EUROLYGA 2023

Į Lietuvą įžengė šachboksas – kovos vyko tiek bokso ringe, tiek ir prie šachmatų lentos

Šį sekmadienį vyko ne tik rinkimai į Seimą, bet ir pirmasis šachmatų bokso (šachbokso) turnyras uždarose patalpose „DyMerio taurė -2020“. Šachmatų bokse DyMer‘is (Vladimiras Agasarianas) žinomas kaip „The Beast of Peace“, kuris aktyviai užsiima šachmatų boksu nuo jo atsiradimo. Jis vienintelis iš Lietuvos atstovų tapęs šachmatų bokso čempionu visose svorio kategorijose.

 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 Vyko pirmosios šachbokso varžybos uždarose patalpose.<br> šachbokso federacijos nuotr.
 Vyko pirmosios šachbokso varžybos uždarose patalpose.<br> šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
 šachbokso federacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 4:34 PM

Kaune vykusiame turnyre varžėsi keturios šio sporto šakos poros. Kovojama buvo 11 raundų (6 šachmatų ir 5 bokso). Nugalėtojas nustatomas įveikus priešininką prie šachmatų lentos arba ringe. Tais atvejais, kai nepasiekiama pergalė nei šachmatuose, nei ringe – vertinami papildomi rodikliai.

Pirmoje kovoje susitiko jauniai Lukas Petrušas (15 metų) ir Bendas Gudžinskas (16 metų) svorio kategorijoje iki 50 kg.

Aršiai pradėję kovą prie šachmatų lentos, ją tęsė ir ringe. Ir tik besibaigiant 11 raundui juodieji paskelbė matą baltųjų karaliui. Nugalėtoju prie šachmatų lentos pripažintas Lukas Petrušas.

Antroji kova išlaikė pirmosios tempą. Į ringą lipo Igoris Krugliakovas (48 metai) ir Artūras Kazlauskas (53 m.). Turnyro dieną, abiejų kovotojų amžiaus suma – 102 metai 9 mėnesiai ir 29 dienos gyvenimiškos patirties. Tai yra pasaulio šachmatų bokso varžybų rekordas.

Nors Igoris turėjo ryškų pranašumą prieš priešininką šachmatų lentoje (Artūras tik prieš gerą mėnesį atrado šį nuostabų žaidimą), tačiau bokso ringe jam reikėjo gerai paplušėti gynyboje atlaikant gerai paruoštas bokso atakas.

Žiūrovai išvydo stiprių ir įspūdingų smūgių serijas, gerą gynybą, kovos vedimo taktiką, iš kurios galėtų pasimokyti ne vienas kur kas jaunesnis kovotojas. Atsilaikęs prieš priešininką Igoris 9 raunde pasiekė pergalę pasibaigus Artūro galvojimo laikui.

Trečioji dvikova jau jos pradžioje buvo užprogramuota būti nuožmia. Prie lentos sėdo Nerijus Staniulis (42 metai) ir Andrius Šipavičius (37 metai), svorio kategorija virš 90 kg. Įdomu yra tai, kad Nerijaus priešininkas apie būsimą kovą sužinojo likus parai iki turnyro pradžios, nes dėl asmeninių aplinkybių atsisakė dalyvauti pirminis Nerijaus priešininkas.

Nepaisant to, kad Andrius net 20 kg lengvesnis nei Nerijus, bokso ringe nenusileido nei per žingsnį. Apylygę kovą ringe vainikavo Nerijaus paskelbtas matas šachmatų lentoje.

Paskutinėje dvikovoje (svorio kategorijoje iki 80 kg) susitiko Lietuvoje studijuojantis ukrainietis Oleksandras Zozulia (22 metai) ir Domas Laurenčikas (32 metai). Oleksandras jau turi šachmatų bokso patirties – yra dalyvavęs Prancūzijos ir Turkijos pirmenybėse.

Jei šachmatuose ukrainietis buvo neabejotinas lyderis, tai bokso ringe teko daug paplušėti gynyboje atremiant gausius ir stiprius Domo smūgius.

Kai jau atrodydavo, kad ringe viskas bus išspręsta bokso ringe – nuskambėdavo gongas kviečiantis grįžti prie šachmatų lentos, kurioje neatlaikęs spaudimo Domas nuvertė savo karalių, taip pripažindamas Oleksandro pranašumą.

Renginio organizatoriai – šachmatų klubas „Gambiteriai“ ir sporto klubas „Kaunas Strikers Gym“ – džiaugiėsi, kad šia egzotine sporto dvikove domisi vis daugiau entuziastų.

Jie ne tik pradeda treniruotis apjungdami šias dvi iš šono visiškai skirtingas sporto šakas, bet ir domisi, kaip galėtų išbandyti savo jėgas oficialiose varžybose.

Artimiausiuose organizatorių planuose – plėsti ir skatinti bendradarbiavimą su kitų Lietuvos bei užsienio sporto klubų atstovais. 2021 metais balandžio mėnesį planuojama surengti atvirą Lietuvos čempionatą, kuriame bus atrinkti potencialūs šachboksininkai, galintys atstovauti Lietuvai užsienio ringuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.