezultatus tarptautinėje arenoje turėtų būti sulygintos – tokį patį atlygį už pasiekimus gautų tiek sveiki, tiek neįgalieji atletai.

 Mindaugas Bilius ir Andrius Gudžius<br> lrytas.lt koliažas
 Mindaugas Bilius ir Andrius Gudžius<br> lrytas.lt koliažas
 Mindaugas Bilius<br> T.Bauro nuotr.
 Mindaugas Bilius<br> T.Bauro nuotr.
 Andrius Gudžius<br> D.Umbraso nuotr.
 Andrius Gudžius<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 4:01 PM, atnaujinta Sep 10, 2020, 9:25 AM

„Kai reikėdavo lyginti premijų dydžius, jie tiesiog aiškiai badė akis. Paralimpietis su savo premija atrodė labai mažas prieš olimpietį. Juk skaičiai skyrėsi net 7 kartus“, – tikino Lietuvos paralimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Mindaugas Bilius.

Lygias premijas tarp neįgaliųjų ir sveikųjų už pasirodymus svarbiausiuose planetos sporto renginiuose yra patvirtinusios dalis Europos šalių, po Rio de Žaneiro olimpiados ir paralimpiados po lygiai savo atletams pinigų atseikėjo Latvija.

Daugiau kaip prieš ketverius metus kilęs piktas šurmulys dėl skiriamų premijų neįgaliems sportininkams už pasiekimus paralimpiadoje ar Europos čempionatuose turėtų aprimti šį mėnesį Vyriausybės kabinetuose.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su darbo grupe Vyriausybei pateikė nutarimo „Dėl didelio meistriškumo sportininkų ir kitų rinktinės narių skatinimo“ pakeitimo projektą.

Pagal jį turėtų būti sulygintos visų sportininkų premijos už pasiekimus ir iškovotus medalius.

„Nekalbu apie save, nenoriu kažkam užlipti ant nuospaudų, tačiau... Jei olimpiadoje auksą iškovojęs mūsų šalies atletas galėjo pretenduoti į beveik 119 tūkst. eurų, tai paralimpietis – vos 17 tūkstančių“, – tikino Rio de Žaneiro paralimpiadoje aukso medalį rutulio stūmimo sektoriuje laimėjęs LPOK prezidentas M.Bilius.

2019 metų balandžio 30-osios Vyriausybės nutarimo dėl sportininkų premijavimo pakeitimuose olimpiadoje auksą laimėsiantis olimpietis dabar gaus 3049 bazinių socialinių išmokų dydžio premiją. Šiai dienai vienos socialinės bazinės išmokos dydis yra 39 eurai, tad tiksli premijos dalis būtų 118 911 eurų.

Tuo tarpu paralimpietis galėjo pretenduoti tik į 458 bazinių išmokų premiją – 17 862 eurus.

Pateiktame Vyriausybei nutarimo projekte numatyta, kad tiek šalies sportininkai, tiek ir neįgalieji atletai turėtų greitu laiku gauti ir tokias pačias premijas ir sėkmingai pasirodę planetos čempionatuose bei Europos pirmenybėse.

Pagal praėjusių metų patvirtintą premijavimo pakeitimą, už pasaulio čempionato auksą sportininkas gaus 23 tūkst. 790 eurų, o už Europos – 11 tūkst. 895 eurus.

Tiesa, projekte yra ir išlygos – už paralimpiadoje iškovotas aukštas vietas neįgalieji gautų tik pusę numatytos premijos, jei jo rungtyje nesivaržytų 12 kitų šalių sportininkų.

„Dar džiaugiamės, kad projekte kalbama ir apie tokias pačias sportininkų rentas bei padidintą stipendijų dydį. Jei vienas ar kitas geriausias mūsų šalies sportininkas gauna apie 1100 eurų stipendiją savo veiklai ir treniruotėms, tai neįgalieji paralimpiečiai turėjo tenkintis 585 eurais. Gerai, kad priimtame Sporto įstatyme numatyta buvo padidinti šią sumą iki 900 eurų, bet reikia lygių teisių ir šiame klausime“, – aiškino M.Bilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.